Плащеносний броненосець, або рожева фея Аргентини

Плащеносний броненосець, або рожева фея Аргентини


Ледь подивившись на цю дивовижну тварину, ви відразу ж захочете її погладити. А потім - дізнатися, що ж це таке. Це плащеносний броненосець - маленький симпатичний звірок, який до недавнього часу був незвіданим.

Середовище проживання

Плащеносний броненосець (Chlamyphorus truncatus) - це нічний ссавець, що проживає в центральній частині Аргентини. У 1824 р. він був виявлений на південь від провінції Мендоса, а пізніше - на північ від Ріо-Негро і неподалік від Буенос-Айреса. На цій невеликій території знаходиться унікальне середовище проживання цього виду. Він живе в чагарникових лугах, а також у піщаних рівнинах і дюнах. У провінції Мендоса теплі сезони чергуються з холодними, а вологі з сухими. Броненосцю довелося адаптуватися до таких мінливих умов.

Цей вид відноситься до підземних тварин, які надзвичайно чутливі до змін навколишнього середовища і стресів. Щоб вижити, вони повинні займати незаймані місця, які містять достатню кількість піску і укриттів. Тому їх вкрай не рекомендується заводити в якості домашніх вихованців - людині буде важко відтворити необхідний тварині пустельний клімат.

Вигляд

Плащеносний броненосець, або "рожева фея" - найменший з сімейства броненосцевих. Довжина його тіла становить 9-11 см (не рахуючи хвіст), а вага зазвичай не перевищує 200 м. Колір хутра і панцира світло-рожевого відтінку, завдяки якому він і отримав своє прізвисько.

Незвичайний для броненосців хутро виконує важливу функцію терморегуляції, без якої нічна тварина не змогла б вижити в мінливому кліматі. Панцирі - це візитна картка Броненосцевих, і у "рожевої феї" він теж є. Правда, його панцир набагато м 'якший і гнучкіший. Він розташований досить близько до тіла, і кровоносні судини видно через броню. Також це єдиний броненосець, у якого панцир не повністю прилягає до тіла.

Плащеносний броненосець може згорнутися, щоб захистити вразливий нижній бік, покритий густим білим волоссям. Броньована оболонка складається з 24 смуг, які дозволяють тварині згорнутися в кулю. У задній частині вона сплющена, щоб броненосець міг утрамбовувати землю, коли він копає. Вважається, що це допомагає запобігти руйнуванню тунелів.

Спосіб життя

У дикій природі плащеносні броненосці ведуть нічний спосіб життя. У тварини є два масивних набори кігтів на передніх і задніх кінцівках, які допомагають швидко вирити нори в ущільненому ґрунті. Його прозвали "пісочним плавцем", бо кажуть, що він може "прориватися крізь землю так само швидко, як риба може плавати в морі". Ці кігті дуже великі відносно розміру тіла тварини, і заважають йому ходити по твердій поверхні. Торпедоподібне тіло зменшує кількість опору, з яким броненосець може зіткнутися під час роботи в підземних тунелях. А товстий голий хвіст потрібен для рівноваги під час риття.

Броненосці викопують нори недалеко від мурашників і харчуються їх мешканцями. Ще в їх раціон входять черви, равлики, різні комахи і личинки, а також деякі коріння рослини.

Як і більшість броненосців, вони переважно покладаються на нюх, щоб знайти один одного і свою здобич. До речі, про розмноження цих тварин не відомо майже нічого - занадто мало їх вдавалося зловити. Тубільні племена запевняють, що мати носить своїх дитинчат під панцирем.

Загрози

  1. Через свій підземний спосіб життя броненосці змушені залишати свої нори під час грози, інакше вони можуть просто потонути. Крім того, ще є ризик намокання хутра, і тоді вночі він може замерзнути на смерть.
  2. Під час зливи і на кам 'янистому ґрунті тварини не можуть потрапити в безпечне місце і стають легкою здобиччю хижаків.
  3. Через рідкість і красу на них є попит на чорному ринку, але часто вони гинуть ще під час транспортування. Через поганий метаболізм і низький відсоток підшкірного жиру, маленькі броненосці не можуть адаптуватися до холодного клімату. Термін їхнього життя в неволі - від декількох годин до 8 днів.
  4. Через розширення сільськогосподарських угідь територія проживання броненосців скорочується.
  5. Вважається, що м 'ясо "рожевих фей" дуже ніжне на смак, і тому на них все ще ведеться полювання.

Цей вид знаходиться на багатьох охоронюваних територіях, у тому числі в національному парку Ліуе-Калель, і охороняється законами Аргентини.