Прайд левів. Життя в соціальній групі

Прайд левів. Життя в соціальній групі


Від інших представників котячих леви відрізняються тим, що вони утворюють прайди, своєрідні соціальні групи. Складаються вони зазвичай з 5-18 левиць, які є близькими родичками, левять (їхні потомства) і кількох левів, серед яких є один лідер. Тварини не встановлюють ієрархічних відносин, у них всі рівні за винятком самця-домінанта, що користується правом першим починати трапезу, спарюватися з самками і нападати на ворогів, які зайшли на територію. Прайд левів має свою територію, яку оберігає від інших груп і одиночних хижаків.


Малюки залишаються з матерями до 2,5 років, а потім виганяються, бо починають претендувати на першість. Але це стосується лише самців, самки залишаються в прайді, успадковуючи територію матері. Самотні леви іноді об 'єднуються по 2-5 особин, в основному, це брати. Їм складніше добувати їжу і захищатися, але вони не обтяжені турботою про сім 'ю, тому харчуються краще хижаків, які проживають у групах. Рано чи пізно такі коаліції захоплюють прайд, один лев не може втримати першість більше 3 років.

Новий самець відразу ж вбиває всіх чужих дитинчат, врятуватися можуть лише ті, яким більше року. Прайд левів захищає малюків, але це практично марне заняття, тому що загарбники нікого не пощадять. Роблять це вони не зі зла, а тому що інакше самці не зможуть справити на світ власне потомство. Левиця з левенятами зможе завагітніти тільки через 2 роки, а ось після вбивства дитинчат течія починається вже через 3 тижні. Оскільки ватажки часто змінюються, це дає можливість самцю виростити своє потомство.

Життя в прайді левів йде за своїми законами. Є кілька причин, чому хижаки об 'єднуються в групи. По-перше, збільшується шанс зловити велику жертву, разом вони можуть полювати на буйволів та інших сильних тварин. По-друге, прайд левів захищає малюків, які народжуються приблизно в один і той же час. Самиці оберігають абсолютно всіх дитинчат, годують їх і захищають від хижаків. По-третє, групі легше відстояти свою територію і вбити інших левиць. Але найголовніше, прайд левів в змозі відбити атаку бродячих самотніх самців і захистити своїх малюків.

Для спілкування хижаки використовують зорове сприйняття, запахові сигнали і звуки. Зовні оглянувши суперника, лев вже знає, чи варто на нього нападати, чи краще відступити, а самці з одного прайду поводяться доброзичливо і труться мордами, вітаючи один одного. Тварини мітять свої території, тому по запаху чужинець повинен визначити, що забрів на ділянку, що охороняється. Однорічні левенята вчаться гарчати, акустична комунікація необхідна для спілкування. За допомогою рику самці можуть спілкуватися зі своїми родичами або оголошувати незнайомцям, що територія зайнята, так вже влаштований світ тварин.

Хижаки (прайд левів не є винятком) виганяють старих особин, тому головною небезпекою для них є голод і сильніші представники сімейства котячих. Самці зазвичай помирають у віці 11 років, іноді доживають до 16 років. Життя самок більш тривале, тому що з прайду їх не виганяють. У дикій природі вони живуть близько 15 років, а в неволі - 13 років.