Північний олень: читець, жнець і на дуді ігрець

Північний олень: читець, жнець і на дуді ігрець


Ці жителі тундр і північних лісів відрізняються від інших своїх побратимів наявністю рогів, наявних не тільки самців, але і у самок.

Своєрідний ареал проживання цих парнокопитних тварин залишив, вибачте за каламбур, свій слід на їх копитах: вони у них дуже широкі. Завдяки таким копитам північний олень не провалюється в сніг, якого на Півночі - хоч відбавляй! Розмір його сліду має площу приблизно 10 на 9,5 сантиметрів. Крім того, широкі копита - це відмінна підмога в пересуванні по болотистих грунтах.

Північний олень - це досить великий ссавець, що досягає двох метрів в довжину і одного - в холці. Його зимова шерсть надзвичайно густа, довга і хвиляста; вона настільки щільна, що ніякий вітер не продує оленя. Його "шуба" зазвичай має темно-бурий забарвлення у домашніх особин і сірий - у диких. Цікаво, що практично всі види оленів народжуються плямистими, а коли виростають, то змінюють свій окрас. До речі, велика кількість повітря, що міститься в вовні, надає оленю відмінну плавучість, що наділяє його ще однією унікальною здатністю - без зусиль переправлятися через річки!

Північний олень у Сибіру, Скандинавії та Гренландії. Ця тварина віддає перевагу переважно гористим місцевостям, багатим мхом і альпійськими травами, що становлять її раціон харчування.

Північні олені - ті ще кочівники! Наприклад, у Сибіру вони щовесни подорожують за маршрутом "ліс - тундра", а влітку через велику кількість настирливих комарів назад повертаються в тайгові ліси. Кочують олені величезними стадами. У дорозі їх чекає чимало небезпек у вигляді голодних вовків та інших хижаків, жертвами яких стають старі або хворі тварини. Здоровий і міцний олень зазвичай не по зубах сірому хижаку, але тільки до першого льодового покриття на снігу: більшість оленів часто ріжуть свої ноги об лід, чим і користуються "санітари лісу", нападаючи на кульгавих змучених тварин.

Олень північний і благородний: хто красивіший?

На жаль, північний олень - не перший "хлопець на селі". Короткі ноги, маленький хвіст, ікла на верхній щелепі самців - все це робить його далеким від ідеалу краси, чого не скажеш про благородного олена. Це досить великий парнокопитний ссавець з дуже граціозною і стрункою статурою і красивими ветвистими рогами.

Однак на захист його північного побратима зазначимо, що останній - одна з найкрасивіших тварин Півночі.

Незамінний друг

Північні народності цілком і повністю залежать від оленів. Все їхнє життя проходить пліч-о-пліч з цією твариною. Мешканці Півночі завжди піклуються про місця, багаті їжею для цих оленів, а також кочують слідом за тваринами по пасовищах. Крім того, північний олень - це прерогатива багатих. "Ти - бідняк, якщо не володієш цією твариною!" - свідчить правило північних народів.

Життя в неволі

У неволі північний олень стає більш ручним, але все ж не варто забувати, що це дика тварина. Навіть така буденна процедура, як дійка, стає можливою тільки після довгої і стомлюючої ловлі арканом самки. Дикий північний олень так і норовить показати своє горде "я": варто трохи послабити пильність, як одомашнена тварина перетворюється на одичалого красеня!