Непомітний житель полів - місяць степовий

Непомітний житель полів - місяць степовий


Ці невеликі птахи загону соколоподібних тепер рідко зустрічаються на просторах нашої Батьківщини. Лунь степовий - так називається зникаючий вид пернатих, який тим не менш гідний пильного вивчення. Давайте розберемося, чим він відрізняється від сородичів, чому зменшується популяція.

Може так вийти, що прямо з-під ніг мандрівника вилетить птах світло-сизого кольору. Якщо він бродив по полях Зауралья, то з великою часткою ймовірності можна стверджувати, що зустрівся він з рідкісним тепер представником сімейства яструбиних. Його називають лунь степовий. Він досить сильно відрізняється від своїх городичів.

Вигляд

Лунь степовий (фото представлені в статті) пофарбований нерівномірно. Верхнє оперення сизого кольору. Ніз же, як правило, чисто білий. Самочки більші і світліші за самців. Фахівці вважають представників цього виду "найбільш стрункими" з усіх яструбиних. Особливо від побратимів цей вид відрізняється вузькими крилами, які мають розмах до ста двадцяти сантиметрів. У польоті цього жителя степу можна сплутати з чайкою. Тільки при близькому огляді ця видимість стрімко тане. Лунь степовий має зовсім інше оперення. Найбільше його можна охарактеризувати словом "рябе". Загалом сизий колір перемежається темними вкрапленнями, більш помітними на крилах. Самочка має білий "нашийник" і такі ж "брови". Треба сказати, що світле оперення колір має не яскравий, а приглушений.

Середовище проживання

Лунь степовий селиться, як випливає з назви, серед полів. Він віддає перевагу необжитій місцевості, тому нині його можна зустріти лише в Зауральі. У Передкавказзі, Південному Сибіру та Європейській частині він також зустрічається, але вкрай рідко. Іноді гніздиться в гірській місцевості, тундрі. Цим птахам до смаку болотисті місця, що рясніють рослинністю. Там, підібравши місце, де трохи вологи, вони влаштовують гніздів 'я. Яструби чудово маскують свої "поселення", щоб не стати природною здобиччю для інших хижаків. Живуть вони не парами, а невеликими групами. Гнізда зазвичай розташовані на відстані до ста метрів один від одного. В імпровізованому "поселенні" можна нарахувати до шести пар. Лунь степовий може зустрітися і в горах. Тільки там він мешкає на рівних "тундрових" ділянках.

Гніздов 'я

Яструби в період розмноження споруджують характерні будиночки. Для цього в землі викопується ямка до п 'яти сантиметрів глибиною. Саме гніздечко викладається м 'якими травами. Навколо, як правило, споруджується "огороджувальний редут" з більш грубих стебельків. У хід йдуть тонкі гілочки, тростина або інше. Найчастіше пара споруджує своє гніздо серед рослинності, біля болота або джерела. Рідше його можна знайти у відкритому степу (безлюдній). Якщо пара облюбувала для життя околицю оброблюваного поля, то, швидше за все, гніздо спорудить серед засохлих завалів викорчуваних кущів і трав. Тобто там, де самицю, що сидить на гнізді, ніхто не потривожить.

Потомство

Як і кожен хижий птах сімейства соколиних, місяць відкладає до шести яєць. Найчастіше їх від двох до чотирьох. Самка не залишає кладку, поки пташенята не з 'являться на світ. При виникненні загрози обидва батьки намагаються захистити потомство, безстрашно атакуючи "агресора". Його намагаються заманити подалі від гнізда. Пташенята з 'являються через 28 днів. Ще майже півтора місяці потребують постійної опіки батьків. Самець весь час виведення потомства годує свою подругу, потім і виводок. Виживання потомства не перевищує п "ятдесяти відсотків. Малюки є легкою здобиччю для хижаків, незважаючи на постійну турботу самки. Перші кілька днів вони покриті світлим пухом, так що видно здалеку. Потім колір оперення змінюється.

Погрози й охорона

Природних ворогів у даного виду яструба небагато. До них належать лише більш великі пернаті хижаки, такі як степовий орел або могильник. Проте популяція місяць постійно скорочується. Основною причиною є життєдіяльність людини, яка заважає збереженню "кормової бази" цього мешканця степів. До речі, лунь не вибагливий в їжі. Найчастіше він полює на дрібних гризунів, ніж надає допомогу людині в збереженні врожаю. Може зайнятися ловлею дрібних птахів або комах, буває, що задовольняється ящірками. Як і всі птахи, занесені до Червоної книги, цей яструб знаходиться під охороною держави. Вилов його заборонений. Інформація про розведення відсутня.