Як полюють леви? Чи можуть вони впоратися з дуже великою здобиччю?

Як полюють леви? Чи можуть вони впоратися з дуже великою здобиччю?


Лев є справжнім уособленням сили, спритності і благородства, а тому по праву називається "царем звірів". У цих величних тварин цікавим чином побудована соціальна організація. Єдиним же способом видобутку їжі для них залишається полювання. Як полюють леви і чи зможуть вони впоратися з такою великою здобиччю, як слон?

Знайомство з хижаком

Лев - хижий ссавець, що відноситься до сімейству котячих. Зовнішність цих прекрасних створінь досить характерна, і відмінною рисою виду є яскраво виражений статевий деморфізм. Самці значно перевершують самок розмірами і мають прикрасу у вигляді густої гриви. У деяких підвидів вона буває сильно розвинена і частково покриває спину, груди і плечі. Шерсть хижака пофарбована в різні відтінки жовто-сірого кольору. Колір гриви зазвичай збігається з забарвленням решти волосяного покриву, але іноді він може бути темнішим.

Довжина тіла левів сягає 2,5 м, а маса часом перевищує 250 кг. Зуби великої кішки досить великі, їх розмір буває дорівнює 8 см. Всього в пащі лева знаходиться 30 кликів. Другою грізною зброєю цієї машини для вбивств є кігті. Їх довжина досягає 7 см.

Тривалість життя представників цього виду на волі становить в середньому 10-14 років. В умовах неволі деякі особини доживають до 20 років. Самцям рідко вдається переступити 10-річний рубіж в силу того, що бійки за територію часто закінчуються смертю одного з суперників.

Соціальна організація

Життя левів може бути організоване за двома схемами. Найбільш зустрічається варіант - прайд. У його складі найчастіше знаходиться кілька самок, які є родичками, потомство обох статей і самець. У деяких випадках у прайді може бути від 2 до 4 самців. Така ситуація можлива, коли леви є братами. Підростаючі самці виганяються з прайду, коли досягають статевої зрілості.

Другий тип організації представлений мандрівними самотніми особами. Найчастіше ними виявляються вигнані з прайду молоді леви, оскільки переважна частина самців проходить цей етап життя. Іноді вони залишаються одинаками до кінця. Але бувають випадки, коли мандрівні особи приєднуються до чужого прайду або засновують свій.

Як тварина полює?

Як полюють леви та левиці? Відмінною особливістю полювання цих прекрасних кішок є переслідування однієї обраної здобичі добре скоординованими групами. Хижаки сильні, але особливою витривалістю не відрізняються. Тому леви намагаються якомога ближче і непомітніше підібратися до потенційної жертви і розвивають високу швидкість лише на короткій дистанції.

Часто полювання відбувається вночі, що значно допомагає левам, оскільки видобуток погано орієнтується в темряві. Здебільшого полювання покладається на плечі самок. Самці беруть участь лише в тому випадку, якщо видобуток занадто великий. Кілька особин оточують стадо і накидаються на обрану жертву. Самки намагаються швидко схопити ціль за кілька потужних стрибків. Гине спіймана тварина найчастіше від задухи або переломів у ділянці шиї.

Як полюють леви самотужки? Такі особини змушені добувати їжу самостійно. Полювання групою значно підвищує шанси на успіх, оскільки дії левів добре скоординовані. Тому самотні особи частіше залишаються без видобутку. В іншому ж вони діють, як і групи: підкрадаються до жертви якомога ближче і нападають, намагаючись її задушити.

Чи нападають леви на слонів?

Здобиччю левів найчастіше стають антилопи, зебри, бородавочники та буйволи. Але іноді величний хижак вибирає мету покрупніше.

Як леви полюють на слонів? Дорослий "цар звірів" надзвичайно сильний, але слон значно сильніший. Дикі кішки здатні збивати дрібнішу здобич одним ударом, а полювання групами помітно полегшує завдання. Зі слонами ж все набагато складніше.

По-перше, леви ризикують нападати на слона лише в тому випадку, якщо вони дуже голодні, а інших жертв просто немає. А по-друге, воліють вибирати молоду або хвору тварину, яка не здатна дати таку відсіч, як здоровий, дорослий слон.

Цікаві факти

Ці красиві хижаки вражаючі не тільки своєю грацією і силою. Нижче представлені кілька фактів, які можуть здивувати:

  • Лев - другий за розмірами з нині живуть представників котячих. За габаритами він поступається лише тигру.
  • На полювання тварина виходить тільки тоді, коли відчуває голод.
  • Представники виду можуть спати до 20 годин на добу.
  • Хижак здатний обходитися без води кілька місяців.
  • В останні кілька десятків років популяція скоротилася на 50%.
  • Дикобраз є справжнім ворогом лева.

Деякі задаються питанням про те, чи відрізняються способи видобутку їжі тигра і лева. Як полюють тигри, і чи відрізняються їхні методи від способу "царя звірів"?

Оскільки смугаста кішка - одинак за своєю натурою, її полювання помітно відрізняється від левиною. Випадки нападів тигрів на здобич зграями поодинокі. Це самотній мисливець, який звик безшумно підкрадатися до своєї мети. Скоротивши відстань до 20 метрів, тигр стрімко атакує і намагається перекинути здобич за рахунок власної ваги, схопивши її за шию.