Слон африканський та індійський слон: основні відмінності і схожості

Слон африканський та індійський слон: основні відмінності і схожості


Слон - один з найбільших представників тваринного світу, що існують на Землі. Раніше на нашій планеті було багато різновидів цих гігантів. Сьогодні ж серед нас живе слон африканський та індійський слон. До цього виду тварин ставилися і мамонти, які вимерли в льодовиковий період, і мастодонти, які зникли перед появою людей в Америці, де вони і мешкали. Відмінність між двома іншими видами істотна, тому цілком буде доречно провести порівняння африканського та індійського слонів.

Особливості життя

Цих тварин можна зустріти на різних територіях Землі. Живуть вони стадом, в якому може налічуватися від десяти до тридцяти маленьких слоненят і слоних. Також у ньому обов 'язково є дорослий, авторитетний ватажок.

Кожна слониха народжує в середньому за своє життя близько п 'яти слоненят. Родинні зв 'язки в стадах дуже тісні. Так, існують групи, в яких близько ста особин, пов 'язаних кровними узами. Певного місця проживання слони не мають. Вони все життя знаходяться в русі, переходячи з місця на місце, поїдаючи рослинність і ночуючи біля водойми.

Основна відмінність

Чим відрізняються індійський та африканський слон? Найголовніша відмінність між цими двома видами видно неозброєним оком. Це розміри. Слон африканський та індійський слон в природі не зустрічаються в одній і тій же місцевості. Ареали їх проживання розташовані у віддаленості один від одного, а транспортування тварин являє собою трудомісткий процес. Але якби це було реально, то можна було б помітити, що африканський слон більший за свій побратим з Індії.

Найбільший слон сягає висоти в 4 метри. Довжина його тулуба при цьому становить близько 7 метрів. Вага африканського слона може досягати 7 тонн. На відміну від нього, індійський слон важить максимум 5 тонн. Його зростання може становити близько 3 метрів, а довжина - 5-6 метрів. Вважається, що африканський слон - це нащадок мастодонту, а індійський - мамонта.

Вуха і бивні

Африканський слон відрізняється від індійського кількома деталями зовнішнього вигляду. По-перше, у тварин з Африки вуха набагато більше, ніж у їхніх індійських побратимів. Вони можуть мати довжину до 1,5 метрів. Форма вух африканського слона більш округла. Індійський слон має злегка витягнуті і трохи загострені вуха. Однією з найбільш явних відмінних особливостей між цими двома видами є наявність бивнів. У африканських представників фауни вони є в обов 'язковому порядку.

Це стосується як самців, так і самок, у яких бивні трохи коротше. Наявність же бивнів у тварин з Індії - велика рідкість. Причому якщо вони і зустрічаються, то тільки у самців. Таких особин в Індії називають махна. Бивні індійських слонів не дуже довгі і практично прямі. Незважаючи на те, що споріднені африканський та індійський слон, відмінності між ними суттєві.

Забарвлення і будова тіла

Слон африканський та індійський слон відрізняються також забарвленням. Тварини з Африки мають колір шкіри від злегка коричневого до сірого. На її поверхні дуже багато складок або зморшок. Індійські слони мають забарвлення від темно-сірої до бурою. Відмінною особливістю їх тіла є невелика рослинність на шкірі.

Чим ще відрізняються африканський та індійський слон? Будова їхнього тіла також неоднакова. Так, у індійських слонів спина трохи з горбинкою, на відміну від їх побратимів з Африки, які мають прямий або злегка прогнутий хребет. Незважаючи на менший зріст, тварини з Індії здаються більш масивними. Це відбувається від того, що ноги їх коротші і товщі. Африканські слони мають довгі ноги, що обумовлено їх типом живлення.

Їм доводиться діставати рослинність з дерев. Індійські тварини харчуються ще й підніжним кормом у вигляді трави. Їх хобот має один пальцевидний відросток, а у представників африканського виду їх два.

Якщо розглядати сліди цих тварин, то можна з упевненістю сказати, який вид слона тут проходив. Це можливо завдяки особливості будови кінцівок цих гігантів з різних континентів. Африканські слони мають, як правило, п 'ять копит на передніх ногах (рідше - чотири). Задні кінцівки цих тварин мають три копити. Індійські слони мають п 'ять копит на передніх ногах і 4 на задніх. Тому навіть по сліду можна визначити вид тварини.

Внутрішня будова

Африканський та індійський слон відмінності мають зовнішні, побачити які може навіть не фахівець у цій галузі. Прийшовши в зоопарк або цирк, можна з легко визначити вид тварин. Але у них є й деякі внутрішні особливості, які не може розпізнати звичайна людина.

Так, африканський слон має 21 пару ребер. На відміну від нього, у тварини з іншого континенту всього 19 пар цих кісток. Індійські слони мають 26 хвостових хребців, а у їх африканських побратимів налічується 33 хвостових хребці. Відмінності є і в будові корінних зубів.

У індійських слонів статеве дозрівання настає до 15-20 років. У цьому вони випереджають своїх родичів з африканського континенту. В останніх цей період настає у віці 25 років.

Особливості характеру

Відмінності між тваринами є не тільки в їх внутрішній і зовнішній будові, але і в їх характері і темпераменті. Індійські слони дуже дружелюбні і чудово ладнають з людьми. Їх легше приручити, ніж і користується людина, залучаючи цих гігантів для виконання важкої роботи (наприклад, для перевезення вантажів). Індійських слонів також легше дресирувати, тому вони часто виступають у цирку. Тварини з африканського континенту більш агресивні. Їх важче приручити, але зробити це можливо. В основному вони залишаються жити в природних умовах. Але є приклади використання і цих тварин. Наприклад, африканські слони багато століть тому брали участь у походах Ганнібала.

Середовище проживання

Особливості будови слонів залежать багато в чому від їхнього середовища проживання. Індійські слони поширені в деяких районах Індії, Бірмі, Східному Пакистані, Непалі, Камбоджі, Лаосі, Таїланді, острові Суматра, Цейлоні і Малакке. Місця їхнього проживання - це густі ліси з високими травами. Африканські слони зустрічаються в багатьох районах Африки, а конкретніше в Ботсвані, Ефіопії, Намібії. Середовище їхнього проживання різноманітне. Однак цих гігантів не можна зустріти в пустелях і напівпустелях. Слон африканський та індійський слон - це родинні тварини, кожна з яких по-своєму цікава.