Мавпи: види, особливості. Які види мавп бувають?

Мавпи: види, особливості. Які види мавп бувають?


Скільки видів мавп живе на нашій планеті, чим вони харчуються, які особливості їхнього життя? Про все це ми із задоволенням читаємо і дивимося телепередачі. І це не дивно, адже ми сталися від спільного предка. У нас дуже багато схожих рис не тільки в зовнішності і будові скелета, але і в поведінці.

Які види мавп бувають?

Зоологи визначають дві групи приматів, за ними і класифікуються ці тварини. Їх поділяють на приматів Нового і Старого Світу. До першої групи належать мавпи, що живуть у Центральній і Південній Америці, а до другої - в Азії та Африці. І у кожної групи є свої відмінні особливості. У мавп Нового світу є хвіст, яким вони можуть триматися за гілки при переміщенні по деревах, а ніс широкий. У африканських та азіатських приматів дуже часто хвоста немає, але навіть якщо він і є, то тварини не використовують його як якусь п 'яту кінцівку, ніс у них вузький. Ці дві групи включають понад сто шістдесяти видів мавп.

Примати Південної та Центральної Америки

На цій території мешкають такі мавпи (види): мавпи, тамарини, капуцини, біличі мавпи (56 видів), совині та нічні мавпи, тіті, сакіс і Uakaris (41 вид), ревуни, павучі та вовнисті мавпи.

Африканські та азіатські примати

На цих континентах мешкає найбільша кількість приматів - понад 135 видів. Якщо перераховувати всі види мавп, список вийде величезний. Їх об 'єднують у ширші категорії: бабуїни, тонкотели, колобуси, мандрили, макаки. Є ще одна категорія, яка включає такі види людиноподібних мавп: горилу, шимпанзе, орангутанга, бонобо (карликового шимпанзе) і гібона.

Тамарини

Ці мавпочки належать до сімейства ґрункових. Мешкають вони в найтепліших районах Південної Америки: Бразилії, Коста-Ріці, басейні річки Амазонки. Тамаринов дуже легко відрізнити від інших мавпочок за зовнішнім виглядом: основною характерною відмінною особливістю є вуса, хоча зустрічаються і безусі представники цього виду. Деякі володіють прямо-таки левовою гривою. І через їх дуже незвичайну зовнішність за цими тваринами ведеться постійне полювання - браконьєри відловлюють тамаринів для продажу на чорному ринку. Ось чому цьому виду загрожує вимирання.

У довжину тіло тамарина сягає від вісімнадцяти до тридцяти п 'яти сантиметрів, з хвостом - від двадцяти трьох до сорока чотирьох сантиметрів, важать вони до кілограма. Якщо перераховувати види маленьких мавп, то тамарини очолять цей список. Основне місце їхнього проживання - високогірні райони Бразилії. У цих місцях мавпочуваються чудово: м 'який вологий клімат, велика кількість їжі. Живуть тамарини невеликими групами по 5-10 особин, так їм простіше знаходити їжу і захищатися від хижаків. Вночі вони сплять на високих деревах, а з настанням ранку починають вести активний спосіб життя: шукають їжу, доглядають один за одним.

Тамарини всеїдні - вони із задоволенням їдять як ящірок, равликів, комах, пташині яйця, так і рослинну їжу - листя дерев, фрукти, горіхи і нектар. Здобуту їжу порівну розподіляють між усіма членами зграї. Якщо на їх територію забирається чужинець, то вони всі разом його виганяють, будуючи страхітливі гримаси. Про молодняк піклуються всією групою. Малюки до чотиримісячного віку постійно пересуваються на спині батька. Мавпочки весь час перемовляються між собою, тим самим повідомляючи один одному про знайдену їжу і про наближення ворога.

Мавпи

Ці примати відносяться до сімейству мавпочкоподібних. Це дуже маленькі і кумедні мавпи. Види мавп: справжня і зелена, гусар, талапойн та інші (всього 23). Розміри тіла, як правило, невеликі (як у кішки), шерсть густа і дуже м 'яка. Забарвлення цих мавп дуже різноманітне: оливковий, сіро-зелений, світло-сірий, коричневий, червоний, блакитний, чорний. Мордочки злегка витягнуті, у деяких представників цього виду є вуса, бакенбарди і бороди. Хвіст, як правило, в два рази довший тіла. Сідничні мозолі невеликих розмірів.

Живуть ці примати в основному в лісах. Харчуються мавпи як рослинною їжею, так і твариною. У раціон входять молоді гілки дерев і листя, фрукти, соковита трава, комахи і дрібні хребетні. Від ворогів мавпочки рятуються втечею. Потрібно відзначити, що найбільшу небезпеку для них становлять люди, які їх виловлюють для продажу. Мавпи добре приручаються, але для цього необхідно брати дитинчат. Доросла мавпа, опинившись у неволі, практично не піддається дресируванню.

Капуцини

У цей рід мавп об 'єднано більше тридцяти підвидів. Види цих приматів формують чотири групи. Живуть ці мавпи на території Бразилії і Гондурасу. Більшу частину часу проводять на верхівках високорослих дерев. Довжина тіла тварини сягає п 'ятдесяти сантиметрів. Голова кругла, з виступаючими скулами. Колір мордочки, як правило, рожевого або білого кольору. На макушці - чорний хохолок, схожий з капюшоном ченців капуцинів (власне, через цю схожість тварина й отримала свою назву).

Живуть примати групами від 10 до 30 особин. Спільно добувають їжу, захищаються від ворогів і піклуються про потомство. Капуцини всеїдні: харчуються як рослинною, так і тваринною їжею. Потрібно відзначити, що ці мавпи дуже кмітливі. Вони можуть розколювати горіхи каменем, відбивати плоди про гілки дерев. Зловивши деревну жабу, зчищають з неї слиз, обтираючи об дерево. Дитинчата капуцинів до трьох місяців проводять весь час на спині у матері, переповзаючи на груди, щоб погодуватися молоком. З піврічного віку починають вести більш самостійний спосіб життя, їдять дорослу їжу, але від матері далеко не відходять.

Ревуни

Ревуни - найбільші примати на території Нового Світу. Розміром вони з собаку. У цих мавп довгий і дуже чіпкий хвіст, який вони постійно використовують при пересуванні по деревах.

Тіло примата покрите густою, але короткою вовною. Довга шерсть тільки на голові конусоподібної форми. Щелепа випирає вперед, чимось схожа з собачою. Шия дуже коротка, тому створюється враження, що вона взагалі відсутня. Більшу частину життя ці примати проводять на деревах. Вдень забираються під самі верхівки, де шукають їжу, а на ніч спускаються нижче, влаштувавшись на нічліг в густих гілках невеликих дерев. Ревуни дуже бояться води, оскільки абсолютно не вміють плавати.

Харчуються мавпи нирками дерев, листям, соковитими втечами і плодами. Ревуни об 'єднуються в зграї, які налічують від п' яти до сорока особин. У самки, як правило, народжується одне дитинча, якого вона годує до 18 місяців. Дивитися за малюком допомагає молодняк і бездітні самки.

Бабуїни

Друга назва - жовтий павіан. У довжину тіло сягає сімдесяти п 'яти сантиметрів, а довжина хвоста - близько шістдесяти сантиметрів. Забарвлення вовни жовте - звідси і назва примата. Живуть бабуїни в Східній і Середній Африці (в гірських і степових районах). Харчуються, як більшість приматів, рослинною і тваринною їжею. У раціон павіанів входять цибулини, соковита трава, фрукти, горіхи, комахи, ящірки, пташині яйця та ін.

Бабуїни ніколи не живуть на самоті. Група включає до вісімдесяти особин. У зграї спостерігається чітка ієрархія, домінують кілька дорослих самців. У разі небезпеки вони приходять один одному на допомогу. Між самцями і потомством встановлюються дружні стосунки. Дитинчата жіночого роду залишаються в зграї, а ось молоді самці змушені йти. Цікаво, що часто до зграї жовтих павіанів приєднуються стада копитних. Справа в тому, що бабуїни мають дуже гострий зір, тому можуть вчасно попередити про небезпеку.

Мандрили

Це найбільший вид приматів, які не належать до групи людиноподібних мавп. Мешкають вони на території Західної Африки. Половозрілі самці мають дуже красиве і яскраве забарвлення. У них руда борода, ніс яскраво-рожевого кольору, а на морді розташовані смуги блакитного кольору. Самки і молоді самці такого яскравого забарвлення не мають. Вага самців іноді сягає п 'ятдесяти чотирьох кілограмів. Самиці набагато менше.

У раціон приматів входить як рослинна, так і тваринна їжа. Мандрили поїдають більше ста тринадцяти видів рослин.

Живуть дані мавпи сім 'ями, в які входить один самець і десять-п' ятнадцять самок. За кожною сім 'єю закріплена територія в п' ятдесят квадратних метрів, яку вони позначають пахучим секретом. Вагітність самиць триває двісті двадцять днів. Малюки з 'являються на світ з квітня по грудень, в цей час дуже багато їжі, тому самки встигають їх вигодувати. Зв 'язок між матір' ю і дитинчиною зберігається дуже довго. До трьох років малюк приходить ночувати до мами.

Горили

Горили є найбільшими людиноподібними мавпами. Живуть ці примати у вологих лісах екваторіальної Африки. До недавнього часу територія проживання цих мавп була важкодоступною. Але аборигени завжди знали про сусідство цих тварин і намагалися з ними не зустрічатися, вважаючи, що ті володіють лютою мораллю.

Зріст горил сягає майже двох метрів, а вага - від ста сорока до двохсот кілограмів. Тіло має квадратну форму. Колір вовни і шкіри - чорний. З віком у самців на спині шерсть сивіє. Як і всі примати, горили ведуть денний спосіб життя. Харчуються ці мавпи виключно рослинною їжею. Віддають перевагу вони стеблам і листям, а ось плоди становлять невелику частку раціону.

У горил дуже спокійний, навіть флегматичний характер, незважаючи на страхітливий вигляд. Самка спарюється тільки з ватажком стада, вагітність триває вісім з половиною місяців. Дитинча перший час їздить на спині матері, а потім ходить поруч, тримаючись за її вовну. Тривалість життя становить тридцять-тридцять п 'ять років, але деякі особини живуть по півстоліття.

Найрідкісніші види мавп

Людина дуже недбало ставиться до навколишньої природи. Багато тварин опинилися на межі зникнення, в їх число потрапили і мавпи. Види деяких з них включають таку маленьку кількість особин, що вчені всього світу б 'ють на сполох. Так, товариство з охорони тварин взяло під опіку дрилів - приматів, які внесені до Червоної книги. Популяція цих тварин налічує не більше десяти тисяч особин. Всі мавпи (види не мають значення) винищуються людиною з катастрофічною швидкістю. І якщо так триватиме, то планета може втратити цих чудових тварин.

Домашні вихованці

В даний час домашня мавпочка - зовсім не рідкість. Багато зоомагазин продають цих екзотичних тварин. Але варто враховувати, що не всі види приматів добре приживаються в домашніх умовах. Ось деякі види домашніх мавп, які непогано адаптуються до неволи: тамарини, мавпи, гіббони, ігрунки, капуцини. Ці примати невибагливі в змісті, але необхідно дотримуватися певних правил. Так, у них повинна бути простора клітина, правильне харчування. Ні в якому разі не бийте тварину і не кричите на неї, інакше вона замкнеться в собі, буде агресивною і нудною. У поганих умовах мавпи дуже швидко гинуть.