Сніговий барс - мешканець гір

Сніговий барс - мешканець гір


Сніговий барс - це тварина, що символізує силу, владу і благородство. Ареалом його проживання є високогір 'я. Це єдиний представник котячих, який все своє життя проводить високо в горах і рідко спускається на рівнини. Ірбіс мешкає в 13 державах, розташованих в Центральній Азії, в це число входить і Росія. Найбільша чисельність тварин знаходиться на території Китаю, в нашій країні їх всього близько 150-250 особин.


За своїм виглядом і забарвленням він дуже схожий на леопарда, але все ж за величиною менше. А сильніше саме сніговий барс. Росії цей хижак знайомий, тому що зустрічається в Хакасії, Красноярському краї, Республіці Алтай, Тиві та інших гірських регіонах. З усього сімейства котячих ірбіси вважаються найбільш злими, лютими і нещадними хижаками. Їх хутро дуже цінується, за одну шкурку на чорному ринку можна отримати до 60 тисяч доларів, адже снігових барсів залишилося дуже мало. У всіх країнах, де вони мешкають, тварини внесені до Червоної книги.

Забарвлення вовни світло-сірий з темними плямами, що дозволяє барсу відмінно маскуватися серед каменів і снігу. У чомусь ірбіси схожі на ягуарів. Вага дорослої особини може досягати 100 кг, шерсть дуже густа, хвіст довгий і пухнастий, він допомагає тварині тримати рівновагу, підіймаючись по скелях. Сніговий барс є відмінним мисливцем, довжина його стрибків сягає 15 метрів. Стрибаючи з висоти, він намагається завалити жертву і відразу ж її вбити. Дорослий ірбіс без зусиль може розправитися з оленем, вага якого буде в 2-3 рази більше його власного.

Сніговий барс - дуже обережна тварина, тому так мало людей її бачили в природному середовищі проживання. Про його присутність говорять лише сліди, залишені на снігу. Ірбіс вважає за краще жити на самоті, територія для полювання суворо обмежена, і за її межі не виходить жодна тварина. Сніговий барс в кінці літа і восени може полювати в групі, куди входять 2-3 особини - це самка з дитинчатами.

Основний видобуток ірбісів - це копитні: кабани, гірські козли, олені, барани, козулі. Якщо видобуток знайти складно, то вони можуть харчуватися сусликами, птахами, харчухами. Влітку барси крім м 'яса їдять траву. Більшість великих кішок видає призовний рев, за допомогою якого спілкується з сородичами, а ось барси мурличуть, немов домашні вихованці. У період гону вони басисто м 'яукають.

Барсята народжуються вагою по півкілограма і довжиною 30 см. Перший тиждень вони сліпі і абсолютно безпорадні, але потім прозрівають. У природному середовищі проживання сніговий барс живе до 13 років, а ось у неволі може прожити на 7 років довше. Відомий випадок, коли одна самка дожила до 28 років.

У 60-х роках минулого століття чисельність ірбісів була мінімальною. Браконьєри вбивали звірів сотнями і збували їх шкури на чорному ринку. Тоді уряди всіх держав, де вони мешкають, прийняли рішення про заборону полювання на барса. Сьогодні він перебуває під охороною, але все ж браконьєрство загрожує його популяції. Чисельність звірів значно зросла, порівняно з минулими десятиліттями. У природі ірбісів близько 7000, а в неволі - близько 2000. Сніговий барс є символом багатьох азіатських міст, він зображений на гербі міста Алма-Ата, а також Татарстану і Хакасії.