Срібляста чайка: опис, розмноження та цікаві факти

Срібляста чайка: опис, розмноження та цікаві факти


Срібляста чайка вважається однією з найчисленніших і впізнаваних представниць загону іржанкоподібні. Ареал її проживання настільки широкий, що більшість орнітологів впевнені в існуванні не одного, а відразу декількох близькоспоріднених видів.

Область розповсюдження

Чайка срібляста тяжіє до холодних регіонів. Вона населяє Північну півкулю. У зимові місяці ці птахи перебираються до Флориди, південної частини Китаю, Японії і на узбережжі Мексиканської затоки. Для гніздування вони облюбували Великобританію, Скандинавію та Ісландію. Також їх можна побачити на островах Північного Льодовитого океану, в Канаді, на Алясці і на східних берегах США.

Оскільки срібляста чайка сильно залежна від водної їжі, то і селиться вона в прибережних районах. Вона живе в горах, утісах, скелях, а іноді і в болотистій місцевості. Цей птах чудово пристосувався до співіснування з людьми, тому нерідко селиться на дахах будинків.

Короткий опис

Срібляста чайка - великий птах. Маса дорослої особини може сягати півтора кілограма. Довжина тіла в середньому становить близько 55-65 сантиметрів. Голова, шия і тулуб птаха покриті білим оперенням. Крила і спина мають світло-сіре забарвлення. На голові чайки розташовується стислий з боків і загнутий на кінці дзьоб. Сам він жовтий, але під ним чітко видно червону пляму.

Навколо очей, райдужна оболонка яких пофарбована в сірий відтінок, є вузькі кілечки жовтої шкіри. Цікаво, що чайка срібляста здобуває світле оперення тільки на четвертому році життя. До цього моменту молодняк має строкате забарвлення, в якому переважають бурі і сірі тони. Пір 'я починають світліти після того, як птах досягне дворічного віку. Голова і райдужна оболонка молодих особин пофарбовані в коричневий відтінок.

Особливості розмноження і тривалість життя

В умовах дикої природи європейська срібляста чайка живе в середньому 50 років. Вона вважається високоорганізованим птахом. Складні взаємини між представниками даного виду засновані на своєрідній ієрархії. Домінуюче становище займають самці. Слабка стать головує лише в питаннях, що стосуються вибору місця для облаштування майбутнього гнізда.

Ці птахи моногамні. За винятком рідкісних випадків, вони створюють пару разів і на все життя. Половозрілими вважаються особи, які досягли п 'ятирічного віку. До місця гніздівки вони починають злітатися в квітні-травні, відразу після того, як вода звільниться від льоду.

На період гніздування ці птахи створюють цілі колонії. Срібляста чайка (larus argentatus) влаштовує вистелені пір 'ям або вовною гнізда на обривах, скелястих берегах і в густих рослинних заростях. У будівництві беруть участь і самка і самець. При цьому в якості будівельного матеріалу вони застосовують траву, гілки дерев, мох і сухі водорості. Дистанція між сусідніми гніздами становить близько п 'яти метрів.

Як правило, самиця відкладає 2-4 яйця зеленувато-коричневого або оливкового відтінку з великими темними плямами, в насиджуванні яких беруть участь обидва батьки. Причому під час зміни партнерів, що сидять у гнізді, птахи дуже дбайливо і обережно перевертають яйця.

По завершенні чотиритижневого інкубаційного періоду на світ з 'являються пташенята. Їх маленькі тільця покриті сірим пухом з чітко проступаючими темними плямами. Через дві доби малюки вже можуть самостійно вставати на ноги. Ще через пару днів вони починають залишати батьківське гніздо, не видаляючись на значні відстані. У разі загрози пташенята затаюються, стаючи практично небайдужими на навколишньому тлі. Літати вони починають не раніше, ніж їм виповниться півтора місяці. Батьки по черзі підгодовують своє потомство, зригуючи йому корм. Основу раціону підростаючих малюків становить риба.

Чим харчуються ці птахи?

Слід зазначити, що срібляста чайка всеїдна. Її можна часто побачити неподалік від морських суден і на сміттєвих звалищах. Іноді вона навіть краде яйця і дитинчат інших птахів.

Представники цього виду ловлять личинок, комах, ящірок і дрібних гризунів. Також вони можуть харчуватися ягодами, фруктами, горіхами, клубнями і зерном. Не гребують відбирати здобич у дрібніших і слабших сородичів. Також вони ловлять морських хробаків, ракоподібних і рибу.

Особливості співіснування з людиною

Відразу зазначимо, що срібляста чайка не звикла церемонитися з людьми. Цей птах активно заселяє сучасні мегаполіси і облаштовує гнізда на дахах багатоповерхових будівель. Нерідко вона нападає на тих, хто намагається завдати шкоди їхньому потомству. Також відомо безліч випадків, коли знахабнілі пернаті прямо на вулиці відбирали їжу з рук перехожих.

Однак протягом двох останніх десятиліть з 'явилася тенденція до скорочення чисельності представників даного виду. У Європі популяції чайок зменшилися практично наполовину. Вчені пояснюють це впливом екологічних факторів і виснаженням рибних запасів у прибережних регіонах.

Активність, соціальна поведінка та вокалізація

Незважаючи на це сріблясті чайки ведуть денний спосіб життя, в певних ситуаціях вони проявляють цілодобову активність. Особливо це стосується птахів, що населяють високі широти в умовах полярного дня.

Представники цього виду здатні видавати широкий спектр характерних звуків. Вони можуть квохтати, каркати, вити і навіть мяукати. Однак найбільш часто від них можна почути регочі крики.

Чайки - колоніальні птахи. Їхні спільноти можуть налічувати не одну сотню пар. Іноді зустрічаються дрібніші або змішані колонії. У кожної пари є власна ділянка, що ретельно охороняється. Якщо на когось із них нападає зовнішній ворог, то вся колонія об 'єднується, щоб захистити своїх сородичів. Однак у мирний час сусідні пари можуть конфліктувати між собою і навіть атакувати один одного.

Непросто складаються і взаємини всередині пари. Особливо в шлюбний період. У цей час самець здійснює ритуальне годування своєї партнерки. А самка сідає біля гнізда і починає тоненько їсти, випрошуючи у самця корм. Після відкладання яєць відзначається поступове затихання своєрідної шлюбної поведінки, а незабаром воно і зовсім зникає.

Цікаві факти

Чайка срібляста, або північна клуша, дотримується суворої ієрархії. Лідером завжди є самець, і саме він робить вибір за самку, яка домінує в усьому, що пов 'язано з будівлею гнізда. Практично всі представники цього сімейства не люблять добувати їжу власною працею, вважаючи за краще забирати її в інших.