Нічні тварини: огляд, список, особливості та опис

Нічні тварини: огляд, список, особливості та опис


Всі тварини нашої планети пристосовуються до умов існування і навколишнього середовища проживання. І в силу різних факторів деякі з них вважали за краще вести нічний спосіб життя. Це означає, що звірі проявляють свою максимальну активність вночі, а не вдень, у світлий час доби вони воліють відпочивати або малоактивні.

Нічні тварини

Різноманітність живих істот, активних ночами, справді велика. Деякі з них дуже рідкісні і нечисленні, а окремі представники і зовсім зустрічаються тільки в одній країні. Однак є й такі, наприклад, сови, кількість видів яких перевалює за 100, а за іншими даними - навіть за 200. Отже, які тварини ведуть нічний спосіб життя? Ось деякі з них:

  • більшість видів сов та їх прямих родичів;
  • козодої;
  • леви;
  • кальмари Гумбольдта;
  • гіпопотами (бегемоти);
  • ямкоголові гадюки (близько двохсот видів);
  • руді вовки;
  • кажани;
  • койоти;
  • нічні мавпи;
  • більшість котячих, включаючи домашніх;
  • їжаки;
  • зайці;
  • дикі кози;
  • кабани та багато інших.

У темряві ці представники фауни добувають їжу собі і своєму потомству, а вдень ховаються у своїх оселях або в густій рослинності (деревах, чагарниках), чекаючи заходу сонця, щоб знову продовжити полювання. Одним з них ніч допомагає сховатися від хижаків, а тим, у свою чергу, навпаки, знайти видобуток. Так відбувається ця одвічна боротьба.

Кальмари Гумбольдта

Ці хижі безхребетні молюски чудово бачать в темряві і вміють маскуватися, змінюючи своє забарвлення, що дозволяє їм вночі добувати собі їжу і вислизати від небезпечних хижаків, які не проти їх самих з 'їсти. Пересуваються і полюють зазвичай косяками до 1200 особин. У період годування стають надзвичайно агресивними і можуть нападати на пірнальників. Через свою здатність мерехтіти червоно-білим кольором під час полювання отримали прізвисько "червоний диявол".

Живуть ці нічні тварини в океані, денний час проводять на глибині (близько 700 м), а з настанням темряви піднімаються ближче до поверхні (близько 200 м) для полювання. Це великі тварини, що досягають іноді 1,9 м в довжину за мантією, а вага їх - приблизно 50 кг. Зафіксовано факти агресивної поведінки кальмарів Гумбольдта до незнайомих їм об 'єктів. До того ж вони канібали: поранений або ослаблений сородич зазнає нападу представників зграї. За рахунок цього вони швидко набирають вагу і габарити, живуть, правда, недовго - всього 1-2 роки. Ареал проживання - від Вогняної Землі до Каліфорнії, і поширюється він на північ до берегів Вашингтона, Орегона, Аляски і Британської Колумбії.

Руді вовки

Ці хижаки - прекрасні нічні мисливці. Для цього у них чудово розвинені всі органи почуттів: зір, слух і нюх. Вважалися вимерлим видом, але, на щастя, вдалося виявити їх популяцію в Північній Америці, де вони тепер знаходяться під невсипною охороною. Це найрідкісніший підвид вовка звичайного, результат схрещування сірого вовка і койоту. Руде тварина менше свого сірого побратима, але у нього довші ноги і вуха, зате коротше хутро, забарвлення якого включає рудий, сірий, чорний і коричневий кольори. Свою назву отримав завдяки техаським популяціям, у яких переважав рудий колір.

Ці нічні тварини невибагливі в їжі, раціон їх становлять: гризуни, кролики, єноти, нутрії, ондатри, комахи, ягоди і падаль. Іноді зграя полює на оленя. Самих рудих вовків також не обходить небезпека: вони стають жертвами своїх городичів та інших вовчих, на молодняк полюють алігатори та руді рисі. У природних умовах живуть близько 8 років, у неволі - до 14. Раніше існувало 3 підвиди рудих вовків, два з яких у різні роки виявилися вимерлими.

Сови: безшумні мисливці

Серед величезної різноманітності сов переважна більшість - нічні тварини. Сова - хижий птах, його раціон становлять: мишевидні гризуни (основний видобуток), некрупні птахи, жаби, ящірки, комахи; у рибних сов і пугачів - риба. Деякі особи, які містяться в неволі, із задоволенням поїдають свіжу зелень. Живуть і гніздяться практично повсюдно (в покинутих гніздах, дуплах, розщілинах скель, руїнах, під дахами будинків, на дзвіницях, покинутих будівлях), деякі - в норах. Заселяють будь-які місцевості і ландшафти, крім Антарктиди і деяких островів.

Більшість сов мають м 'яке оперення, яке допомагає їм безшумно пікірувати на здобич, щоб та не змогла вчасно помітити хижачку. Ці птахи мають найгостріший зір - їм достатньо всього 0,000002 люксу, щоб побачити нерухому мишу темної ночі! Слух у сов також на висоті: вони здатні почути шурхання сповзучого по стіні таргана! Таке "оснащення" "робить їх чудовими мисливцями.

Різновиди сов

Існує два підсемейства цих птахів: Справжні сови і Сипухи. Останні відрізняються від перших серцевидним лицьовим дзеркалом (у сов воно кругле), а також мають на середньому пальці зазубрений кіготь. Налічують 11 видів сипух, що мешкають у багатьох державах, у колишньому СРСР ці нічні тварини зустрічаються в Білорусі, Прибалтиці та Західній Україні.

Зазвичай сови полюють вночі, але є види, які добувають їжу і вдень (яструбина, болотяна, печерна, горобиний сич, рибний пугач і рибна сова). Самки від самців відрізняються розмірами - "дами" більша, але забарвлення мають однаковий.

Найбільш великі представники сов:

  • філін - найбільший (розмах крил 1,5-1,8 м);
  • бородата неясити (до 1,5 м);
  • довгохвоста неясити (до 1,2 м).

Неяситей можна сплутати з пугачами через габарити, однак у них відсутні "вуха" - особливим чином зростаючі на голові пір 'я, що нагадують вуха тварин.

Найменші сови: північноамериканський ельфовий сич (довжина 12-15 см, вага 50 г); трохи більший - горобиний сич.

Східний довгопят - Індонезійський нічний примат

Серед численних мешканців фауни регіону водиться екзотична нічна тварина Індонезії - східний довгоп 'ят, або торсієр, як її ще називають. Воно відноситься до загону Примати і здатне поміститися на долоні, оскільки середній його розмір 10 см. Живуть довгоп 'яти сім' ями в лісах і парках Індонезії, віддаючи перевагу деревам з пустотами, де вони вдень ховаються і сплять. Основний їх раціон складають ковальці та комахи, але при цьому, будучи приматами, зовсім не вживають в їжу овочі та фрукти.

Торсієри - унікальні стрибуни: вони за один стрибок здатні подолати дистанцію, що перевищує в 10-20 разів довжину свого тіла. По горизонтальній поверхні пересуваються на зразок кенгуру, тримаючи передні лапки підтиснутими і відштовхуючись задніми. Ці тварини, які ведуть нічний спосіб життя, перебувають під загрозою зникнення - в природі залишилося всього кілька тисяч особин.

Нічні мавпи

Сама назва цих приматів говорить про те, що тварини ведуть активне нічне життя. Регіон проживання - ліси Центральної і Південної Америки, в дуплах дерев і заростях яких нічні мавпи ховаються вдень. Нічне життя тварин починається приблизно через 15 хвилин після заходу сонця: вони вибираються на пошуки їжі, проте ближче до опівночі знову повертаються в свої укриття, де 1,5-2 години відпочивають, а потім знову виходять на пошуки їжі. Варто зазначити, що в повній темряві мавпи нічого не бачать, тому в новолунія вони майже не активні. Проведені вченими дослідження сітківки ока приматів призвели до висновку, що раніше це були денні тварини, які з якихось причин змінили розпорядок дня.