Найважча тварина у світі. Скільки важать блакитний кит, слон і бегемот

Найважча тварина у світі. Скільки важать блакитний кит, слон і бегемот


Серед тварин, як, втім, і серед людей, є рекордсмени, гідні того, щоб потрапити в Книгу рекордів Гіннеса. Одних з них визнають найсильнішими, інших - найшвидшими. А деякі можуть похвалитися лише своєю величезною вагою або кількістю зубів. Але сьогодні нас цікавить лише одна категорія, про яку ми поговоримо нижче.

На Землі є чимало наземних і морських мешканців, які можуть позмагатися за звання

найважчої тварини у світі. Якщо запитати перехожих на вулиці, яка саме тварина є найважчою, можна почути різні відповіді: слон і буйвол, кит і акула, бегемот і навіть жираф. Але в цій статті ми повинні назвати єдиного земного мешканця, чия вага і розмір значно перевищує параметри конкурентів. Ви дізнаєтеся, скільки важить слон і бегемот, і чи можна їх вважати найважчими. Спочатку познайомимося з деякими велетнями, що мешкають на суші.

Ведмідь кадьяк

Це не найважча наземна тварина, але хотілося б згадати про неї в нашому огляді. Підвид бурих ведмедів, який у багатьох країнах перебуває під захистом держави. Середня вага самця перевищує 700 кілограмів, а самки - 300 кілограмів. При цьому необхідно сказати, що зафіксовано випадки, коли вага кадьяка перевищувала тонну.

Білий (полярний) ведмідь

Це найважча м 'ясоїдна тварина, що мешкає на суші. Найбільший білий ведмідь важив трохи більше тонни і мав довжину тіла близько трьох метрів. Зріст хижака становив 3,39 м. Середня довжина тулуба самців полярного ведмедя становить близько двох з половиною метрів, висота в холці - до півтора метра, а середня вага сягає восьмисот кілограмів. Ведмедиці приблизно вдвічі менше самців, їх вага не перевищує 300 кілограмів. Цікаво, що сто тисяч років тому (в епоху плейстоцену) на землі мешкав величезний білий ведмідь, вага якого перевищувала 1,2 тонни, а розмір - чотири метри в довжину.

Бегемот

Це одна з найбільших і важких тварин, що мешкають на Землі. Вага великих самців нерідко перевищує чотири тонни, тому бегемот становить гідну конкуренцію носорогу в боротьбі за друге місце за масою серед наземних мешканців.

Зараз бегемот в природних умовах зустрічається тільки в Африці, південніше Сахари, хоча в стародавні, наприклад, античні часи він мав більш широкий ареал. Цей велетень жив на території Північної Африки, а також вчені вважають, що він мешкав на Близькому Сході. Проте вже до раннього Середньовіччя він був знищений у цих регіонах. У 2006 році Міжнародний союз з охорони природи визнав бегемота вразливим.

Чисельність цих тварин на той момент не перевищувала ста п 'ятдесяти тисяч голів. Тубільці Африки знищують гіпопотамів насамперед заради м 'яса, тому кровопролитні війни і нестабільність у багатьох країнах континенту змушують голодуючих людей шукати собі їжу, тим самим завдаючи величезної шкоди популяції тварин.

Африканський слон

Це найважча тварина у світі, що мешкає на суші. Від побратимів, які живуть на інших континентах, він відрізняється не тільки масою тіла, але і величезними вухами, які допомагають йому найбільш комфортно відчувати себе під променями палючого африканського сонця.

Бивні цих гігантів цінуються дуже дорого. Саме вони мало не стали причиною повного винищення слонів. Величезну кількість тварин було вбито заради дорогих трофеїв. Ситуацію зі зникненням популяції врятували заповідники та Національні парки.

Вага африканських слонів вражає: дорослі самці важать понад 7,5 тонни, але при цьому найважча наземна тварина є дуже рухливою, прекрасно плаває і впевнено себе почуває навіть на скелястій місцевості. Африканські слони - тварини травоїдні. Вони харчуються молодими втечами дерев і чагарників, травою. У добу доросла особина поглинає до ста кілограмів зеленої маси. Тварини утворюють невеликі стада по 9-14 особин. Крім людини, в природі у слонів немає ворогів.

Знаючи, скільки важать слон і бегемот, різні види ведмедів, можна легко визначити лідера за масою тіла. Це, звичайно ж, африканський слон, який є найважчою наземною твариною. Настав час познайомитися з підводними жителями. Можливо, в морських глибинах живе найважча тварина в світі.

Акула китова

Це найбільша акула серед своїх сородичів. Незважаючи на вражаючий розмір (до двадцяти метрів) і значну вагу (до двадцяти тонн), це не найважча морська тварина. Представники цього виду живуть у південних і північних морях. Північні особини значно більші.

Цей сіро-коричневий гігант, покритий білими плямами, розташування яких унікальне для кожної особини, живе близько сімдесяти років. Харчуються вони, відфільтровуючи планктон і проціжуючи воду. За добу акула пропускає 350 тонн води і з 'їдає понад двісті кілограмів планктону. У роті цієї "рибки" може розміститися до п 'яти осіб, її щелепи всипані п' ятнадцятьма тисячами дрібних зубів.

Але ці мешканці глибин ніколи першими не нападають на людину, і багато аквалангістів навіть торкаються до них. Китові акули мало вивчені і дуже повільні. Їх чисельність невелика, тому вид занесений до Червоної книги.

Кашалот - зубатий кит

Ще одна дуже велика, але не найважча тварина. Вага дорослого самця становить близько сімдесяти тонн, а довжина його тіла сягає двадцяти метрів. Форма тіла кашалота (у вигляді краплі) дозволяє йому здійснювати в короткі терміни (в період міграції) тривалі подорожі.

Кашалоти, на відміну від китів, тримаються групами до 150 тварин. Представник виду має величезну прямокутну голову, стиснуту з боків. Вона становить третю частину від усього тіла кита. Внизу знаходиться пащу з зубами кінусоподібної форми. У цих тварин нижня щелепа рухлива і може відкриватися майже на 90 градусів, що допомагає захоплювати досить великий видобуток.

Спермацетові кити (кашалоти) мають одне дихало, розташоване в передній частині голови. Воно злегка зміщене ліворуч. Харчуються кашалоти головоногими молюсками і рибою. Але при цьому можуть нападати на тюленів, пірнають на дно за кальмарами, крабами, губками і молюсками, опускаючись на глибину понад 400 метрів.

Блакитний кит - найважча тварина

Це дійсно найбільша тварина на нашій планеті. Довжина тулуба сягає тридцяти метрів, а маса блакитного кита становить 180 тонн і вище. У цього виду китів самки трохи перевищують за розміром самців.

Це складно уявити, але мова цього морського велетня важить близько 2,7 т, що можна порівняти з вагою індійського слона. Блакитний кит володіє найбільшим серед ссавців серцем: воно важить 900 кілограмів. Щоб представити його розміри, подивіться на автомобіль Mini Cooper. За розміром і вагою вони цілком співставні.

Найважча тварина у світі має витягнуте і досить струнке тіло. На величезній голові розташовані непропорційно маленькі очі. Гостра морда має широку нижню щелепу. У блакитного кита є дихало, з якого при видиху він випускає фонтан води, що досягає у висоту 10 метрів. Перед дихалом розташовується добре помітний поздовжній гребінь - так званий хвилем.

У цього гіганта є спинний плавник, сильно зміщений назад. Порівняно з розміром тіла, він досить маленький і має форму трикутника. Задній його край покритий подряпинами, що утворюють індивідуальний для кожного кита малюнок.

Фізіологічні особливості

Нюх і зір у блакитного кита розвинені досить слабко. А ось зобов 'язання і слух - чудово. Представники цього виду китів мають величезний обсяг легенів, а кількість крові перевищує вісім тисяч літрів. Незважаючи на значні розміри, у блакитного кита вузька ковтка діаметром всього десять сантиметрів. Пульс цієї величезної тварини становить 5-10 ударів на хвилину і рідко частішає до 20 ударів.

Шкіра блакитного кита рівна і гладка, за винятком смуг на череві і горлі. Ці тварини практично не обростають ракоподібними, які часто селяться на інших китах у величезній кількості. Забарвлення тварини переважно сірий з блакитним відтінком. Голова і нижня щелепа зазвичай пофарбовані в більш темний і насичений сірий колір.