Види і підвиди вовків. Тундровий вовк: опис, характеристики і середовище проживання

Види і підвиди вовків. Тундровий вовк: опис, характеристики і середовище проживання


Вовки - це небезпечні і люті хижаки, що мешкають на нашій планеті понад мільйон років. Вони є далекими предками сучасних собак. Тундровий вовк - один з багатьох різновидів цих тварин.

Види вовків

До роду вовків належать багато тварин - шакали, койоти, собаки (дикі і домашні), лисиці, песці і, власне, вовки, які вважають найчисленнішою групою хижаків у зоні свого проживання. На території Росії налічується кілька підвидів цих хижаків.

Середньоруський лісовий вовк. Знайомий з дитинства як герой російських народних казок. Це досить велика тварина, що досягає в довжину 160 см і вагою в 45 кг. Нерідко попадаються особини і в 70-80 кг. Мешкає в основному в лісовій, лісостеповій зоні європейської частини країни і в Сибіру.

Тундровий вовк. Основна відмінність його - світле, майже біле забарвлення вовни, що дозволяє маскуватися серед снігів тундри і лісотундри, де і мешкають ці тварини.

Степовий вовк - слабовивчений підвид, знаменитий своїм іржаво-сірим, іноді навіть бурим забарвленням. Він трохи менше за розмірами, ніж середньоруський вовк, і зустрічається в основному в степах південних регіонів Росії.

На території Забайкалля і Приморського краю мешкає один з найменших підвидів цих хижаків - монгольський вовк. Максимальна вага його не перевищує 50 кг. Жорстка і досить груба шерсть цього вовка має брудно-сірий колір з відтінком охри.

Популяція кавказького вовка займає невелику територію передгорій Північного Кавказу. Це тварини з більш короткою вовною. Вони мають сіре забарвлення, але значно темніше, ніж інші види і підвиди вовків.

Тундровий вовк - опис

Популяція цих хижаків у зоні тундри і лісотундри досить численна. Вовки мають підсмажену будову тіла і досить значні розміри.

Висота в холці становить 90-100 см. Для них характерний довгий і густий волосяний покрив, що відрізняється світлою, іноді зовсім білою фарбою. Така шерсть відмінно захищає від самих лютих морозів, а також робить хижака менш помітним на білому снігу. До того ж, виживати в умовах Крайньої Півночі допомагає чудовий нюх і гострий зір, що дозволяють успішно полювати. Масивні зуби здатні легко розправитися з будь-якою здобиччю, роздробляючи навіть міцні кістки.

Місця проживання

В основному зоною проживання цих хижаків є узбережжя Північного Льодовитого океану, тундра і лісотундра. Тундровий вовк примудряється існувати в цьому регіоні вже не одну сотню тисяч років, незважаючи на суворі кліматичні умови, найсильніші морози, крижані вітри і снігові замети. Поблизу океану хижак харчується викинутими хвилями на берег трупами тюленів, а також рибою. У районах материкової частини їжею вовку служать лемінги, птиці, зайці, песці. Часто він розоряє гнізда, поїдаючи яйця і пташенят.

Спосіб життя

Як і всі інші різновиди вовків, тундровий вовк є громадською твариною. У будь-якій зграї існує сувора ієрархія. Верховодять, як правило, більш сильні і агресивні особини. Про становище в зграї добре говорить те, як вовк тримає хвіст. У ватажка він перебуває в піднесеному стані, а у членів зграї, які перебувають на нижчій сходинці ієрархії, хвіст опущений або зовсім підпалений. Зв 'язок з товаришами по зграї у вовків дуже тісний. Вони спілкуються між собою мовою міміки і рухів, що допомагає їм діяти заодно.

Свої почуття тундровий вовк здатний виражати за допомогою хвоста. У піднесеному положенні з злегка вигнутим кінчиком він означає впевненість. Доброзичливість виражається опущеним хвостом, кінчик якого дивиться вгору. У розлюченому стані вовк тримає вуха стирчком, розгорнувши їх вперед, і скалить зуби. При небезпеці вуха відводяться назад і трохи висовується мова при оскалі. Члени зграї легко розуміють за такими ознаками, як слід поводитися.

Вовки не завжди люті. Після ситного обіду, відіспавшись, вони можуть із задоволенням повезтися, граючи з сородичами.

Природжені мисливці

Ці тварини народжені для полювання. Головна зброя - це потужні і гострі зуби, здатні розгризти навіть стегнову кістку спійманого оленя. Тундровий вовк полює абсолютно безшумно. Пересуваються вони практично не торкаючись п 'ятої землі. Коли доводиться гнатися за оленем, швидкість його може розвиватися до 60 кілометрів на годину. Особлива поступь вовка, коли задня лапа ставиться точно після передньої, дозволяє йому досить швидко пересуватися навіть по найглибшому снігу. У процесі полювання хижак визначає місцезнаходження видобутку за допомогою носа, яким здатний вловити запах будь-якої тварини на відстані до двох кілометрів. Завдяки гострому нюху вовк може переслідувати свою жертву слідом.

У їжі ці тварини невибагливі - можуть їсти все, що вдасться зловити. Їхній раціон відрізняється в різну пору року. Влітку його основу складають зайці, птахи, жуки, жаби і навіть рослинна їжа у вигляді лісових плодів і лишайника. Восени і взимку зграї вовків мігрують слідом за північними оленями, які часто стають здобиччю цих хижаків. Нападають вовки в основному на молодняк або ослаблених тварин. Здорові і сильні олені здатні за себе постояти. Проти рогів і потужних копит вовку складно встояти.

За один раз вовк здатний з 'їсти до 14 кілограмів м' яса. Втамовувати голод йому потрібно ґрунтовно, оскільки в пошуках наступної жертви можливо доведеться нишпорити кілька днів, адже лише 10% мисливських вилазок бувають вдалими. Першим до трапези приступає ватажок, інші члени зграї в цей час тиснуться поодаль і терпляче чекають своєї черги, поки той не насититься.

Потомство

Дуже теплий хутро білого або світло-сірого забарвлення - це не єдине, чим тундровий вовк відрізняється від звичайного лісового. Закони тундри дуже суворі - прогодувати багато ротів тут складно, тому в вовчій зграї мати потомство може лише самка-лідер. Цуценята від інших вовчиць знищуються відразу при народженні. Період вагітності у вовків триває 75 днів. Вовчата народжуються сліпими, зазвичай не більше п 'яти штук у посліді. Півтора місяця вони харчуються материнським молоком і напівперевареним м 'ясом, яке відригує їм самець. Про малюків дбають не тільки батьки, а й інші члени зграї.

Через 2-3 місяці вовчата вже здатні бігти слідом за зграєю, і сімейство залишає своє лігво. Молоді вовки ще протягом декількох років знаходяться поруч з батьками, освоюючи всі премудрості полювання, після чого йдуть і обзаводяться власними зграями.

Місцями вовки завдають серйозної шкоди оленівництву, тому часто мисливцям доводиться регулювати їх чисельність.