У яких тварин найповільніше серцебиття

У яких тварин найповільніше серцебиття


Природа, рослинний і тваринний світ настільки різноманітні і дивні, що досі людство не змогло зрозуміти і пізнати багато їхніх таємниць. Приголомшливий, наприклад, той факт, що у найбільших тварин, які існували на нашій планеті за всю її історію - синіх китів - серцебиття найповільніше. Втім, сині кити надають ще чимало приводів для подиву.

Синій кит і його повільне серцеНавіть якщо брати до уваги гігантів, що населяють Землю мільйони років тому - брахіозаврів, сині кити все одно перевершують їх за величиною, їх вага більш ніж в 2 рази перевищує вагу цих викопних тварин. Якщо порівнювати синього кита з другою за величиною сучасною твариною, яка живе на планеті, африканським слоном, то перевага кита безсумнівно - він у 38 разів важчий від слона. Середня довжина синього кита дорівнює 26 метрам, а найбільший кит, з коли-небудь бачених людиною, досягав у довжину 33,5 метра. У середньому важить такий кит 150 тонн, приблизно стільки ж, скільки важать 2400 осіб.

При всьому цьому, частота серцебиття синього кита найповільніша з усіх тварин - під час занурення вона становить всього від 4 до 8 ударів на хвилину. Кров 'ю в цей час забезпечується тільки мозок і серце гіганта. До речі, серце його важить близько 650 кг і за розмірами можна порівняти з невеликим автомобілем типу Mini Cooper. Головна аорта перевершує по діаметру найбільшу в світі водопровідну трубу, розташовану на території Лондона, та й витримує більший напір. І чути, як працює серце кита, дуже далеко - на відстані кілька десятків кілометра ці звуки легко вловлюють акустичні прилади, розташовані на кораблях. Серце кита - це надійний і зносостійкий насос з великим ККД, втілити подібні технічні рішення в життя ще не вдалося жодному конструктору.

Як живуть сині кити

Колись синіми китами були населені всі океани, але поступово їх чисельність зменшувалася, крім того, китовий промисел став причиною того, що сьогодні арктична популяція цих тварин налічує, за різними оцінками, від декількох сотень до декількох тисяч. Більш точний підрахунок не представляється можливим, враховуючи глибоководний ареал проживання синіх китів. Щоб прогодуватися, цьому гіганту необхідно з 'їдати щодня близько 1 тонни крилю - дрібних рачків і креветок, що живуть у поверхневих водах океану, що за енергетичною цінністю становить близько 1 мільйона калорій. Пропливаючи крізь шари, багаті крилем, кити заковтують сотню тонн води і рачків, а потім виштовхують воду, проціжуючи кріль через сито "китового уса" - численних рогових платівок, що звисають з ніба.

Ротова порожнина кита являє собою просторе приміщення площею близько 24 кв. м.

Протягом усього року кити мігрують - влітку вони "пасуться" в приполярних областях Антарктики, а до зими перебираються в теплі екваторіальні води, долаючи не одну тисячу миль шляху. При цьому "в дорозі" вони можуть зовсім нічого не їсти, витрачаючи той жировий запас, який нагуляли на літніх або зимових пасовищах. Подорожую кити зазвичай на самоті, іноді парами і можуть спілкуватися, видаючи інтенсивні звуки низької частоти, що досягають рівня 188 Дб, що дозволяє почути їх сородичам, які знаходяться на відстані близько 1500 км.

У спокійному стані кит пливе зі швидкістю 10-15 км/год, але іноді розвиває швидкість до 35-40 км/год, яку, правда, може підтримувати дуже недовго, всього кілька хвилин.

Самки китів виношують дитинчат протягом 11 місяців, 7-ми метровий новонароджений "малюк" вагою в 2 тонни здатний випивати щодня більше 0,5 тонни жирного материнського молока і за тиждень подвоїти свою початкову вагу, до цього часу вони вже можуть забезпечувати себе їжею самостійно. Дорослими кити стають тільки через 4,5 року, а повної фізичної зрілості досягають до 14-15 років.