Морський слон: короткий опис

Морський слон: короткий опис


Бездумна діяльність людини мало не згубила один з цікавих видів тварин - морського слона. Свою назву вони отримали не тільки за величезні розміри (ці тварини більше носорогів), але і за своєрідний носовий наріст. Товстий і м 'ясистий, він скидається на недорозвинений хобот. Використовується він не в якості руки, як у справжнього сухопутного слона, а "працює" органом-резонатором, який у кілька разів підсилює звук рева. Ще він показує навколишнім сородичам, наскільки грізний і могуч його господар.

Опис

Морський слон належить до ластоногих, сімейства справжніх тюленів. Вони перевершують за розмірами навіть моржів і є в своєму класі хижаків найбільшими. Вони відрізняються вантажністю додавання, дуже грубою шкурою, покритою хутром. Жировий прошарок може становити до 30% від живої ваги слона. Дуже явно виражений статевий диморфізм - розміри самців значно перевищують розміри самок. Ще одна відмінність - у самок немає хоботу. Відомі два види: північний і південний.

Морський слон чудово пірнає, може затримувати дихання до 2 годин і опускатися на глибину майже два кілометри. Швидкість його пересування у воді - до 23 км/год. Їжею їм служить риба, молюски, планктон, головоногі. Серед основних ворогів (крім людини) - касатки і великі акули. На березі їм ніхто не загрожує, тому вони дуже безтурботні і можуть дозволити собі міцно спати, частенько з гучним хропом. Сушею вони пересуваються насилу, підтягуючи свою тушу на передніх ластах. За один такий "кидок" тварини долають відстань не більше 35 см.

Самки досягають статевої зрілості до 3-4 років, самці в 6-7 років. Сезон розмноження - один раз на рік. Починається він з того, що дорослі (від 8 років) самці першими припливають на місця лежбища і займають ділянки пляжу. Потім підтягуються самки і, виходячи на "завойовану" територію, автоматично стають учасницями гарема. На одного слона іноді припадає до 50 самок (зазвичай у межах 20). Бійки за самок можуть бути дуже жорстокими. Під час напруженого поєдинку морський слон піднімається у весь свій гігантський зріст, утримуючи тіло у вертикальному положенні на одному хвості. Молоді самці (до 8 років) зазвичай живуть на периферії лежбища і не намагаються сперечатися з власниками гаремів.

Вагітність триває 11 місяців. Зазвичай пологи починаються біля самок через 5-6 днів після прибуття на берег. Новонароджені дитинчата харчуються виключно молоком матері протягом 4-5 тижнів. Вони народжуються з вагою до 50 кг, довжиною до 120 см. Через місяць вони переміщаються на околицю лежбища і після ліньки, у віці 3-4 місяців, відправляються в море. Самки після вигодовування малюків готові до спарювання.

Південний

Розміри тварин: самці - 6 метрів у довжину, вага до 4 тонн, самки втричі дрібніші. Південний морський слон (фото в тексті) має свою особливість: у нього є чіткий поділ між лежбищами. Одні використовуються як "пологові відділення", інші за кілька сотень кілометрів від них - для нагулу. Острови - місця розмноження:

  • Гоф.
  • Кергелен.
  • Кэмпбелл.
  • Крозе.
  • Макуорі.
  • Моріон.
  • Вогняна Земля.
  • Окленде.
  • Принца Едуарда.
  • Фолклендські.
  • Херд.
  • Південної Георгії.
  • Південні Оркнейські.
  • Південні Сандвічеви.