Зникаючі види тварин: китайський річковий дельфін (байцзі)

Зникаючі види тварин: китайський річковий дельфін (байцзі)


У 1918 році в одному з прісноводних озер китайської провінції Хунань був виявлений цікавий об 'єкт. В озері Дунтін помітили водний ссавець, який належить до підрядку зубатих китів. Назвали цю тварину "" китайський річковий дельфін "".

Хто такі річкові дельфіни

Люди звикли до того, що дельфіни - жителі солоних морських і океанських вод. Але є невелике сімейство під назвою Річкові дельфіни. Сьогодні існує 4 види цих китоподібних ссавців. Три з них живуть у прісній воді, а четвертий може мешкати як у річках і озерах, так і в океані. На жаль, це види тварин, що зникають. Вони сильно страждають через сусідство з людьми. Вимирають через забруднення річок і безконтрольне полювання.

З чим пов 'язують назву

Місцеве населення називає річковий ссавець "" байцзі "". Китайський річковий дельфін має дуже характерний спинний плавник, схожий на прапорець. Саме це і дало розмовну назву всьому виду. Наукова назва виду - Lipotes vexillifer. Воно включає в себе два поняття. Leipo позначає "забутий", а vexillifer - "несучий прапор". Як бачите, вчені теж використовували зовнішні асоціації, коли підбирали назву для малочисельного вигляду ссавців.

Опис вигляду

Прісноводний представник зубатих китів, китайський річковий дельфін, - досить велика тварина. Максимальна зафіксована довжина тіла ссавця становила 2,5 м. А мінімальна довжина дорослої особини - 1,5 м. Маса дорослої тварини може коливатися від 100 до 160 кг. Опис дельфіна не надто детальний. Відомо, що самки у цього виду великі і перевищують за розмірами чоловічі особини. Тіло у дельфінів щільне і коренасте. Шия досить рухлива. Грудні плавники мають широку основу, але до краю ніби обрубані сокирою. Спинний прапорець-плавник середній за розміром, з плавно заокруглюваними передніми і задніми краями. Розташований він не посередині спини, а ближче до хвостової частини.

На темені ссавця розташоване дихало овальної форми. Воно дещо зміщене ліворуч від центру. Китайський річковий дельфін погано бачить. Його очі погано розвинені і досить невдало розташовані. Вони знаходяться високо на голові, що зменшує кут огляду.

Передня частина мозкового черепа - так званий рострум, він вузький і подовжений. Він трохи загинається кверху і нагадує дзьоб журавля. Верхня щелепа має менше зубів, ніж нижня. Максимальна кількість зверху - 68 зубів, а знизу - 72 зуби.

Неможливо скласти опис дельфіна, не вказавши забарвлення тварини. Байцзі світло-блакитного або блакитно-сірого відтінку. Животик у тварин білий. Хоча деякі очевидці стверджують, що забарвлення значно світліше, ніж в офіційному описі. Вони кажуть, що китайський річковий дельфін майже білий.

Поширення вигляду

Найчастіше цей вид річкових дельфінів зустрічався в річці Янцзи. Якщо ви бачили, як виглядає річка Янцзи на карті, то уявляєте, наскільки це повноводна і протяжна артерія. Її довжина перевищує 6300 км, але і це не врятувало китайських річкових дельфінів від загрози вимирання. Зрідка ці ссавці зустрічалися в Цяньтані (річка) і озерах Дунтінху і Поянху. Одна особина була помічена в районі Шанхая.

Як живе і чим харчується вид

Вивчати спосіб життя цього виду дуже складно. У зв 'язку з нечисленністю, відомостей майже немає. Відомо тільки те, що річкові дельфіни тримаються парами і воліють гирла річок і прибережне мілководдя. Швидше за все, саме це і є причина поганого розвитку органів зору у виду. Вода тут завжди каламутна, тому очі фактично марні, доводиться покладатися на ехолокацію.

Китайський річковий дельфін веде денний спосіб життя. На ніч він відходить на ділянки з повільною течією, щоб спокійно відпочити.

У раціоні ссавця дрібна риба, вугрі, соми і молюски. Для полювання тварина використовує довгий дзьоб. З його допомогою дельфін викопує з мулу видобуток. Для дроблення міцних мушель використовує зуби, спеціально пристосовані для цих цілей.

Зрідка річкові дельфіни збираються в групи. Така група може складатися з 3 особин, а може налічувати 15 тварин. Але ці утворення не довготривалі.

Розмноження

Про розмноження китайських річкових дельфінів відомостей занадто мало. Вчені висувають припущення, виходячи з крупиць даних, наявних у них на руках. Самиці не дуже плодовиті. Вони приносять по одному дитинчаті і не частіше, ніж раз на 2 роки. Швидше за все, термін виношування становить 11 місяців. Дитинчата народжуються занадто слабкими. Перший час мати змушена підтримувати їх на плаву своїми плавниками.

Точний термін статевого дозрівання не відомий. За припущеннями, це може відбуватися між трьома і вісьмома роками.

Спроби збереження вигляду

Звичайно, вчені намагаються зберегти зникаючі види тварин, але у випадку з китайським річковим дельфіном успіхів досягти не вдалося. Незважаючи на те що вид знаходиться під охороною і занесений до Червоної книги, тварин в природі фактично не залишилося. Останні свідчення зустрічей рибалок з цим видом дельфінів були отримані в 2004 р. У 2007 році була відправлена експедиція, щоб зібрати деяку кількість різностатевих особин (близько 25 голів). Це могло дозволити розмножити вигляд у неволі і частково відновити популяцію. Але експедиція повернулася ні з чим. Сучасна апаратура не зафіксувала байцзі. Це призводить до сумного висновку: популяція річкових дельфінів вимерла і відновити її не вийде. Як не сумно це усвідомлювати, але з 2007 року китайський річковий дельфін офіційно визнаний зниклим видом.