Панда - це ведмідь чи єнот? Опис панди

Панда - це ведмідь чи єнот? Опис панди


Про велику і малу панду світу стало відомо тільки наприкінці дев 'ятнадцятого століття, незважаючи на те, що це дуже стародавні і рідкісні тварини. З моменту виявлення почалося вивчення цих цікавих і незвичайних звірів. Але через два століття постійних досліджень дуже багато про цих ссавців досі залишається загадкою. Вчені ніяк не можуть прийти до спільної думки щодо класу даних тварин. Таку проблему ще погіршує те, що ці два види мають між собою безліч відмінностей. Тому в даний час можна почути велику кількість дискусій на тему: "Панда - це ведмідь чи єнот?"

Опис великого "бамбукового мішки"

Цей вид тварини прийнято відносити до класу ссавців, загону хижаків, сімейству єнотових і підсемейству панди. Але не так давно австралійським дослідником Е. Теніусом був проведений ряд аналізів морфологічного, кардіологічного, етологічного та біохімічного характеру. За результатами вчений встановив, що з шістнадцяти характеристик по п 'яти велика панда - це єнот, а решта дванадцять властиві тільки їй одній.

Якщо розглядати зовнішній вигляд цієї тварини, то велика панда, безсумнівно, більше схожа на ведмедів, адже недарма її називають ще "бамбуковим ведмедиком". Вона володіє масивним тілом, яке повністю покрите густим хутром. Довжина її варіюється від 1,1 до 1,9 метрів, а вага - від 75 до 140 кілограмів. Товсті і коротенькі ноги цієї тварини закінчуються масивними лапами з великими кігтями.

Якщо уважно придивитися до підошви, то можна розгледіти, що на ній і біля кожного пальця є своєрідні подушечки, які служать тварині для утримання гладких і слизьких бамбукових стеблів.

На відміну від ведмедя, цей звір має хвіст, довжина якого досягає 13 см, і зуби, що володіють іншою будовою. На премолярах панди можна побачити виступи і бугорки, яких немає ні в одного з інших видів ведмедиків, а голова її масивна і тупоморда, з великими стоячими вухами.

Опис панди цього виду говорить, що вона має білий окрас з характерними їй біля очей чорними плямами, чорними ногами і такого ж кольору хвостом. І хоч по виду вона і нагадує ведмедя, все-таки деякі особливості її анатомії змусили вчених в цьому засумніватися. На їхню думку, панда - це представник сімейства єнотів, а деякі навіть виділили її в особливий клас ссавців.

Як виглядає малий вигляд цих цікавих тварин?

Цей різновид, на думку вчених, відноситься до єнотових, оскільки у нього такий же хвіст із смугастим забарвленням, схожа мордочка, а також форма черепа і будова зубів. Хоча її першовідкривачі схильні були вважати, що мала панда - це взагалі кішка, що володіє вогняно-червоним забарвленням. Ця тварина також має два підвиди - західний і китайський.

Цей звірок, на відміну від своїх великих сородичів, має тіло, довжина якого досягає максимум 67 см, з хвостом до 47 см і масою, що не перевищує 6 кг. Тому, якщо відповідати на питання: "Панда - це ведмідь чи ні?", то можна сміливо стверджувати, що малий вид цих тварин з рудим забарвленням відноситься більше до єнот, а не ведмедиків.

Поширення

Великі панди проживають у гірській місцевості в самому серці Китаю. Їх будинком вважаються регіони Сичуань і Тибет. Все життя їх проходить у лісах, де росте переважно бамбук, розташовані вони на висоті 1500-4600 м над рівнем моря. У цій місцевості досить помірні кліматичні умови і яскраво виражені всі сезони року. Крім того, дані тварини проживають у багатьох центрах і зоопарках, де їх продовжують вивчати і досліджувати. В умовах неволі тривалість їхнього життя сягає 27 років, а в дикій природі ще коротше.

Червона панда мешкає в Китаї, Непалі, Бутані та М 'янмі. Живе вона, як і її великий сородич, в гірській місцевості на висоті 4800 м. Цей маленький звірок населяє ліси штату Ассам, а також провінцій Сичуань і Юньнань. Ця тварина проживає ще в 86 зоопарках світу.

Незважаючи на такий факт, що великий і малий вигляд істотно відрізняються один від одного за зовнішнім виглядом і вчені вважають, що одна панда - це ведмідь, а інша - єнот, ведуть вони однаковий спосіб життя.

Поведінка

Ці тварини переважно проживають по одній. Винятком тільки можна вважати шлюбний період і час виховання своїх дитинчат. Зрілі особини мешкають на території, площа якої становить близько п 'яти квадратних метрів, що набагато менше, ніж у ведмедів. Для того щоб позначити свою присутність, вони можуть використовувати мітки зі специфічним запахом.

Велика панда, на відміну від малої, активна в будь-який час дня і ночі. Рудий її сородич веде нічний спосіб життя, а в світлий час доби спить у кронах дерев, згорнувшись клубком і поклавши голову на свій великий смугастий хвіст.

Харчування

Численні і густі зарості бамбука - це їжа як для великої, так і для малої панди. Тридцять видів цієї рослини становлять близько 99 відсотків від їхнього раціону. Також вони охоче вживають в їжу всілякі ягоди, фрукти, насіння і жолуді. Іноді навіть можуть вести полювання на дрібних пташок, рептилій і гризунів.

У неволі їх годують все тим же бамбуком, а також бісквітами і личинками комах. Панда - це тварина, яка одна з небагатьох здатна вживати їжу в будь-якому положенні свого тіла і навіть леда.

Розмноження

Особини двох видів досягають своєї статевої зрілості ближче до п 'яти років, а спарюватися починають тільки в сім. Самки в їх шлюбний період, який коливається від двох днів до тижня, видають гучні звуки і активно виділяють специфічний запах.

Після цього настає вагітність, яка триває у цих тварин в середньому п 'ять місяців. Зазвичай народжується один або два голих дитинчата з масою тіла не більше 200 грам і довжиною від 14 до 16 см, так само як і у бурих ведмедиків. Хоча вчені досі і не дійшли однозначного висновку з приводу того, панда - це ведмідь чи ні, але процес розмноження цих двох тварин носить схожий характер.

Потомство

При народженні їх дитинчати, як у всіх різновидів ведмедиків, безпорадні і сліпі. Самка ростить своїх маленьких цуценят сама і ставиться до них дуже дбайливо і з особливою турботою. Протягом декількох діб після їх народження вона не відлучається з нори ні на хвилину, навіть для того, щоб поїсти або попити. Мати прикладає своїх дитинчат до грудей по п 'ятнадцять разів за добу, причому одне годування може мати тривалість близько півгодини.

У панди найчастіше з 'являється при народженні двійня, але самка через якийсь час вибирає з них найбільш міцного малюка і продовжує про нього піклуватися, а другий, відповідно, без нагляду гине. Лактаційний період у цих тварин триває приблизно 45 тижнів, а дитинчата залишаються зі своїми мамами, поки не досягнуть трирічного віку.

Цікаві факти

Виявляється, що вперше, коли вчені проводили дослідження над великим видом даних тварин, вони не могли довго зрозуміти, панда - це хто, що взагалі за звір. Трохи пізніше вони прийшли до такого висновку, що вона є єнотом, але тільки величезних розмірів.

Через деякий час інші фахівці спростували цю думку, оскільки за допомогою генетичного тесту вдалося встановити, що цей вид тварин має більше відношення до ведмедів.

Що стосується рудих панд, то багато вчених їх взагалі записали до куніцеподібного виду, який складається з сімейства куньїх, а також єнотових і скунсових.

Хоча, на думку більшості дослідників, ці два підвиди і відносяться до різних класів, все-таки вони між собою також мають певну схожість. Наприклад, обидві панди володіють шостим "псевдо-пальцем", розташованим на їх передніх лапах. Він істотно більше, ніж п 'ять інших. Насправді ця частина тіла є запястною кісткою, вкритою шкірою. Така будова допомагає тваринам краще утримувати бамбукові рослини.

Природоохоронний статус

На жаль, панди знаходяться на межі повного зникнення, тому перебувають у списках Міжнародної Червоної книги. Це відбувається з багатьох причин. Руда жива панда не представляє для людей такого великого інтересу, як її хутро. Через це на неї йшло постійне полювання, особливо в Непалі. Але останнім часом чисельність даного виду стала потроху відновлюватися.

Великі панди також охороняються законом, згідно з яким, винищення цієї тварини буде каратися стратою або довічним терміном у в 'язниці.

Хоча цей звір і був відкритий кілька століть тому, а в 1912 році навіть став національним скарбом КНР (згідно із законодавством цієї Республіки), але вчені досі не можуть прийти до однозначного висновку про те, панда - це ведмідь або єнот. Тому дослідження цієї тварини тривають і донині.