Орел-могильник: птах на межі зникнення

Орел-могильник: птах на межі зникнення


Орел-могильник - птах, навколо якого ходить багато легенд: страхітлива назва накладає свій відбиток. Але, на жаль, знаходиться вона на межі зникнення. Про те, чи можна запобігти вимиранню унікального виду пернатих, читайте в статті.

Новий вид соколиноподібних

На початку XIX століття на території царської Росії почалося масове освоєння і вивчення степів Приаралья і Казахстану. Під час досліджень на старих курганах були помічені групи птахів, зовні схожі з беркутом. Місцеве населення називало їх просто орлами, але дослідники, відшукавши відмінні риси, виділили окремий вид і назвали його "могильник".

На Південному Уралі птахи орли-могильники здавна шанувалися місцевими жителями, втім, як і всі представники сімейства яструбиних. У башкир, татар та інших народностей Заволжя й Уралу орли охороняються як священні птахи, там вони отримали назву "буркут".

Багато найменувань береться з народу, але дослівно з латини назва цього виду орла Aquila heliaca перекладається як "сонячний орел", а в англомовних країнах його називають Imperial eagle ("імператорський орел").

Ареал проживання

Поширення орла-могильника - не повсюдне, він мешкає в степовій зоні, лісостепу і в змішаних лісах Східної Росії і півдня Сибіру. Відзначено гніздів 'я в Європі, Азії - від Прибайкалля до Алтаю, на Уралі, виявлено періодичні гніздів' я по всій Україні, в Казахстані, в Закавказзі, Монголії та Китаї.

Незважаючи на максимальну концентрацію могильника на території Східної Європи та Азії, цей птах мешкає і на Піренейському півострові, що свідчить про розрив ареалу проживання.

Опис

Орел-могильник - птах, який за зовнішнім виглядом схожий з сородичами. Але є у пернатого і відмінна риса - еполети, білі плями на плечах. Фото птаха могильника яскраво демонструють цю відмінність.

Довжина тіла варіюється від 60 до 84 см (у орлів самки набагато більші самців). Розмах крил у могильника становить 180-215 см, що незначно поступається найближчому сородичу - беркуту, у якого довжина крил під час польоту становить 180-240 см. Вага птиці коливається від 2,4 кг до 4,5 кг. Пташенята народжуються пуховими, забарвлення пуху білий, тільки до 5-7 року життя птиці знаходять відмінний забарвлення.

Активність і вокалізація

Орел-могильник - птиця (опис зовнішнього вигляду дано в цій статті), яка найбільш активна в денний час доби. Це пов 'язано з теплими потоками повітря, що дозволяють їй тривалий час парити, видивляючись видобуток.

Могильник - птах, голос якого схожий на вокалізацію інших орлів. Тільки в період розмноження він видає звуки, що нагадують гавкіт собаки, а в моменти наближення хижаків "каркає".

Харчування і кормова поведінка

Основою кормової бази могильника складають суслики, популяції яких скорочуються щорічно. Це пов 'язано з освоєнням пернатими нових земель. Не виключає орел зі свого раціону та інших дрібних гризунів. Іноді могильник дозволяє собі навіть полювання на птахів, пріоритетними стають представники тетеревиних і воронових. З легкістю зловить навіть спритного зайця.

Як вже писалося вище, могильник - птах, який для гніздів 'я вибирає високі дерева, віддаючи перевагу верхівкам сосен, рідше селиться на листяних породах. Однак в останні 25-30 років відбувається масова вирубка лісових насаджень, які не заповнюються новими посадками, що тягне за собою скорочення місць для гніздової птиці.

Ще однією причиною, що поставила могильника на шлях зникнення, є скорочення полів, степів, де мешкають суслики, які є його основною кормовою базою. На другому місці після гризунів у харчовому ланцюжку знаходяться представники воронових, які теж активно винищуються людиною як шкідники посівів.

У зв 'язку з викладеною вище інформацією можна виділити наступні шляхи збереження популяції орла-могильника:

  • підтримка заповідників, на території яких мешкають групи могильників;
  • створення на базі заповідників штучних гніздових платформ;
  • обмін між зоопарками, у яких є можливість створити умови для розмноження яструбиних;
  • проведення природоохоронних акцій на базі заповідників, зоопарків;
  • збереження кормової бази могильників (сусликів і воронових) шляхом створення заказників.

Ув 'язнення

В основному ареалі проживання чисельність орла-могильника становить до 2000 пар, що, з урахуванням загальної площі території, є вкрай низьким показником. Збереження орла-могильника як виду багато в чому залежить від аграрної та екологічної політики держави, зокрема, від розвитку сільського господарства: розширення пасовищ (великі копитні виїдають високі рослини полів, а низька рослинність придатна для життя гризунів, які, в свою чергу, залучають хижаків), створення лісопосадок навколо полів.