Спосіб життя і середовище проживання птаха дикуші

Спосіб життя і середовище проживання птаха дикуші


На південній частині території Далекого Сходу, на відносно невеликому його куточку мешкає дуже смілива і в той же час прихована птиця. Звуть її дикулею, але таїжні мисливці і місцеві жителі прозвали її горобчиком смиренним. Фото птиці дикуші доводять, що вона і справді схожа на горобчика, з деякої відстані їх легко переплутати.

Що це за птах, який її спосіб життя і де його можна зустріти? Про все це можна дізнатися в цій статті.

Легенда

Згідно з однією легендою, ці птахи спеціально створені божествами лісовими для надання допомоги подорожникам, які заблукали в лісі. Коли у загубленої нещасної людини не залишалося ні провізії, ні патронів, з 'являлася дикуша, абсолютно безстрашна, не боїться людини.

Її можна було просто збити палицею з дерева або накинути на її шию зашморг, щоб приготувати з неї їжу і не померти голодною смертю.

Місця проживання

У Росії ареал поширення птиці дикуші складається з трьох невеликих ізольованих ділянок, одна з яких простягається з районів Амурської області (північно-західна частина) і з Якутії (південно-східна частина) до узбережжя Охотського моря. Другий район - гірсько-таїжні території Сихоте-Аліня. Третє місце проживання дикуші - центральні та північні райони о. Сахалін. Але і в усіх цих місцевостях птах поширений досить спорадично.

Улюбленим місцем проживання є темнохвійна тайга, а також зустрічається ця птиця на рівнинах і горах, порослих ялиново-пихтовою рослинністю, іноді з наявністю берези. Розміщуються вони на висотах, що досягають 1600 метрів над рівнем моря.

Опис

Птах дикуна за своєю статурою і поведінкою - щось середнє між горобчиком і тетеревом, але ближче до першого. Вона трохи більша рябчика, але менше тетерева: маса її становить близько 600 грамів. Довжина тіла разом з хвостом дорівнює 43 сантиметрам. Її крила, як і у багатьох інших курячих, тупі і короткі, однак, незважаючи на це, вона літає досить швидко. Лапи покриті густим теплим пухом, який в сибірські люті морози захищає птицю від холоду.

Оперення має більш темне забарвлення, ніж у горобчика. Каштаново-чорний колір - основний фон, і на ньому є білі, сірі, рижуваті і блідо-охристі плями і строкати. Самки за рахунок більшої кількості світлих плям мають більш світлий окрас, ніж самці. На їх пір 'ях спостерігається більше домішки рижуватих тонів.

Птахи дикуші, фото яких ви бачите в статті, мають щільну статуру і невелику голову. На горлі і частині шиї є біла окантовка на чорному тлі. У період тікування у самців над очима добре помітні "брови" червоного кольору - це ділянки голої шкіри.

Вигляд цих пернатих (дикушів) має таку класифікацію: царство тварин, тип хордових, клас птахів, загін куроподібних, сімейство тетеревиних, рід дикуш.

Спосіб життя

Птах цей мовчазний і малопомітний, пересувається лісом переважно не поспішаючи і навіть не злітає в разі небезпеки. Вона часто знаходиться в нерухомому стані, літає рідко і на невеликі відстані - не більше 30 метрів. Супроводжується політ характерним свистом крил. У зв 'язку з добре розвиненою здатністю птиці дикуші зачаровуватися, вона рідко може виявитися здобиччю хижаків (серед яких і соболі).

Самець у весняний період видає негромкі звуки, що нагадують завивання вітру в трубі пічної. Навіть у разі його перебування всього лише в 10 метрах, неможливо визначити те місце, звідки чути ці звуки. У самки голос скрипучий, що перемішується з квохтанням.

Взимку птахи малорухливі, і час вони проводять на невеликій ділянці піхтарника або ельника, харчуючись у кронах високих дерев. Основну частину часу вони сидять під снігом у камерах. Як і горобчик, дикуша вправно ховається в гілках хвойних рослин, досить довго сидячи нерухомо на одному місці. Потривожений почутим шумом, птах не ховається, а перелітає на нижню гілку і, не боячись, спостерігає за винуватцем тривоги. Дивовижно довірлива дикуша дуже не обережна і не боїться людини.

Харчування

У зимовий час основою раціону харчування цього різновиду пернатих є хвоя ялини і ялиці, а також листяниці. Поїдають вони її, зістригаючи з гілок своїм дзьобом.

У літній та осінній періоди дикуші їдять хвою листяниці, насіннєві коробочки мха, листя трав 'янистих рослин, різні ягоди (морошка, голубика, вороника, журавлина, брусника). Іноді поїдають і комах.

Розмноження

Час гніздування - середина травня-початок червня, а їх гніздо - це невелика яма, вистлана зеленим мхом, листям і травою. Зазвичай у кладці у дикуші буває 8-12 яєць блідо-охристого кольору з каштановими плямами.

Пуховий пташеня у верхній стороні тіла пофарбовано в яскраво-коричневий колір, у нижній частині - в блідо-жовтий. Також у малюків на темені є коричнева "шапочка". З тижневого віку пташенята можуть злітати на самі нижні гілки дерев.

Цікаві факти

Дикуша - птах, який, як зазначалося вище, надмірно довірливий. Її, яка абсолютно не боїться, досить легко зловити навіть новачкам-мисливцям. У сибірського корінного нечисленого народу (евенки) існує звичай, який пов 'язаний з дикулею. Мисливець, який зустрів цього птаха, не стане його вбивати, але подумки її побажає тому, хто, залишившись без сил, помирає від голоду, оскільки цей птах є найлегшою здобиччю в тутешніх місцях.

Цікавим фактом є і те, що, коли починає вечеріти, дикуші, як і тетерева, каменем падають у сніг, в якому роблять глибокі лунки (довжина - 60 см, діаметр - 14 см). У них вони відпочивають до ранку. У цих камерах птахи зовсім не мерзнуть навіть при 45 градусах морозу. Навпаки, в них їм дуже тепло. З настанням світанку смиренний горобець, залишаючи притулок, знову починає годуватися, влаштувавшись на гілках дерев.

Ці дивовижні безстрашні птахи при різких звуках не відлітають, а продовжують сидіти на місці. Тому дикуші серед усіх пернатих є найлегшою здобиччю. Будь-який справжній мисливець не стане навіть намагатися зловити її, так як, як вже зазначалося вище, вона може врятувати життя будь-якому заблукалому в таємничих лісах подорожнику, який з різних причин не може здійснювати полювання на іншу, більш серйозну дичину.

Зараз полювання на дикушу заборонено, і різновид цей занесено до Червоної книги.

Кількість популяції

У Хабаровському краї Росії загальна чисельність дикуші становить приблизно 12-15 тисяч особин, і в найбільш сприятливих місцях проживання щільність заселення досягає близько 15 особин на 1 квадратний кілометр. В межах ареалу проживання цього різновиду знаходиться кілька заповідників (всього 8), де вони серед інших пернатих і тварин теж знаходяться під охороною. Слід зазначити, що прив 'язаність птахів дикуш до деяких ділянок темнохвійної тайги може призводити до того, що при пожежі або при вирубці лісів подібного типу разом з ними пропадають і вони.

Крім усього, дуже часто довірливі пернаті гинуть від рук браконьєрів. І в той же час безстрашність цих птахів є перспективним декоративним різновидом пернатих для паркових зон і лісопарків приміських зон Далекого Сходу.

Насамкінець

Дикуша - це така пташка, яка завдяки своєму забарвленню отримала ще одну місцеву назву - "" чорний рябчик "". У Примор "ї також за дивовижну довірливість вона була прозвана місцевими мешканцями смиренним або смиренним горобцем.

Ця одна з маловивчених і рідкісних птахів знаходиться на межі знищення. Їх загальна чисельність на сьогодні невідома, і вона, на жаль, досить швидко падає. І людині належить чимало роботи, щоб зберегти вигляд дикуш.