Кавказька гадюка: противник, з яким не варто зв 'язуватися

Кавказька гадюка: противник, з яким не варто зв 'язуватися


Кавказька гадюка належить до сімейству гадюкових. Ця змія отруйна, але укус її не смертеленний, хоча й небезпечний. Гадюки ніколи першими не нападають на людину, всіляко намагаючись уникнути контакту з нею, тобто розповзти з поля зору. Більш того, вони майже негайно залишають облюбовані місця, якщо в них з 'являється багато


людей, або починається будь-яка діяльність людини. Якщо все-таки зустріч "обличчям до лиця" відбулася, кавказька гадюка і в цьому випадку не нападає. Вона намагається помилковими випадами уникнути сутички. Як тільки людина відступає, змія негайно розповзає. Свої отруйні зуби вона пустить в хід тільки в самому крайньому випадку.

Вона мешкає тільки на заході Кавказу і в Закавказзі, тобто вид цих змій вузькоареальний, більш того, ендемічний. Багато людей чули про цю змію, тому у них виникає питання: "Як виглядає гадюка?" Ця рептилія невелика, довжина її - приблизно 60 см. Голова набагато ширше тіла. Пофарбована змія буває в лимонно-жовтий, цегляно-червоний, помаранчевий кольори та їх поєднання з чорним у вигляді зигзагоподібних смуг або поперечних ліній. Іноді зустрічаються і абсолютно чорні екземпляри. Молоді особи менш яскраві. Незважаючи на колоритне забарвлення, цих змій непросто помітити на тлі сухого листя і каменів. Ось такий маскувальний костюм виробила кавказька гадюка. Фото добре демонструє це.

Змія ця досить флегматична. Вона більшу частину доби проводить у своєму притулку, виконзаючи на полювання в нічний час. Тільки сильний голод може змусити її покинути облюбоване місце в денний час. Кавказька гадюка затаюється в очікуванні жертви. Як тільки вона наближається, змія робить різкий кидок, кусає і відповзає. Згортається клубком і чекає, поки подіє отрута. Наприклад, щоб умертвити мишу, достатньо 1 хвилини. Потім, обчисливши місцезнаходження жертви шляхом промацування мовою ґрунту, підповзає і заковтує її.

Кавказька гадюка любить погрітися на сонці. При цьому голова і хвіст її завжди знаходяться в тіні, а тіло - під сонячними променями. Така поза дозволяє їй краще переварити нічний видобуток. Харчуються гадюки переважно гризунами, ящірками, але й комахами не нехтують.

У гадюк є власна територія, яку вони, живучи, як правило, парами, охороняють від прибульців. Скупчення змій або зміїні вогнища зустрічаються вкрай рідко. Але до зимової сплячки змії зазвичай збираються. Відбувається це з двох причин. По-перше, відповідних притулків небагато. По-друге, зібравшись у великий клубок, змії хоч якось зігрівають один одного.

Багато холоднокровних тварин часто гинуть у суворі зими. На відміну від них гадюки завжди доживають до весни. Вони облаштовують зимові притулки нижче зони промерзання і заздалегідь прогнозують настання холодів, встигаючи влаштуватися на зимових квартирах. У стані сплячки кавказька гадюка проводить близько 180 днів на рік. Вилазить вона з притулку приблизно в березні-квітні і пильнує до вересня-жовтня.

Спарюються ці змії в квітні-травні. Кавказька гадюка приносить приплід раз на 2-3 роки, будучи яйцеживородячою. У самки в яйцеводі може сформуватися від 2 до 5 яєць. Потомство народжується в серпні-вересні. Кожен змієниш знаходиться в шкіристій прозорій оболонці, від якої позбавляється протягом першої години. Під час другої години життя відбувається перша лінька. Дивно, але перший тиждень молодняк не їсть. А з другого тижня вони вже здатні проковтувати видобуток, який за вагою можна порівняти з їхнім власним.

У зв 'язку з різким скороченням чисельності кавказька гадюка була занесена до Червоної книги.