Все про муфлон як про тварину

Все про муфлон як про тварину


Муфлон є найменшим з гірських баранів. Його вважають прабатьком домашньої вівці. Перші спроби приручити цих тварин робилися ще 10 тис. років тому. Зустрічається муфлон у Вірменії, в північній частині Іраку, на Балканах, в Криму.

Інструкція

1. Диким муфлонам подобаються гірські території, хоча по скелях вони пересуваються повільніше кіз. Найчастіше їх можна зустріти на висоті 4 тис. метрів. Часом, у пошуках їжі, вони спускаються нижче. Пасуться ці тварини на відритих схилах. Причому самки з ягнятами в літній час тримаються від самців відокремлено.

2. Отари самок складаються приблизно зі 100 особин. Самці до них приєднуються виключно під час гону. В даний період між ними відбуваються запеклі бої за право вважатися в стаді найсильнішим. Після подібних "з 'ясувань відносин" між самцями встановлюються ієрархічні зв' язки. Чим вище положення тварини в стаді, тим більше самок проявлять до неї увагу.

3. Ягнята з 'являються на світ у квітні або травні. В однієї самки зазвичай народжується 1-2 дитинчати, рідше - 3-4 ягня. Спочатку малюки тримаються поблизу матері, а потім залишаються в її стаді на кілька років, не звертаючи уваги на те, що у неї з 'являється нове потомство.

4. Годуються муфлони листям і втечами чагарників, травами. Періодично ходять на водопої. Пити вони можуть навіть солону воду. У весняний час тварини активно набирають вагу, а в осінньо-зимовий період - худіють. Середня вага самців становить близько 50 кг, самок - 35 кг. Зріст муфлонів становить приблизно 90 см при довжині тіла 1,3 м.

5. У самців є великі, спірально закручені, тригранні роги, що утворюють одне коло. На їх поверхні спостерігаються численні зморшки. Самки володіють невеликими ущільненими, злегка вигнутими ріжками. У деяких особин вони і зовсім відсутні. Муфлони є представниками сімейства полорогих, а це означає, що кістковий стрижень їх ріг захищений порожнім чохлом.

6. Забарвлення дорослих муфлонів рижувато-бурая зі світлими плямами з боків. По периметру хребта проходить темна смуга. У холодну пору року хутро стає темнішим, ніж у літній період. Молоді тварини мають м 'яку сірувато-буру шерсть.

7. На дорослих особин полюють леопарди і вовки, а на ягнят - хижаки помільче, наприклад лисиці. Для людини муфлони не представляють великого промислового інтересу. У більшості випадків мисливці добувають їх заради спортивного інтересу, використовуючи м 'ясо і шкуру вбитих тварин для своїх потреб.

8. Рятуючись від ворогів, муфлон покладається лише на свої швидкі ноги. На відкритій місцевості вони легко тікають від небезпеки. Абсолютно безпорадними вони стають при потраплянні на край прірви або в скелясту ущелину.



Матеріали по темі