Індійський павич: опис, де мешкає, чим харчується, розмноження

Індійський павич: опис, де мешкає, чим харчується, розмноження


Павлин, що живе на території Індії, є найпоширенішим видом на планеті. Це дивовижна істота до загону куроподібних. Фактично індійський павлин - це найближчий родич звичайної домашньої курки. Примітно, що цю птицю також можливо вирощувати в домашніх умовах. Але, на відміну від курей, павлин розпускає хвіст, який являє собою віяло надзвичайної краси. Саме за цю особливість птах почав користуватися популярністю ще в стародавні часи. Її часто можна було спостерігати на віллах давньоримських сенаторів, в садах арабських шейхів і в індійських храмах.

У цій статті ми розглянемо, як виглядає павлин, який спосіб життя він веде.

Павлин - найкрасивіший птах на планеті

Інтерес людини до цієї істоти обумовлений її зовнішніми даними. Споконвіку індійський павлин вважався екзотичним чудом, якого містили багато впливових людей в естетичних цілях. Цей птах символізував достаток і успішність свого власника. Однак пізніше павича почали вживати в їжу. У Давньому Римі м "ясо павича неабияк приправлялося прянощами і подавалося до столу. Воно вважалося делікатесом. У XXI столітті павичів прийнято було містити виключно як декоративну птицю.

Де живе індійський павлин

Хоча цей різновид і вважається найпоширенішим у світі, мешкає він лише в декількох державах. Індійський павлин зустрічається в Пакистані, на Шрі-Ланці, в Індії, Непалі. В умовах природного середовища ці птахи віддають перевагу лісистій місцевості. Часто їх можна спостерігати поблизу людських поселень. Це обумовлено тим, що індійські павичі люблять ласувати зерновими культурами. Іноді вони стають справжнім лихом для місцевих фермерів.

Опис

Дорослі самці володіють більш яскравим оперенням, ніж самки. Шия і груди особин чоловічої статі мають синій окрас і переливається металевим відливом. В області спини переважає насичений зелений колір. Черевна частина має чорний забарвлення.

Голова самця прикрашена своєрідним віялом, що представляє собою пучок пір 'я. Але найголовніша прикраса павича - це його хвіст. Він складається з 220 пір 'я. Частина з них відноситься до надхвостю, а інші становлять сам хвіст. Павлин розпускає його, тим самим приковуючи до себе всю увагу. Примітно, що самка володіє більш тьмяним забарвленням. Крім того, вона не має довгих пір 'я надхвостя.

До року статеві відмінності у павичів практично відсутні. Самців можна визначити лише по крилах коричневого кольору, але вже на другий рік у них починає рости хвіст. При цьому він значно менший, ніж у статевозрілих особин, на ньому відсутні знамениті "очі". Зрілість звичайного павича наступає на третій рік. До цього часу птах остаточно сформується, але хвіст ще може рости протягом 2-3 років. Дорослий самець володіє вагою від 4 до 6 кілограмів і має тіло до 130 сантиметрів у довжину.

Спосіб життя

У природному середовищі павичі мешкають або на відкритій місцевості, яка заросла високою травою, або в лісах. Активність цих птахів припадає на денні години, а вночі вони забираються на дерева для ночівлі. Павлини живуть невеликими зграями. Ієрархії у них як такої не існує. З приходом світанку птахи спускаються з дерев і відправляються на пошуки їжі.

У спекотні дні індійські павичі ховаються в тіні високої трави і чагарників. При цьому дуже важливим для них фактором є наявність водойми. У літні теплі дні ці пернаті люблять купатися. Примітно, що таким чином вони не тільки отримують омріяну прохолоду, але й очищають себе від різних паразитів.

У вечірній час вся група павичів вирушає вечеряти, а після цього піднімається на ночівлю в крони дерев. Навіть вночі вони не втрачають пильності. Коли з 'являється небезпека, вони подають гучні звукові сигнали. Незважаючи на всю свою зовнішню красу, ці птахи мають неприємний голос.

Розмноження павича

Шлюбний період у цих екзотичних представників індійської фауни настає під час сезону дощів. У такий період кожна особина чоловічої статі намагається зайняти маленьку ділянку з височиною. Це необхідно для того, щоб павлин зміг на ній стояти і показувати своє оперення. Як тільки самець відчує наближення самки, він починає цю демонстрацію.

Він широко відкриває опахало і трясе оперенням. Примітно, що особина жіночої статі в цей час ігнорує самця і робить вигляд, що займається своїми справами. Насправді ж вона оцінює майбутнього партнера.

Право на продовження роду отримують лише найбільші і красиві особини чоловічої статі. Коли самка зробила остаточний вибір, вона присідає, показуючи цим свою прихильність до обранця. Після спарювання вона відразу ж видаляється на пошуки кромного місця для кладки, а самець приступає до спокушання наступної.

Гніздо виглядає як невелике поглиблення в землі. Розташовується воно переважно серед густих чагарників. Яйця павича можуть досягати у вазі 100 грам. За один раз самка може відкласти до 7 штук. Період їх інкубації триває 28 днів.

Пташенята, які з 'явилися на світ, швидко залишають гніздів' я і всюди йдуть за матір 'ю. Якщо виникає хоча б найменша небезпека, вони ховаються позаду неї. У перші тижні життя малюки покриті жовтувато-бурим пухом. Це робить їх практично невидимими у високій траві.

Примітно, що мати не годує їх, а лише підсовує їм їжу. Пташенята спостерігають за нею і регулярно вчаться. Коли їхній вік сягає двох місяців, вони відрізняються від матері тільки розміром. У цей час вони вже здатні самі здобути собі їжу.

Після двох років у пташенят проявляється статевий диморфізм. Вони залишають свою матір, щоб організувати власні сім 'ї. Статевого дозрівання вони досягають тільки на третій рік.

Раціон

Основу харчування павича становлять зернові культури. Дуже часто вони роблять справжні набіги на сільськогосподарські угіддя. Крім того, в раціон цих птахів входять різні невеликі комахи і земноводні. Якщо поблизу місць проживання павича є водойми, то вони із задоволенням поласують устрицями і дрібними ракоподібними, що мешкають у прибережній смузі. У зоопарку павича, як правило, годують так само, як він харчується в умовах дикої природи.

Люди і павичі

На території сучасної Індії павлин є священним птахом. На думку індусів, він є уособленням богині мудрості і бога війни. Але в інших місцях проживання цей птах є нічим не примітним. У Пакистані до павичів настільки звикли, що не звертають уваги на їхні гнізда, які можуть розташовуватися прямо на міських вулицях.

У деяких країнах павича і донині цінують його м "ясо, яке вважається делікатесом. Так, у меню закладів Шрі-Ланки часто можна побачити страви з цього птаха. Оперення павича теж має свою цінність у проведенні всіляких урочистостей і ритуалів низки країн.

На сьогоднішній день одомашнені павичі зустрічаються в основному на території Індії. Примітно, що в умовах неволі ці птахи гірше розмножуються. За один раз самка може відкласти лише 2-3 яйця. Крім цього, павичі не виносять сусідства з іншими птахами.

Згідно з законами Індії, полювати на цих птахів суворо заборонено, але це не зупиняє численних браконьєрів. У більшості випадків їх відловлюють для подальшого нелегального продажу. У рідкісних випадках - заради м 'яса.

Вороги павича

В умовах дикої природи цей птах має безліч ворогів. Нападів зазнає як молодняк, так і дорослі великі особини. Найбільшу загрозу для павичів становлять хижі ссавці. Перш за все - леопард. Ця дика кішка відмінно лазить по деревах і швидко пересувається по землі, а павлин через великий хвіст не здатний полетіти далеко. Крім леопардів, на них полюють тигри і пантери. Молоді павичі часто стають жертвою мангустів та інших невеликих хижаків. Не меншу загрозу несуть і великі хижі птахи.