Полівка - миша, поширена скрізь

Полівка - миша, поширена скрізь


Будь-який садівник і просто людина, яка любить покопатися у себе на дачі, обізнаний про те, що в його городі або саду живе чимало мишей. Однією з них є польовка. Миша ця поширена по всьому світу, і досі продовжує дивувати вчених деякими особливостями своєї поведінки.


Походячи в цьому відношенні на кротів, вони копають глибокі нори. Але на відміну від них, біля полювок вхід у житло знаходиться збоку, у відвалі землі. Крім того, самі горбики у них набагато більш пологі.

Крім іншого, всі їхні ходи мають відразу по кілька входів і виходів. Один тільки хід може тягнутися на 25-30 метрів, розташовуючись на глибині до 0,4 м.

Є численні гніздові камери, в яких виводить потомство польовка. Миша ця настільки плодовита, що в особливо хороші сезони часом заполоняє поля.

І немудрено: у хороший для неї рік одна самка виводить по вісім позначок, у кожному з яких буває по шість дитинчат! Простий підрахунок: якщо немає достатньої кількості хижаків, то з п 'яти особин полювок може вийти 8,5 тисяч дорослих мишей. І це за сезон! Як бачите, полівка - миша, схильна до швидкого розмноження.

Весь день вона проводить у своєму укритті, відважуючись вийти на поверхню тільки ввечері. До речі, а чим харчується миша польовка? Годується вона переважно рослинним кормом, викликаючи справжню ненависть у сільськогосподарських виробників. Колонія цих гризунів завдає величезної шкоди полям, виїдаючи за рік по кілька тонн високоякісного зерна!

Слід зауважити, що ці миші - справжні "гурмани", які ніколи не потягнуть у свою нору поганий корм. Нерідко знаходять комори цих звірків, в яких складовано до декількох кілограмів якісно відібраного зерна пшениці, жита та вівса.

Особливість полювок не тільки в швидкому метаболізмі (як і у інших гризунів), але і в швидкому зростанні зубів: щоб їх сточити, тварина повинна постійно щось гризти. За добу один тільки звірок з 'їдає корм, вага якого дорівнює його власній масі.

Будь-яка полівка - миша, яку особливо "люблять" садівники. Справа в тому, що вони активні навіть взимку. Потребуючи корму, полівки начисто обголодують нижні частини стовбурів дерев, чому ті просто гинуть.

Відрізнити цього звірка від звичайної сірої миші просто: у неї куди більш приємний окрас і короткий хвостик. Особливо небезпечні для полювок затяжні дощі, а також раптові і сильні зимові відлиги. Нори заливає, в зимовий час вода в них замерзає, позбавляючи гризунів їжі, укриття і тепла.

Дуже важлива в регуляції їх чисельності популяція хижих птахів. Середня сова за один тільки рік може з 'їсти до півтори тисячі полювок. Всі лисячі, куниці, тхори і ласки взагалі воліють харчуватися тільки ними. Ласка, наприклад, за одну добу може з 'їсти до 20 упитаних мишей. Крім того, куньї можуть пробиратися прямо в їхні нори, оскільки будова тіла цілком дозволяє їм пробиратися по довгих і вузьких тунелях. 

Зауважимо, що внаслідок необдуманого застосування пестицидів та отрут миші гинуть, але далеко не всі. Отруєних, їх поїдають сови і хижі ссавці, смертність яких якраз-таки доходить до 100%.

В результаті миші, що вижили, всього за пару місяців збільшують свою кількість в десятки разів. Підсумок - справжня екологічна катастрофа, відповідальність за яку несе не миша польовка (фото якої є в статті), а людина.