Щоб зрозуміти, як виглядає білуха, потрібно уявити собі величезного дельфіна з невеликою головою без дзьоба ("" носа "). Характерна особливість тварини - наявність великого випуклого лоба на голові, тому білуху часто називають "" лобастою "". Шийні хребці

Щоб зрозуміти, як виглядає білуха, потрібно уявити собі величезного дельфіна з невеликою головою без дзьоба ("" носа "). Характерна особливість тварини - наявність великого випуклого лоба на голові, тому білуху часто називають "" лобастою "". Шийні хребці


У білух є маленькі овальні грудні плавники і потужний хвіст, але відсутній спинний плавник.

Дорослі тварини (старше трьох років) мають шкіру однотонного білого кольору, звідки і пішла їх назва. Малюки народжуються синього або навіть темно-синього кольору, але вже після року їхня шкіра світліє і набуває ніжного блакитно-сірого відтінку.

Білуха - ссавець значних розмірів: самці досягають 5-6 метрів в довжину і важать не менше 1,5-2 тонн, самки більш дрібні.

Місця проживання

Ці морські жителі облюбували акваторію Північного Льодовитого океану - Карське, Баренцеве, Чукотське моря. У Білому морі часто зустрічаються поблизу Соловецьких островів. Найбільш щільно білухи розселені між 50 ° і 80 ° північної широти. Населяють окраїнні моря Тихого океану - Охотське, Японське і Берингове, заходять і в Балтійське море (басейн Атлантичного океану).

Білуха - морський ссавець, але в гонитві за здобиччю часто заходить у великі північні річки - Амур, Обь, Лену, Єнісей, пропливаючи вгору за течією сотні кілометрів.

Харчування

Основу раціону білух становить зграйна риба - мойва, оселедець, сайку, тріска, тихоокеанська навага. Люблять закусити камбалою, сиговими або лососевими, рідше полюють на ракоподібних і головоногих молюсків.

На промисел ці ссавці відправляються великою зграєю. "" Перемовляючись "" між собою і діючи спільно, вони заганяють рибу на мілководді, де її зручніше ловити.

Свою здобич біла білуха всмоктує і заковтує цілком. Доросла особина в день споживає не менше 15 кг риби.

Спосіб життя, повадки та господарське значення

Кіт або дельфін білуха? Про це буде сказано нижче. А зараз розповімо про повадки цих морських жителів. Водні простори вони борознять невеликими зграями - по 10-15 особин, причому самці плавають окремо від самок з дитинчатами. Середня швидкість пересування - 10-12 км/год, але при небезпеці можуть розігнатися до 25 км/год.

Як і звичайний дельфін, білуха може занурюватися на глибину 300 м, але кожні 5 хвилин вона виринає на поверхню, щоб ковтнути свіжого повітря. При необхідності може безперервно перебувати під водою 15-20 хвилин, але не більше. Це пояснює, чому взимку білухи уникають зон оледеніння - тривала льодом поверхня води перекриває їм доступ кисню.

Природні вороги тварини - касатки і білі ведмеді. Якщо касатка погониться під водою за білухою, то у неї не залишиться шансів на порятунок. Білий ведмідь вистежує "білих китів" "біля полин і лапою глушить їх, коли вони виринають на поверхню, щоб потім витягнути з води і з 'їсти.

Кожну весну ссавці ліняють в прямому сенсі слова, тобто скидають стару омертвілу шкіру, для чого труться спинами і боками об гальку на мілководді.

Білуха - тварина товариська і життєрадісна, налаштована доброзичливо по відношенню до людей, із задоволенням вступає в контакт і добре піддається дресируванню. Ще не було зафіксовано жодного випадку нападу "білого кита" на людину. Тому ці ссавці часто виступають у дельфінаріях, допомагають водолазам, розвідникам, дослідникам морських глибин.

У природі ці китоподібні доживають до 35-40 років, у неволі - до 50 років.

Розмноження

Статева зрілість у білух настає пізно: у самок у віці 4-5 років, а у самців не раніше 7-9 років. Перед спарюванням, яке припадає на квітень-червень, самці проводять видовищні, але мирні турнірні бої, в ході яких не завдають один одному ушкоджень. Переможець видаляється з самкою в укромне місце для спарювання.

Вагітність триває понад рік - приблизно 14 місяців. Перед пологами самка запливає в гирла річок, де вода тепліша. Як правило, народжується тільки одне дитинча довжиною до півтора метра, двійня - вкрай рідкісне явище. Білуха - ссавець, тобто самка вигодовує свого малюка молоком. Годування триває до двох років, часто в цей час білуха вже знову вагітна. Здатність до дітонародження втрачається у віці 20 років.

Малюки тримаються біля матерів до статевого віку, тобто залишають рідну зграю у віці 4-6 років, після цього молодняк збирається в нову групу.

Стан популяції

Білуха - ссавець, який знаходиться під охороною. Популяція "" білих китів "" сильно скоротилася в XVIII-XIX століттях, коли вони стали жаданою здобиччю китобоїв через жир високої якості, смачного ніжного м 'яса і товстої міцної шкури. Пізніше вилов білух став контролюватися, і в даний час кількість цих тварин становить, за зразковими підрахунками, 200 тисяч особин. Тому немає явної загрози зникнення білух, хоча вони сильно страждають через інтенсивне освоєння людиною Арктики і забруднення вод акваторії Північного Льодовитого океану.

Цікаві факти

У білух дуже розвинені м 'язи морди, тому вони здатні змінювати вираз "" обличчя "", тобто демонструвати печаль або гнів, радість або нудьгу. Така дивовижна здатність притаманна далеко не всім підводним жителям.

Білухи плавають у північних широтах, їх природну теплоізоляцію забезпечує міцна шкіра товщиною до двох сантиметрів і потужний прошарок жиру товщиною до 15 см. Це захищає тварин від переохолодження.

Білух називають "" полярними канарками "" або "" співаючими китами "", тому що вони видають до 50 різних звуків, а також ультразвукові клацання, за допомогою яких спілкуються між собою. Саме від вміння "" білих китів "" видавати гучні звуки і пішов російський фразеологізм "" реветь белугой "".

Білуха - кит чи дельфін?

Тепер ви знаєте все про цього морського жителя. Але залишається відкритим питання про те, білуха - кит або дельфін. У народі її називають не інакше як полярним або білим дельфіном. Така назва виникла завдяки зовнішньому вигляду і місцю проживання тварини. Але в біологічному сенсі білуха відноситься до загону китів, а дельфіна можна назвати її двоюрідним братом. Еволюційні шляхи їхніх предків розійшлися кілька мільйонів років тому. Тому правильніше сказати, що білуха - це кит, а не дельфін.