Який птах найбільший на планеті

Який птах найбільший на планеті


Птахи - дивовижні і прекрасні створіння, здатні на те, про що мріє людина - вільно переміщатися повітрям. Більшість пернатих мають скромні розміри, проте є серед них і справжні гіганти-рекордсмени.

Африканський страус

Найбільший птах на планеті не має найбільшого розмаху крил. Вона взагалі втратила здатність до польоту. Зростання африканського страуса може досягти двох з половиною метрів, а важить він до 150 кілограмів. Нелітаючий страус має досить своєрідну зовнішність. У нього довга шия і сплюснута голова.Оскільки ці птахи не піднімаються в повітря, будова їх тіла відрізняється від звичних пернатих. У страусів не розвинений кіль, грудна мускулатура і крила. Замість цього в ході еволюції цей вид отримав міцні довгі ноги. У африканських страусів всього два пальці, причому один з них закінчується роговим ущільненням на зразок копита, що дозволяє птиці переміщатися ще швидше. Страус - прекрасний марафонець, здатний бігати зі швидкістю 60/70 кілометрів на годину. Цей птах поставив ще один рекорд - у страусів найбільші органи зору серед усіх наземних істот, а вага двох очей навіть перевищує вагу їх мозку. Незважаючи на свої значні розміри і здатність втекти від противника, деякий час ці птиці були під загрозою зникнення через їх м 'яса, яке високо цінується. Але завдяки поширенню страусиних ферм вигляд вдалося зберегти.

Мандрівний альбатрос

А ось чемпіоном з найбільшим розмахом крил є мандрівний альбатрос, що гніздиться на субантарктичних островах. Розправлені крила цих птахів досягають у довжину трьох з половиною метрів. Вони довгі і вузькі, що є оптимальним пристосуванням для паруючого польоту. Мандрівний альбатрос не здатний злетіти з землі. Замість цього він зістрибує зі скелі, розправляє свої гігантські крила і ловить потоки вітру, завдяки яким спритно лавлює в пошуках видобутку і може пролетіти багато кілометрів, часто днями слідуючи за риболовецькими суднами.

Чорний гриф

Найбільшим літаючим птахом є чорний гриф, що мешкає в Азії, Південній Європі та Північній Африці. Довжина цього птаха може сягати метра, вага - дванадцяти кілограмів, розмах крил - вісімдесяти п 'яти сантиметрів. У грифа велика територія, яку він невтомно облітає. Цей птах також пристосований для паруючого польоту. Гриф майстерно використовує потоки теплого повітря, щоб підніматися на потрібну йому висоту, звідки він видивляється видобуток. Чорний гриф харчується падаллю, і в пошуках їжі щодня може літати на відстані 300-400 кілометрів.