Різноманіття птахів: назви, описи, місця проживання

Різноманіття птахів: назви, описи, місця проживання


У нашій статті ми хочемо поговорити про надзвичайне різноманіття птахів на Землі. Залежно від класифікації, налічується від 9800 до 10050 сучасних різновидів птахів. Якщо вдуматися, то це значна цифра.

Походження птахів

Сучасна наука вважає, що птахи сталися від давніх рептилій. На це вказують деякі спільні риси будови з плазунами: сухі шкірні покриви, пір 'я, як лусочки рептилій, схожість ембріонів, яйця.

Треба сказати, що вже в юрському періоді була проміжна форма між птахами і рептиліями під назвою археоптерікс. А в кінці мезозою з 'явилися справжнісінькі птахи. Сучасні пернаті мають характерні прогресивні риси, що відрізняють їх від плазунів. Це розвинені органи слуху, зору, координація рухів з певними центрами в корі головного мозку, виникнення теплокровності, як результату змін в нервовій і дихальній системах, наявність чотирикамерного серця і губчастих легенів.

Різноманіття птахів

Зараз пташиний світ дуже різноманітний. Прийнято ділити всіх пернатих на три надзагони:

  1. Безкільові. Велика частина представників цієї групи мають погано розвинені крила. Такі птахи не літають, але зате вміють швидко і добре бігати. Яскравим прикладом є африканський страус, що мешкає в саваннах, напівпустелях і степах Африки, в Австралії та Південній Америці.
  2. Пінгвіни. Ця група зовсім нечисленна. Її представники мешкають переважно в Південній півкулі на берегах Антарктиди. Ці птахи теж не вміють літати, зате прекрасно плавають. Їх передні кінцівки видозмінені в ласти. По льодах пінгвіни пересуваються у вертикальному положенні, ковзя і спираючись на хвіст. Цікавий той факт, що вони не будують гнізд. Яйце вони зберігають на перепонках кінцівок, заховавши їх під складками жиру на животику. Взагалі великий жировий шар захищає пінгвінів від холоду.
  3. Кілеві. Ця група дуже численна. До неї належить понад двадцять загонів. Це горобиноподібні, курячі, гусеобразні, соколоподібні, дятлоподібні тощо.

У рамках статті ми хочемо показати різноманіття птахів на конкретних прикладах деяких представників пернатого світу, оскільки про всіх поговорити просто неможливо.

Сторінка

Африканський страус - найбільший птах на Землі. Раніше до них належали й інші родинні види, нанду та ему. Однак сучасні дослідники відносять їх до окремих загонів. Тому тепер з наукової точки зору є тільки один справжній страус - африканський.

Перше, що дивує в птиці, так це її величезні розміри. У висоту вона не менше великої коні. Висота страуса коливається від 1,8 до 2,7 метра, а вага досягає 75 кг. Зустрічаються і такі великі самці, які важать до 131 кілограма. Природно, що велика частина росту припадає на шию і ноги. А голова у птаха, навпаки, дуже маленька, ще менше мозок страуса, що відбивається на інтелекті птахів.

Пір 'я у птахів росте рівномірно по всьому тілу, адже у більшості пернатих вони розташовуються по особливих лініях, званих птериліями. У африканських страусів відсутній кіль, а тому вони взагалі не пристосовані до польоту. Зате ноги у них чудово справляються з бігом. Птах має дуже довгі лапи і сильно розвинену мускулатуру ніг. На кожній нозі присутні тільки два пальці. Один величезного розміру з кігтем, інший поменше. Другий палець допомагає утримувати рівновагу під час бігу.

На тулубі, хвості і крилах птаха багато пір 'я, а ось голова, шия і ноги мають лише коротких пух, створюється враження, що вони голі. Самки і самці африканського страуса відрізняються за забарвленням оперення. Крім того, різні види можуть мати різне забарвлення лап і дзьоба.

Ареал проживання африканського страуса

Африканський страус живе майже по всій Африці, не можна його зустріти тільки в Сахарі і Північній Африці. Був і такий час, коли цей птах жив і на землях, прилеглих до африканського континенту, В Сирії і на Аравійському півострові.

Взагалі страуси віддають перевагу відкритим рівнинам. Вони населяють сухі редколісся, трав 'янисті савани, напівпустелі. А ось густі зарості, болотиста місцевість, зибучі піски пустель їм не до смаку. Це пояснюється тим, що там вони не можуть розвивати велику швидкість під час бігу. Ведуть вони осідлий спосіб життя, об 'єднуючись у невеликі групи. Дуже рідко зграя може включати в себе до 50 особин, причому вони можуть пастися разом з антилопами і зебрами. У зграї немає сталості, але панує чітка ієрархія. Високопоставлені особини тримають хвіст і шию вертикально, а слабші представники - похило. Активність птаха проявляють у сутінках, а вночі і під час денної спеки відпочивають.

Страуси з одного боку дурнуваті, а з іншого - вкрай обережні. Під час їжі вони постійно оглядаються навколо, оглядаючи околиці. Помітивши ворога, вони швидко видаляються, не бажаючи стикатися з хижаком. У них дуже хороший зір. Ворога вони здатні помітити за кілометр. Багато тварин стежать за поведінкою страуса, якщо самі не мають такого хорошого зору. Страус здатний розвинути швидкість до 70 кілометрів на годину, а в дуже рідкісних випадках і до 90 кілометрів на годину.

Горобець

Говорячи про те, яке різноманіття птахів на планеті, перейдемо від найбільшого представника до одного з маленьких - до горобця. Для нас такий птах знайомий з самого дитинства. Горобець - птах, який широко поширений у містах і селищах. Вона невеликих розмірів, вагою від 20 до 35 грам. Птах входить до загону вробйиноподібних, в якому, крім нього, налічується ще понад 5000 видів. Найбільший представник цієї групи - ворон, а найменший - королек.

Горобець - птах, який отримав свою назву ще в глибокій давнині. А пов 'язано воно з тим, що птахи дуже люблять здійснювати нальоти на фермерські поля. Відганяючи їх, люди вигукували "злодія бий".

У Росії мешкає два види горобців: будинковий (міський) і сільський. Цікавий той факт, що цей вид пернатих має особливу будову очей, і бачать весь світ ці птахи в рожевому кольорі. За день горобець споживає значну кількість енергії, а тому не може голодувати більше двох діб.

Будинковий горобець

Птахи мають коричневе оперення з поздовжніми чорними смужками. У довжину не перевищують сімнадцяти сантиметрів, а важать не більше 35 грамів. Уявіть, світ птахів настільки різноманітний і багатий, що тільки будинкового горобця налічується понад 16 видів. Колись цей птах мешкав тільки в Північній Європі. Але потім поступово горобці розселилися практично на всі материки, крім Арктики. Зараз їх можна побачити навіть у Південній Африці, Америці, Австралії, куди вони були привезені на початку двадцятого століття.

Треба зауважити, що горобці завжди селяться поблизу людини, і ведуть осіле існування. І тільки птахи, що живуть у більш північних регіонах, відлітають на зиму в теплі краї.

Горобці - вічні супутники людини. Вони відрізняються великою плодовитістю. Основою їхнього харчування є рослинна їжа. А ось комах пернаті ловлять для своїх пташенят. У селах птахи літають на поля, щоб там підбирати зернятка. Іноді горобці схильовують плоди і ягоди в садах, завдаючи тим самим шкоди людям.

За одне літо можуть вивести два, а то й три покоління потомства.

Лелека

Лелека - птах незвичайний. Вона давно стала символом миру на землі. Білий птах настільки прекрасний і граціозний, що про нього складено безліч пісень і віршів. Сімейство лелек представлено дванадцятьма видами. Це досить великі особини. У дорослому стані вони сягають метра у висоту, а розмах крил становить два метри. Всі лелеки мають довгі ноги, шию і дзьоб.

Поширені вони практично на всіх материках. Живуть не тільки в тропіках, але і в помірних широтах. Ті особини, що живуть в теплому кліматі, не відлітають на зиму, інші ж здійснюють перельоти в Африку та Індію. Живуть птахи до двадцяти років.

Найбільш відомим видом є лелека білий. Живуть птахи на Землі з давніх часів, про що свідчать знахідки археологів. Цей вид вважається практично німим, оскільки у нього абсолютно не розвинені голосові зв 'язки.

Лелеки славляться своєю витривалістю, оскільки здатні здійснювати дуже тривалі перельоти.

Спосіб життя та харчування птаха залежить від місця проживання. Білий лелека воліє низинні місця з лугами і болотами. Іноді вони селяться на дахах будинків, роблячи там гнізда. Харчуються вони їжею тваринного походження: ящірками, жабами, комахами, дрібними мишами. Лелека - це гарний і благородний птах.

Лебеді

Лебідь - це білий птах, який підкорив усіх своєю красою і величчю. Невелика група знаменитих птахів включає в себе 7 видів. А взагалі, лебеді належать до сімейству качиних, а найближчими їх сородичами є казарки і гуси.

Лебеді - це найбільші водоплавні дикі птахи. Вага сягає восьми кілограмів. Птахи мають дуже довгу і гнучку шию, причому кожен вид характеризується особливою її постановкою. Лапки у птахів досить короткі і забезпечені спеціальними плавальними перепонками. На суші їхня походка здається дуже незграбною. Копчикова залоза птахів виділяє спеціальну мастильність, завдяки якій пір 'я не промокають у воді.

Всі лебеді мають однакову розмальовку - білу, і тільки чорний лебідь відрізняється від них.

Вони живуть у Південній і Північній Америці, Євразії та Австралії. Селяться зазвичай на берегах водойм, причому це можуть бути і невеликі озера, і величезні водні простори, як лимани або затоки.

Усіх лебедів умовно можна розділити на південних і північних. Південні ведуть осідле життя, а північним доводиться відлітати на зиму. Євразійські особини зимують у Південній і Середній Азії, а американські зимовий час проводять у Каліфорнії і у Флориді.

Живуть птахи зазвичай парами. У них тихий і спокійний норов. Голоси птахів досить дзвінкі, але подають звуки вони вкрай рідко, а ось лебідь-шипун може тільки шипіти в разі небезпеки.

Як харчування птиці використовують нирки, насіння, коріння водних рослин, траву і дрібних водних безхребетних. Корм вони знаходять у воді, глибоко занурюючи голову. А ось пірнати птахи не вміють.

Колібрі-бджілка

Ми говорили про те, що африканський страус - це найбільший птах. А найменшою є колібрі-бджілка. Ця кубинська пташка не тільки найменша на світі, але і ще й найменша теплокровна істота на Землі. Самець має довжину не більше п 'яти сантиметрів, а за вагою не важче двох канцелярських скріпок. А ось самки мають трохи більші розміри. Вже сама назва говорить про те, що ці пташки самі по собі не більше бджоли.

Найменша пташка - дуже швидка і сильна істота. Блискучі крила роблять її схожою на дорогоцінний камінь. Однак не завжди видно її різнокольорове забарвлення, все залежить від кута огляду.

Незважаючи на малюсенькі розміри, пташка відіграє важливу роль у розмноженні рослин. Вона літає від квітки до квітки і збирає нектар своїм тоненьким хоботком, одночасно переносячи пилок з квітки на квітку. За один день маленька бджілка відвідує до півтори тисячі квіток.

Колібрі будують для себе чашеобразні гнізда не більше 2,5 сантиметрів в діаметрі. Вони плентаються з кори, лишайників і павутини. У них пташка відкладає два маленьких яйця розміром з горошинку.

Лісові птахи

Ось, де можна оцінити справжнє різноманіття птахів, так це в лісі. Адже він є домівкою для багатьох пернатих. У будь-яку пору року тут можна зустріти надзвичайну їх кількість. Тут дикі птахи в 'ють свої гнізда, знаходять собі їжу і виводять пташенят. Густа зелень надійно захищає пернатих від ворогів і поганої погоди. Гуляючи лісом, можна чути різні голоси птахів, ми їх не бачимо, але чуємо їх прекрасний спів або знайоме з дитинства "" ку-ку "".

Які пернаті живуть у лісах? Світ птахів у них настільки багатий, що складно перелічити всі види. Згадаймо лише про найвідоміших: рябчики, дятли, кедрівки, стрижі, сови, солов 'ї, тетерева, пугачі, зозулі, беркути, чечевиці, кедрівки, корольки, мухоловки, синиці, яструби, клести, чижі та багато інших. Птахи лісу пристосувалися до проживання в лісових хащах. Кожен з видів мешкає на певних територіях країни, в характерних для себе місцях. Цікавий той факт, що абсолютно всі птахи лісу уживаються на одній території, адже серед них є і грізні хижаки, і абсолютно нешкідливі, і дуже маленькі пташки. Просто дивовижне поєднання.

Зимородок звичайний

Звичайне зимородок - невелика пташка з яскравими пір 'ячками. Колір оперення переходить від темно-синьої спинки до яскраво-помаранчевого черевця. Дзьоб у зимородка найбільш звичайний: довгий і прямий. Самки мають менші розміри, ніж самці. Селяться птахи вздовж узбережжя річок, ставків, озер, струмків. Загалом, у тих місцях, де є тиха, проточна вода.

А ось гнізда в 'ють на обривистих берегах серед заростей чагарнику. Зимородки цілком непогано почуваються і в горах, іноді селячись там.

У пари птахи об 'єднуються тільки в шлюбний період. На території Росії - це приблизно друга половина квітня, якраз після повернення з теплих країн. Гнізда самки і самці виривають дзьобиками, відкидаючи лапками ґрунт. Норка, як правило, розташовується біля води і добре замаскована гілками.

Дивовижний той факт, що до свого будиночка зимородки повертаються по кілька сезонів. Всередині немає як такого гнізда, яйця відкладають прямо на землю. Рідко там присутня якась підстилка. Зазвичай самиця відкладає по п 'ять-сім яєць, а іноді і десять. Висиджують по черзі, змінюючи один одного, самка і самець.

Серед зимородків є, як перелітні, так і осілі популяції. Поширені вони в Євразії, в Індонезії і на північному заході Африки, в Новій Зеландії.

Зимородки селяться тільки біля чистих водойм, тому по них можна судити про їх ступінь чистоти.

На прикладі наведених птахів можна судити про їх різноманітність. Всі вони відрізняються один від одного не тільки зовні, але і способом життя і повадками, тим не менш належать всі до одного підрядку.