Снігова коза: опис, ареал проживання, цікаві факти

Снігова коза: опис, ареал проживання, цікаві факти


У горах живе дивовижно гарна тварина, яка відноситься до сімейству полорогих. Якщо пощастить побачити, як ці красені в білих шубах перестрибують з утіса на утіс, видовище це запам 'ятається на все життя. Називається таке диво природи - снігова коза. Прочитавши цю статтю, ви дізнаєтеся багато цікавих фактів з життя цих рогатих скелелазів.

Снігова коза: опис

Ті, хто живе серед скель кози надзвичайно великі: зріст дорослих особин досягає 100-106 см, при вазі 90-140 кг. Самців легко можна відрізнити від самок за набагато більшим розміром, в іншому "хлопчики" від "дівчаток" мало чим відрізняються зовні.

Ця гірська коза нагадує звичайну домашню своїми рогами, які не відрізняються великими розмірами. Вони порівняно невеликі, гладкі, злегка вигнутої форми. Залежно від сезону роги змінюють свій колір. У теплу пору року вони сірі, а в холодну зимову - чорні.

На потужній шиї тримається витягнута голова середніх розмірів. На бороді є характерна борідка. Кінцівки гірських стрибунів надзвичайно сильні, завдяки таким міцним ногам кози запросто справляються з найкрутішими і небезпечними підйомами і спусками. Копитця чорного кольору. Хвостик настільки короткий, що через пишне хутро його майже не помітно.

Відмінною рисою даних тварин є їх дивовижно красива шуба. Особливо вражає вона своїм шикарним виглядом в зимову пору. У цей час біла шерсть особливо густа, довга, обвисає пишною бахромою.

Ареал проживання

Ніякі висоти і скелі не страшні такій тварині, як снігова коза. Де живе це сміливе створення природи, здогадатися нескладно - в горах. На жаль, популяція даних парнокопитних зменшується. У дикій природі така білосніжна гірська коза зустрічається виключно на схилах скель Північної Америки. Рогаті скелелази здатні підкорювати вершини до 3000 м.

У давні часи снігові кози жили на всіх просторах Північної Америки. Але з часом люди крок за кроком витісняли їх з рідних місць. Тваринам довелося йти все далі в пошуках усамітнення і спокою.

Спосіб життя в дикій природі

Снігові кози не належать до стадних тварин. Вони можуть жити на самоті або ж невеликими групами (3-4 особини). Між собою конфліктують рідко, якщо назріває небажаний конфлікт, приймають колінопреклонену позу, що і дозволяє згладити ситуацію. Характер цих тварин спокійний. Вони не дуже активні, малорухливі, хоча їм і доводиться вести кочове життя, щоб добувати їжу.

Пересуваючись по скелях, гірські білі красені не люблять поспішати, не люблять робити різких рухів і стрибків, хіба що за необхідності. Потихеньку, як справжні скелелази, парнокопитні примудряються підніматися на запаморочливі висоти.

Велике потужне тіло абсолютно не заважає козам триматися копитами на невеликих каменях. Якщо, піднявшись на утіс, тварина бачить, що злізти не вдасться, то просто стрибає вниз, навіть з висоти 7 метрів. У такому стрибку снігова коза може повернутися до 60 градусів. Якщо копита не знаходять рівного майданчика для приземлення, вона просто відштовхується ними і здійснює наступний стрибок, поки впевнено не встане на ноги.

Раціон

Снігові кози, щоб прогодуватися, займають територію близько 4,5 - 4,7 кв.км. Восени вони перекочовують на південні і західні схили гір. Спускатися в долини не люблять, вишукують схили, які ще не покрив шар снігу.

Пасуться гірські тварини в ранковий і вечірній час. Якщо місяць добре освітлює місцевість, то трапеза кіз триває і після того, як зайде сонце. У меню входить вся доступна їм рослинність: трава, дикі злаки, мох, чагарники, гілки дерев, лишайники. Мох і лишайники травоїдні красені викопують з-під снігу копитами. Гілки кущів, листя і кору обгризають. У неволі улюблене ласощі снігових кіз - фрукти та овочі.

Шлюбний період

Снігові кози належать до полігамних тварин, вірністю один до одного вони не відрізняються. Шлюбний період припадає на холодну пору року: листопад-грудень. У цей час самці починають мітити територію, поширюючи спеціальну рідину. Специфічний запах їхніх міток повідомляє самицям про люб "язність самця. За рогами козла знаходиться заліза, що виділяє дану рідину, тому він трется рогами об скелі і дерева, тим самим залишаючи скрізь свій незвичайний запах.

При зустрічі самки сніговий козел повинен заслужити її розташування незвичайними і навіть смішними, якщо спостерігати з боку, рухами. Спочатку він сідає на задні ноги, одночасно риючи яму в землі передніми. Потім, висунувши язик, на зігнутих кінцівках по п "ятах ходить за своєю обраницею, показуючи всім своїм виглядом смирення. Весь цей спектакль розігрується для того, щоб снігова коза відповіла взаємністю. Після того як рогатий залицяльник вдарить злегка самку в бік, а вона у відповідь не зробить те ж саме, стає зрозуміло, що пара відбулася за обопільною згодою.

Потомство

Протягом півроку снігова коза виношує потомство. Народжує завжди стоячи на ногах, при цьому на світ в більшості випадків з 'являється один козеня, який важить близько 3 кг.

Новонароджені малюки дуже активні, з перших днів життя вони швидко ходять і з апетитом годуються молоком матері. Після 30-35 днів молочної дієти козенята починають їсти рослинну їжу, пасуться разом з мамою та іншими членами групи.

Снігова коза: цікаві факти

Спосіб життя снігових кіз незвичайний, в першу чергу через гірську місцевість, де мешкають ці дивовижні створіння.

Відомо багато цікавих фактів про білих красенів:

  • Сніговим козам не страшні навіть п 'ятдесятиградусні морози з сильним вітром. У таку екстремальну погоду тварини надійно захищені густою, пишною, теплою вовною.
  • Роздвоєння на копиті, залежно від ситуації і потреби, може звужуватися і розширюватися. Завдяки цьому тварина здатна пересуватися по будь-якій місцевості з ухилом не більше 60 градусів.
  • У групі снігових кіз панує матріархат: ватажком є самка.
  • Побачити снігову козу в лісі або в полі неможливо, мешкають вони тільки в горах, іноді прогулюються по солонцям.
  • У давні часи індіанці збирали по скелях шерсть, яку снігові кози скидають під час ліньки. З пуху кіз виготовляли вовняні тканини.

Вони справжні фахівці з переміщення на великій висоті.