Індійський вовк: опис підвиду, поширення, характерні риси

Індійський вовк: опис підвиду, поширення, характерні риси


Індійський вовк, він же азіатський або іранський - вид, що колись процвітав, але в даний час досить нечисленний. Як і багатьом іншим тваринам по всій земній кулі, йому загрожує зникнення через винищення мисливцями і руйнування людьми звичного середовища проживання внаслідок освоєння земель. Де живе індійський вовк? Чим харчується ця тварина, який спосіб життя веде? Про все це коротко розповідається у статті.

Опис вигляду

Індійський вовк, званий також ландгой (Canis lupus pallipes), являє собою підвид сірого вовка. Він менше свого більш відомого побратима. Вага цієї тварини становить від 25 до 32 кілограмів, а в холці вона виростає до 45-75 сантиметрів (для порівняння: вага звичайного сірого вовка може становити 80 кілограмів, а зріст у холці - 90 сантиметрів). Довжина тулуба - до 90 сантиметрів, хвоста - 40-45.

Колір вовни індійського вовка (фото представлено в статті) - не сірий, а бурий, може варіюватися до іржаво-червонуватого. Це захисне забарвлення дозволяє тварині зливатися з навколишнім ландшафтом і бути непомітним для ворогів і видобутку. Шерстинки на спині тварини мають чорні кінчики, тому ця частина тіла візуально виглядає більш темною. Хутро густе і коротке, а білуватий підшерсток - дуже тонке, практично відсутнє, що дозволяє вовкам уникнути перегрівання в спекотному кліматі. На внутрішніх частинах кінцівок і череві забарвлення більш світле.

Стародавній малий індійський вовк і хововарт - дворова порода собак, поширена в середні століття, вважаються прабатьками німецьких вівчарок.

Ареал проживання

Поширені індійські вовки на території Індії, Туреччини, Афганістану, Пакистану, Сирії, Лівану. Кілька сотень особин живе на території Саудівської Аравії. В Індії їх кількість сягає двох тисяч, у Туреччині - семи.

В Ізраїлі ці тварини охороняються законом. Їхня чисельність у цій країні становить лише 150-200 особин. У Туреччині з 1937 року індійські (азіатські) вовки офіційно вважалися шкідниками, і полювання на них не обмежувалося. Це призвело до значного зниження популяції, і з 2003 року вид був вимушено взятий під охорону, а полювання на нього було заборонене.

В Індії полювання на вовків і їх вилов офіційно заборонені з 1973 року. Усі особини індійських вовків на території країни перебувають під захистом закону.

Повадки

Індійські вовки - тварини соціальні. Зазвичай збираються в зграї по 6-8 штук, але можуть триматися і поодинці. На відміну від сірих вовків, виють вкрай рідко, іноді можуть лаяти. Більшу частину часу ці тварини ніяких звуків не видають.

Полюють ці хижаки практично на будь-яких ссавців і птахів, але воліють копитних - овець, антилоп, кіз. Зграї, що живуть недалеко від людських поселень, можуть нападати на велику рогату худобу і собак. Але основна їх частина раціону - все ж дикі тварини. Не гребують ландги і бабаками, а іноді - і великою падаллю. Відомі випадки нападу індійських вовків і на людей, хоча вони і рідкісні.

Всього вовку, згідно з результатами досліджень, на добу потрібно від 1,08 до 1,88 кілограмів їжі. Полюють вони частіше всією зграєю, причому дотримується суворий розподіл ролей: одна частина вовків жене видобуток, інша чекає його в засідці. Але полювання може відбуватися і парами, а також поодинці, коли тварина, як стверджують місцеві жителі, терпляче, годинами вистежує здобич із засідки, вичікуючи, поки вона наблизиться на відстань кидка.

Тривалість життя представників цього виду в дикій природі становить 10-12 років.

Розмноження

Половозрілими ці тварини стають у віці одного-двох років. Період розмноження індійських вовків - жовтень-грудень. Дитинчата з 'являються на світ сліпими. Вуха у них при народженні висячі, поступово випрямляються. Мати годує їх грудьми до місяця.

Забарвлення хутра у дитинчат - коричневате, груди у них молочно-біле. У віці близько шести тижнів вона починає темнішати, і поступово біле забарвлення зникає. З чотирьох місяців вовчата вже не залишаються в лігві, а супроводжують батьків всюди, в тому числі і на полюванні. Сім 'я зазвичай складається з батьків і дитинчат останнього посліду.

Насамкінець

У статті було коротко описано азіатську, він же індійський вовк. Незважаючи на шкоду, і часом дуже значну, яку ця тварина завдає людям, в окремих країнах вона взята під охорону, що дозволило збільшити чисельність популяцій. На сьогоднішній день індійським вовкам загрожує не тільки винищення, а й гібридизація, насамперед - з домашніми собаками. Тому людям необхідно дбати про збереження цього виду і його генетичну чистоту.