Представник кажанів - північний шкірянок

Представник кажанів - північний шкірянок


З усіх ссавців саме кажани у багатьох викликають неприязнь. Пов 'язано це з легендами про вампірів, або причина тут в іншому? Неважливо. Один з представників цих незвичайних тварин, північний шкірянок, досить цікавий своїм унікальним способом життя. І як би брезкливо ви не ставилися до цих звіряток, слід враховувати ту чималу користь, яку вони приносять.

Опис вигляду

Ці представники загону рукокрилих - тварини середніх розмірів. Північний шкірянок, опис якого дано нижче, вражає співвідношенням розмаху своїх крил до розміру тіла. Якщо довжина тіла становить всього 4,9-6,4 см, то розмах - 24-28 см. Крило загострене, вузьке (якщо порівнювати з іншими видами кажанів). Хвостик короткий, до 5 см завдовжки, причому кінчик виступає з міжбедреної перепонки на 4-5 мм.

Вухо шкіряка полого округлене до вершини, з тонкою шкірою, покрите хутром чорного кольору. На вході в слуховий канал розмістився короткий округлий на вершині хрящовий бугорок.

Хутро у тварин довге і густе. Незалежно від відтінку вовни спинка завжди трохи темніше, ніж черевець. Від інших представників загону ця кажана, фото якої ви бачите, відрізняється золотистим забарвленням верхньої частини шерстинок, іноді навіть з металевим блиском. У деяких особин золотисті кінчики розміщуються тільки вздовж хребта, а не по всій спинці. Характерний блиск практично непомітний під час ліньки тварини.

Хутро може бути темно-коричневим, тоді брюшко бурувато-коричневе. У Туві було виявлено північний шкірянок сірувато-жовтих відтінків з черевцем брудно-білого кольору. Описані особини і шоколадного кольору з жовтим животом. У темний, майже чорний колір пофарбована також мордочка.

Шкірянок - хижак, тому щелепа його озброєна 32-34 зубами. Зубна формула у представників виду така:

  • різці - 2/3;
  • клики 1/1;
  • передкорінні - 1-2/2;
  • корінні зуби - 3/3.

Маса тіла коливається від 8 до 14 грам, скелет легкий, що і дозволяє звірку літати.

Ареал розповсюдження

Серед усіх відомих рукокрилих саме північний шкірянок є найбільш стійким до низьких температур. Завдяки такій особливості ця тварина змогла широко розселитися по території Євразії - від лісотундри до сибірської тайги. Можна зустріти його і в напівпустелях республіки Туви, і в горах Кавказу, на території Монголії і на острові Сахалін. До глибокої осені шкірянок активно полює.

Зустрічається цей вид кажанів і на території Республіки Білорусь. Виявили його вперше в 1934 році на землях Березинського заповідника, а трохи пізніше - в Біловезькій пущі. Саме в цій республіці шкірянок занесений до Червоної книги.

Як бачите, ареал звіра широкий, але сам вид схильний до вимирання. Це пов 'язано і з активними спелеологічними дослідженнями, і з забрудненням навколишнього середовища, і з вирубкою лісів, в яких живуть кажани. Якщо вчасно не взятися за збереження цих тварин, то цілком можливо, що вид зникне раніше, ніж його зможуть повністю вивчити.

Спосіб життя

Тривалість життя цього виду - близько 15 років. Зимують вони невеликими зграйками, що складаються з 20-30 особин (самочки). Самці віддають перевагу самотності. При низьких температурах ховаються від холоду в пустотах і під корою дерев, в печерах або під дахами будинків, в штольнях або дуплах. Але варто тільки градуснику показати температуру вище нуля, як вони залишають місце зимівлі і вилітають на полювання відразу після заходу сонця.

Воліють шукати їжу в редколіссі або на опушці лісу, на міських вулицях або поблизу людського житла. Піднімаючись високо вгору, до 30 м, вправно, швидко і часто змахуючи крилами, маневрує північний шкірянок. Чим харчується він, запитаєте ви? Всі літаючі комахи потрапляють в гострі зубки тварини - молі і совки, п 'ядениці і вогневки, листовертки і довгоносики, жуки-вусачі і бражники. Харчуючись, кажан допомагає позбутися шкідників лісів і сільськогосподарських культур, рятуючи врожай.

Потрапивши в печеру, де живуть колонії кажанів, ви будете оглушені писком і цвірканням, за допомогою яких відбувається спілкування між особинами. Кожен вид, і північний шкірянок в тому числі, має свій діапазон звукових сигналів. Для нашого виду властивий сигнал у діапазоні від 5 до 25 кГц. Але використовується цей писк не тільки для спілкування. З його допомогою тварина "бачить" і може орієнтуватися навіть у повній темряві.

З настанням зими частина особин переміщується на південь, а частина залишається на місці і ховається в місця зимівлі.

Шлюбні ігри, вагітність, пологи

Шлюбні ігри цих рукокрилих мало вивчені, але відомо, що здійснюються вони тільки один раз на рік - восени. У цей період самці і самки можуть жити по сусідству, в інший же час самці воліють самотність. Зимівлю самка переживає вже вагітною. А на початку або середині літа на світ з 'являються малюки. Народжує кажана (фото звіра наведені в статті) зазвичай двох, рідше одного дитинча.

Перебуваючи в зграї, самки одні ростять малюків до їх статевої зрілості, яка настає через одинадцять місяців. Самці у вихованні підростаючого покоління не беруть участі. Цікаво, що молодь шкірянок досить часто прибивається до колоній кажанів іншого виду, наприклад, до нетопирів і нічниць. І ті їх не проганяють.

Може, дізнавшись ближче цих корисних тварин, ми перестанемо уникнути, бачачи летючих у нічному небі кажанів. Адже це наші сусіди, які відіграють важливу роль у кругообігу природи і мають право на життя.