Птах переспівав: опис, спосіб життя, поширення

Птах переспівав: опис, спосіб життя, поширення


Переспів - дикий птах, який належить до загону куроподібних. У минулі часи вона представляла надзвичайний інтерес для мисливців. Сьогодні чисельність виду істотно скоротилася. Незважаючи на це, перепелів, як і раніше, продовжують вживати в їжу, вирощуючи на спеціальних фермах.

Що це цей птах? Який зовнішній вигляд вона має? Де живуть представники виду? Який спосіб життя переспівав? Відповіді на ці та інші запитання можна дізнатися з нашої публікації.

Птах переспівав: опис

Представники виду є найбільш мініатюрними пернатими в загоні курячих. Розміри переспіву в довжину - максимум 20 сантиметрів. Дорослі особини здатні набирати масу близько 130 грамів. Незначні габарити тіла дозволяють таким птахам проворно переміщатися в густій рослинності, не потрапляючи на очі хижакам.

Як зовні виглядає перепел звичайний? Оперення птиці в області спини має бурувато-жовтий відтінок з численними темними строкатими ринками. Брюшко пернатого - світло-жовте. Завдяки такому маскувальному забарвленню помітити перепелів серед високих трав надзвичайно складно.

Ареал проживання

Переспів звичайний - птах, гніздів 'я якого зустрічаються практично на всій території Східної Європи. У вітчизняних широтах вона широко поширена в Сибіру, починаючи від верховий річки Олена і закінчуючи Соловецькими островами. Птаха переспіву можна побачити також у Скандинавії. Досить численні популяції в Північній Америці. Зустрічається вид в Індії, Китаї, Монголії.

Переспіл - перелітний птах чи ні?

Представники виду, які живуть в широтах, де спостерігається стабільно висока температура навколишнього простору, як правило, не залишають обжитих місць. Так перелітний птах переспів чи ні? У південні країни щорічно відправляються лише ті пернаті, батьківщиною яких є досить холодні краї.

Птах переспівав практично не пристосований до тривалих перельотів. Маневри представників виду в повітряному просторі не можна назвати граціозними. Долаючи значні дистанції під час сезонних міграцій, вони часто опускаються на землю для відпочинку. З північних регіонів зазвичай шлях їх лежить в африканські та азіатські країни. Саме тут переспіви здійснюють зимівки, після чого повертаються в місця народження, де займаються відтворенням потомства.

Спосіб життя

Веде переспів спосіб життя виключно наземний. На крило представники виду піднімаються лише при необхідності міграцій, або при наявності крайньої загрози від хижаків. У повсякденному житті птах переспіву воліє ховатися від ворогів у густій високій рослинності, здійснюючи швидкі перебіжки.

Вибір трав 'янистого покриву як місце проживання наклав прямий відбиток на повадки і зовнішній вигляд пернатого. Ці мініатюрні створення вкрай спритні. Вони воліють жити нечисленними групами, виконуючи короткі перельоти з місця на місце. Переспіву парять низько над землею, виконуючи круті віражі в повітрі перед посадкою. Ховатися на гілках дерев представники виду відмовляються.

Добувають їжу такі птахи, копаючись в ґрунті. При цьому вони активно розгрібають землю своїми досить потужними лапами. Переспів у природі любить "купатися" в пилу, що дозволяє чистити оперення і позбуватися комах-паразитів.

Харчування

Основу повсякденного раціону диких перепелів становить їжа тваринного походження. Представники виду воліють розгрібати землю лапами в пошуку дрібних комах і плазунів, всіляких черв 'яків, безхребетних.

Споживають дикі переспіви також велика кількість рослинного корму. Особливо їм до смаку молоді втечі та листя рослин. З ґрунту переспіву збирають обсипане зерна і насіння.

Розмноження

Шлюбний сезон у перепелів звичайних стартує з приходом перших весняних теплих днів. У північних регіонах представники виду починають розмножуватися на початку літа. Перепіл і перепілка не формують тривалих союзів і постійних пар, що нерідко спостерігається у інших пернатих. Самці і самки спарюються в довільному порядку.

Гнізда переспіву облаштовують у заздалегідь підготовлених ямках, які викопуються в ґрунті. Їх поверхню самки вистилають сухою травою, а також м 'якими пір' ячками. Як правило, в одній кладці налічується близько восьми яєць. В окремих випадках їх кількість становить понад десяток. Яйця відрізняються незначними розмірами і буруватим відтінком з темними вкрапленнями.

Самка звичайного переспіву висиджує потомство приблизно протягом 3-х тижнів. Після запліднення самці повертаються до свого буденного існування і не беруть абсолютно ніякої участі у догляді за кладкою яєць. Виховання пташенят також цілком і повністю припадає на перепілок.

Пташенята перепелів, які щойно вилупилися, вже вкриті досить густим пухом. Як тільки молодняк обсихає, він тут же починає всюди слідувати за матір 'ю, демонструючи високу рухливість. Ростуть пташенята неймовірними темпами. Абсолютно самостійними, половозрілими особинами вони стають вже на 5-6 тиждень з моменту появи на світ. До осені молоді особини накопичують в тілі значні запаси жиру, який служить для них джерелом енергії під час майбутньої сезонної міграції.

Причини скорочення кількості вигляду

По сьогоднішній день звичайний переспіл залишається одним з головних об 'єктів інтересу для любителів спортивного полювання. У минулі часи видобуток птиці в південних районах нашої країни носив промисловий характер. Таке ставлення до пернатих з боку людини призвело до різкого скорочення чисельності виду. Особливо суттєве зменшення кількості перепелів спостерігається в лісостепових зонах. Раніше в цих регіонах чисельність популяцій була найбільш високою.

Іншою причиною поступового зникнення птиці переспівала в природному середовищі проживання виступає розробка земельних ділянок під сільськогосподарську діяльність. Таким чином, скорочуються площі трав 'янистих лугів, які поросли густою рослинністю. Саме це середовище служить для птиці переспіву місцем для видобутку їжі та розмноження.

Щорічно маса перепелів гине при сінокосі промисловими машинами. Птахи часто покидають кладки яєць, коли починається активна діяльність людини на полях. Проблему становить те, що активна фаза виконання робіт на сільгоспугіддях припадає якраз на період виведення пташенят птахом перепелом.

Що ж робить людина для збереження вигляду? З метою збільшення популяції перепелів проводяться всілякі природоохоронні заходи. Як показала практика, найбільш ефективне рішення - це створення умов для розведення молодняку птиці в заповідниках і спеціальних господарствах.

Господарське значення

У наші дні перепелів все частіше розводять як домашню птицю. Найбільш великі масштаби така господарська експлуатація пернатого спостерігається в Сполучених Штатах. Завдяки тому, що переспіву непривередливі у виборі їжі, а також до умов проживання і змісту, вони здатні швидко плодитися в неволі.

Варто зазначити, що одомашнені переспіви зазнали значних змін порівняно з дикими особинами. Перш за все, це стосується збільшення розмірів яєць, маса яких стала приблизно на 45% більше. Крім того, домашні переспіви через непотрібність втратили здатність до польоту. Серед птахів, які утримуються в умовах фермерських і присадибних господарств, відзначається зникнення інстинкту гніздування, висиджування яєць, подальшої турботи про потомство.

Сьогодні перепелині яйця можна побачити практично в кожному магазині. Проекти з розведення цих пернатих виглядають надзвичайно перспективною, прибутковою справою. Перепілок-несучок, як правило, містять протягом півтора року. Надалі вони відтворюють незначну кількість яєць і годяться лише на м 'ясо. У неволі переспіву живуть недовго. Глибокою старістю для таких пернатих вважається вік близько 4-5 років.

Полювання на перепелів

У минулі часи ловлею перепелів займалися на початку літа. Полювання починалося на заході сонця. По траві розстилалися мережі. Мисливець розташовувався неподалік, видаючи звуки, що імітують крик птиці за допомогою спеціальної дудки. Коли підманений переспівав наближався до пастки, він одразу заплутувався в мережі.

Сьогодні на представників виду найчастіше полюють з рушницею і собаками. Розпал промислу припадає на період сезонних міграцій птиці. Полювання з використанням мереж у наші дні проводиться лише за наявності відповідного дозволу, отриманого в органах природоохоронного нагляду. При цьому здійснюється вилов виключно самців, яких відгодовують і здають заготівельним організаціям. З метою збереження популяцій переспіву в диких умовах самок, що попалися в мережі, відпускають на волю.

Особливості утримання в домашніх умовах

Розведення перепелів - завдання нескладне. Ці птахи відмінно піддаються прирученню і одомашненню, подібно курам. Утримувати їх можна в тераріумах і клітинах, де може налічуватися 4-5 птахів. Гнізд і жердочок для них не організовують. У неволі самиці відкладають яйця прямо на підкладку з ґрунту і сухої трави.

Місця утримання перепелів обладнають поїлками і годівницями, які закріплюють на решітках зовні. Тераріум або клітку розташовують у теплому сухому приміщенні, де протягом дня підтримується помірне освітлення. Не рекомендується виносити перепелів на відкритий простір, оскільки це призводить до їх нервового збудження і сутичок з сородичами.

Розведення представників виду в неволі можливе лише за допомогою інкубації яєць. Адже одомашнені самки не відчувають необхідності у висиджуванні потомства. Заводчики нерідко підкладають яйця перепелів курам. Однак у такому випадку існує ймовірність, що вони будуть розчавлені.

Годують перепелів переважно зерном. У їх повсякденний раціон включаються ячна крупа, гречка, пшоно, вівсянка. Такі птиці відчувають потребу в істотній кількості білкової їжі, в якості якої використовується м 'ясний фарш, подрібнена риба, сир. Годують перепелів також крапивою, морквою, капустою. Щодня птахам пропонують яєчну шкаралупу, дрібний гравій.

Насамкінець

Як видно, перепел звичайний являє собою досить цікаву, незвичайну птицю. Ще не так давно цих пернатих можна було побачити практично всюди в дикій природі. Однак у наші дні значні популяції перепелів зустрічаються все рідше. Переспіви є вкрай прихованими птахами. Тому вивчення їхнього способу життя і повадок з метою збереження виду є досить непростим завданням.