Сімейство Качині: опис і представники сімейства

Сімейство Качині: опис і представники сімейства


У нашій статті ми хочемо поговорити про представників сімейства качиних, які є найчисленнішою групою серед водоплавних птахів. Саме вони першими були одомашнені людиною в давнину. Їхнє значення в сільському господарстві велике й донині.

Качині в нашому житті

Сім 'я Качині налічує понад 150 видів, які, своєю чергою, підрозділили на сорок пологів. Попередники цих пернатих мешкали на землі ще в давнину. Тому є чимало підтверджень. Археологами знайдено останки птиці (предок сучасної качки), вік якої близько 50 млн років.

Представники сімейства досі відіграють важливу роль у нашому житті, оскільки їх утримують у домашніх господарствах для отримання пуху, яєць і м 'яса. Не кращим чином позначається на чисельності пернатих промислове полювання.

Опис сімейства

Сімейство Качині не тільки численне, а й досить різноманітне. Представники сімейства значно відрізняються один від одного не тільки розмірами, а й забарвленням. Наприклад, вага птахів коливається від 250 грам (карликовий африканський гусь) і до двадцяти кілограм (лебідь-шипун). Представники сімейства мають характерне, щільне оперення, покрите водонепроникною мастилою. Це пояснюється тим, що водоплавний птах сімейства качиних практично завжди знаходиться у воді.

Птахи мають характерну довгу і гнучку шию, ущільнений і широкий дзьоб, обтічне тіло з великим запасом підшкірного жиру. А ноги у них короткі, широко розставлені, з пальцями, з 'єднаними перепонками. Всі птахи сімейства вміють пересуватися сушею, але при цьому відмінно плавають, а деякі навіть пірнають. Пернаті чудово літають і здатні розвивати швидкість до 80 кілометрів на годину.

Повадки представників сімейства

Птахи сімейства качиних ведуть моногамний образ існування і мають складні соціальні зв 'язки. Гніздитися вони воліють біля водойм, а іноді і на острівцях. Самки гнізда вистилають пухом, який попередньо вищипують з черевця. Пташенята з 'являються на світ зрячими, вони швидко ростуть і активно розвиваються. Вже через пару днів малюки можуть самостійно добувати собі їжу. Годуються вони, як правило, в темний час. Абсолютно всі птахи мають лякливий характер, а тому намагаються бути надзвичайно обережними.

Вважається, що деякі види мають чудово розвинені органи почуттів: нюхом, зором, слухом. Навіть сам дзьоб у качиних має певну чутливість.

Сімейство Качині представляють далеко не дурні птахи. Багато з них володіють розвиненим розумом, як, наприклад, гуси. Вони передають накопичений життєвий досвід від одного покоління іншому.

Місця проживання і харчування качиних

Сімейство Качині дуже численне і при цьому має широкий ареал проживання. Вони поширені практично по всій земній кулі (винятком є Антарктика). Абсолютно всі різновиди ліняють двічі на рік: повністю влітку і частково восени (або взимку).

При повній ліньці птахи навіть втрачають здатність літати. Харчуються пернаті рослинною їжею: зеленими частинами рослин, насінням, прикореневими частинами водних рослин, втечами. А ось тваринна їжа для них стоїть на другому місці. Процес годування відбувається і у воді, і на суші. Зазвичай птахи не пірнають. З дна водойм їжу вони дістають, занурюючи шию у воду, іноді і передню частину свого тулуба.

Орнітологи припускають, що колись качині почали поширюватися по земній кулі з одного з материків, що знаходиться в Південній півкулі. А сьогодні вони зустрічаються повсюдно по всьому світу. Їх немає тільки в Антарктиді і на деяких островах в океанах. Дуже часто трапляється так, що один і той же вид зустрічається в абсолютно різних місцях, в різних умовах існування (наприклад, в тропічному і помірному кліматі).

Вчені вважають, що подібне явище трапляється через відхилення міграційних шляхів птахів. Вона просто збиваються зі шляху і обґрунтовуються на нових землях невеликими колоніями. З часом вони зазнають певних змін в забарвленні, величині, і навіть припиняють вести перелітний спосіб життя.

Практично всі птахи сімейства качиних - водоплавні. А тому і мешкають вони біля водойм, у прибережній зоні. А деякі селяться на морських теренах. На будь-якій водоймі можна побачити одного з представників даного сімейства. А багато хто навмисно селиться поруч з людиною, в садах і парках.

Список видів качиних

Качині - велике сімейство, до складу якого входять три підсемейства: качки, гуси і напівлапчасті гуси. Всього їх понад 150 різновидів. До них належать:

  1. Білоголова савка.
  2. Білоголовий нирок.
  3. Великий крихаль.
  4. Красноголовий нирок.
  5. Кряква.
  6. Гуменник.
  7. Лебідь-шипун.
  8. Лебідь-крикун.
  9. Морянка.
  10. Гага звичайна.
  11. Гоголь звичайний.
  12. Світязь.
  13. Пеганка.
  14. Сіра качка.
  15. Сірий гусь
  16. Хохлата чорніти.
  17. Сіньга.
  18. Чирок-свистунок.
  19. Шилохвість.
  20. Чирок-тріскунок.

Ми бачимо, наскільки великою є родина качиних. Список, наведений нами, далеко не повний. У ньому представлені лише деякі види. Зупинимося на деяких з них більш детально.

Гоголь

Гоголь (сімейство качиних) - це ніркова качка, яка відноситься до кочуючих перелітних видів і представлена двома підвидами, що мешкають в Північній Америці і Євразії. Птахи зимують на півдні (включно до басейну Середземного моря). Дуже часто пернаті зимують в Італії.

Гніздяться вони в лісових районах поруч з озерами і великими річками, а зимують уздовж морського узбережжя або на прісних водоймах. У травні та квітні птахи відкладають до 11 яєць, які надалі самка висиджує (протягом 29 днів). Пташенята залишаються в гнізді всього пару днів, а у віці 8-9 тижнів починають літати. Щороку птахи роблять лише одну кладку. Вони завжди збираються в невеликі групи, яких і тримаються протягом життя. Гоголь літає досить швидко, а злітає після розбігу по воді. Харчується птах тваринною їжею, яку дістає під водою, пірнаючи на кілька метрів.

Гоголь (сімейство качиних) має цікаву особливість влаштовувати свої гнізда в дуплах дерев, норах кроликів і штучних дуплянках. Самець демонструє характерну шлюбну поведінку. Родинними видами є ісландський гоголь (гніздування в Америці, Італії та Ісландії) і маленький луток (гніздування в Північній Євразії).

Лебідь-клікун

Лебедь- клікун - птах, який отримав свою назву через трубні звуки, що видаються в польоті. Клікуни - це дуже великі пернаті, їх вага може досягати десяти кілограм. Годуються вони на мілководді, повністю занурюючи голову у воду разом з диною шиєю і передньою частиною тулуба.

Під водою птаха дістають коріння рослин, насіння, відловлюють дрібних безхребетних: личинок, комах і рачків. Злітають з водної поверхні вони важко через значну вагу. Спочатку птахи беруть тривалий розбіг, шльопаючи лапами по воді, а потім поступово починають набирати висоту. Зимують клікуни на півночі Середземномор 'я, на узбережжі Каспію, а частина пернатих летить на південний схід Азії.

Лебеді віддають перевагу відкритим просторам: лагунам, озерам, гирлим річок, і морському узбережжю. Гнізда вони облаштовують у заболочених місцях, на острівцях, торфовищах, у тундрі, на озерах. З кінця травня починається період гніздування. Самиці відкладають від трьох до п 'яти яєць і потім їх висиджують. Пташенята з 'являються на світ через 31-42 дні. Самостійно починають літати молоді особини у віці 11-14 тижнів.

До родинних видів можна віднести тундрового лебедя, що має більш скромні розміри. Цей північний птах сімейства качиних гніздиться, як правило, в арктичному поясі Євразії, іноді його можна зустріти в Італії. А ось чорний лебідь стався з Австралії, а в Європу його завезли як декоративний пернатий.

Мандаринки

Хто ще представляє сімейство Качиних? Мандаринка - це, мабуть, найкрасивіша уточка у світі. Мова, звичайно, ж йде про селезні, але і самка теж хороша, але менш яскраво пофарбована. Даний вид качиних має ще другу назву - "китайська качка". Багато століть поспіль такі птахи прикрашали імператорські водойми в Японії, Кореї та Китаї, а тому й були названі мандаринками (мандарин - великий чиновник в Азії). Тому плоди мандарини не мають ніякого відношення до походження назви.

Птах має невеликі розміри і важить від 0,5 до 0,8 кілограма. Вона належить до лісових качок. У довжину особини досягають 40-48 сантиметрів. Самці мають дуже яскраву шлюбну розмальовку. З початку вересня по липень на голові і шиї селезнів утворюються бакенбарди і хохолок. У фарбуванні з 'являються яскраво-помаранчеві ноти з переходами у фіолетовий, зелений і бурий колір. Клюв має яскраво-червоний колір, а лапи пофарбовані в жовтий колір. Самці дуже красиві, а ось самки виглядають набагато скромніше, в їх забарвленні переважають сіро-білі і оливково-бурі відтінки. Мандаринки добре літають, а також чудово плавають і навіть пірнають. Сушею вони пересуваються досить швидко. А ось голос у них зовсім не схожий на звичне крякання, хоча вони і представляють сімейство качиних. Мандаринка видає попискування або тихий свист.

Ареал проживання

Жили спочатку ці красиві птахи в Східній Азії. У Росії зараз вони гніздяться в Приморському і Хабаровському краї, в Амурській і Сахалінській області. У північних регіонах мандаринки поводяться, як перелітні птахи. У вересні вони відлітають на зимівлю в Китай і Японію.

Мандаринки мають характерну особливість: вони люблять жити на дереві. Часом їх дупла знаходять на шестиметровій висоті. Такий незвичайний спосіб життя змусив качок навчитися стрибати з висоти без будь-яких пошкоджень для себе.

Мешкаю мандаринки біля гірських річечок, над якими звисають дерева, і в лісах біля водойм. У Росії дана порода через свою нечисленність занесена до Червоної книги. Полює на таких уточок не можна, їх розводять у парках і садах як декоративну породу.

Як ми вже говорили, птахи воліють гніздитися біля води, віддаючи перевагу буреломам. По команді самки каченята пірнають прямо з дупла і потім вчаться плавати. У раціон мандаринок входить рибка, жуки, равлики, насіння рослин, жолуді та жаби. Качки вміють у повітрі підніматися вертикально вгору, а тому в дубових посадках вони легко знаходять собі корм. Крім того, мандаринки годуються рисом, злаковими втечами, гречкою.

Особливості поведінки мандаринок

Двічі на рік вони змінюють оперення. У червні самці скидають своє красиве вбрання і стають схожі на самок. Мандаринки дуже рано повертаються з зимівлі, часом в період, коли ще не зійшли снігу. У шлюбний період між селезнями виникає ворожнеча через самку.

Качки відкладають від семи до чотирнадцяти яєць. Через місяць з 'являються пташенята. У період висиджування кладки самки не покидають гнізда, їх годує самець. Все літо обидва батьки займаються вихованням своїх нащадків, вони їх навчають плавати, літати, захищатися від хижаків. Малюки вміють літати вже у віці сорока днів.

У літній час мандаринки зовсім невибагливі і добре уживаються з іншими пернатими в будь-яких водоймах, тому їх часто розводять у зоопарках і дендропарках як декоративний вигляд, забезпечуючи їм умови, наближені до природних. Але при цьому слід пам 'ятати, що птахи не переносять температуру нижче п' яти градусів, в зимовий час вони не можуть жити на вулиці.

Патагонські гуси

Цей рід качиних містить п 'ять видів: патагонская казарка, сероголовый магелланов гусь, красноголовый гусь, обычный магелланов гусь и андский гусь. Ареал проживання пернатих - Фолклендські острови і Південна Америка, Чилі, Перу. Патагонські гуси мають природоохоронний статус. Харчуються птахи рослинною їжею, воліючи гуляти на лісових опушках і галявинах. Їхньою улюбленою їжею є: кореневища, насіння, втечі, листя, злаки. Загалом цей рід практично нічим не відрізняється від інших представників качиних.

Кряква

Кряква (сімейство качиних) - це найбільш велика річкова качка. Зовні самці відрізняються від самок. Вони мають сіре тіло, каштанову грудку і зелену голову. Живуть крякви в будь-яких водоймах, а ось гніздитися воліють на купинах, землі, рідше - в дуплах, іноді вони можуть селитися досить далеко від води. Кряква дуже поширена на території Європи. Тіло птаха має густий шар пуху. Пір 'я змащене маслянистою сумішшю, що виділяється копчиковою залозою, тому качка ніколи не намокає, хоча весь час перебуває у воді.

Крякви мають плавальні перепонки між пальцями ніг, які допомагають їм плавати. Качки відмінно літають, а ось сушею пересуваються вкрай незграбно. Харчуються птахи комахами, земноводними, хробаками, втечами, рослинною їжею. Саме ці качки вперше були одомашнені стародавніми людьми.

Замість післямови

Як ми могли переконатися, сімейство Качині - це не тільки дуже численна група пернатих, але і досить різноманітна. Її представники мешкають по всьому світу, в різних куточках планети, але при цьому мають неймовірно схожі ознаки.