Морські леви... Чим вони відрізняються від інших тюленів?

Морські леви... Чим вони відрізняються від інших тюленів?


За науковою класифікацією морські леви належать до сімейству Ушасті тюлені. Але за своїм зовнішнім виглядом і способом життя вони значно відрізняються від своїх найближчих сородичів. Тобто від морських слонів і котиків. Хто ж вони такі - ці хижі ссавці? І що ріднить мешканця океану з великими котячими, що водяться в саваннах? Відповідь на це питання досить проста: у половозрілих самців шерсть на воріті довша, ніж на решті частини тулуба, чому виникає віддалена схожість з гривою африканського хижака.


Існує думка, що морські леви живуть тільки в Південній півкулі. Їх там налічується три види - за ареалом проживання: австралійський, новозеландський і південний, що зустрічається біля берегів Африки і Латинської Америки. Але на північ від екватора такі тварини також поширені. Це каліфорнійський лев і сивуч. І якщо перший вид мало чим відрізняється від своїх південних побратимів (оскільки живе в субтропіках і йому нема чого накопичувати запаси підшкірного жиру), то сивуч зайняв життєву нішу в досить високих широтах Північної півкулі. Він мешкає в Росії на Курильських островах, в Охотському морі, на Камчатці, Сахаліні. Також його можна зустріти на Командорських і Алеутських островах, Алясці і узбережжі Північної Америки аж до Каліфорнії.

Морські леви на відміну від інших тюленів - дивовижно граціозні створіння. Навіть на суші вони досить активні і вправно пересуваються, а у воді і зовсім показують чудеса циркової акробатики. Шкура їхня бурая, з досить коротким хутром. Ця малоприваблива шубка і мізерні запаси жиру врятували вид морських левів від винищення людьми. Полювати на них не так прибутково, як на котиків та інших тюленів, хоча в Японії був повністю знищений ендемічний вид цих тварин. Обтічне тіло, сильні ласти, ущільнена невелика голова з маленькими, трохи випуклими красивими очима дозволяють леву пірнати на глибину до 90 метрів і переслідувати косяки риб з великою швидкістю.

Ці тварини можуть цілими днями перебувати у відкритому морі. Однак морські леви не люблять довгих міграцій. Можна сказати, що це осілі тварини, які не віддаляються від свого пляжу на відстань більше 25 км. Полюють вони за рибою, рачками, молюсками. У свою чергу, морські леви стають видобутком касаток і білих акул. Селяться колоніями, але не такими численними, як інші вухаті тюлені. Самці їх також більш миролюбні - всі бійки за гарем ведуться, як правило, "до першої крові". Самки виявляють агресивність лише в перші дні після пологів. Молодняк має золотистий хутро і харчується материнським молоком до півроку. Жіночі особини стають половозрілими на третій рік життя, а самці - на п 'ятий. Але тільки в сім років левеня обзаводиться гривою і може відстояти свій гарем. Морський лев (фото його тут же) набагато більший за свою витончену подругу: 300 кілограм живої ваги проти якихось 90 кг дами. 

Ці тварини мають надзвичайно розвинену розумову діяльність. Вони кмітливі, винахідливі, відмінно приручаються і добре піддаються дресируванню. Це, а також вроджена спритність і граціозність, роблять їх постійними акторами в акваріумах і дельфінаріях. Тому більшість з нас з дитинства знає, як виглядає морський лев. А в умовах вільного життя зграї цих тюленів рятуються від своїх природних ворогів - акул і касаток - тим, що тримаються ближче до людей, обживають пристані, порти і навіть навігаційні буї.