Гіббон - це розумна мавпа. Місця проживання, спосіб життя і нерів гіббона

Гіббон - це розумна мавпа. Місця проживання, спосіб життя і нерів гіббона


Серед приматів ці тварини більше всіх ображені забобонами. Більшість людей при згадці про них тут же уявляють собі величезну, потворну і люту мавпу, яка не відрізняється кмітливістю і тактом. Насправді, вони і виглядають, і поводяться зовсім інакше.

Ознайомившись з інформацією у статті, можна дізнатися багато цікавого про гіббони.

Людиноподібні мавпи

Сімейство об 'єднує високорозвинених мавп, для яких характерні досить великі розміри, рудиментарний хвіст і довгі передні кінцівки. Сідничні мозолі та мішки почесні у них відсутні, а мозок має досить складну будову. Є у них і відросток сліпої кишки.

Це сімейство складається з трьох видів мавп, що належать до трьох пологів: горила, орангутан і шимпанзе.

Горила має досить великий зріст, помірну довжину передніх кінцівок і невеликі вуха, а також 13 пар ребер. Вона водиться в екваторіальних лісах Африки.

Для орангутана характерні сильно витягнуті щелепи, дуже довгі передні кінцівки, невеликі вушні раковини, 12 пар ребер і лише 3 хвостові хребці. Живе цей вид на островах Суматра і Борнео і веде спосіб життя в основному деревний.

Шимпанзе має порівняно невелике зростання і короткі передні кінцівки. У нього великі вуха (схожі на людські) і 13 пар ребер. У природних умовах мешкає в лісах екваторіальної частини Африки.

Сімейство Гіббони

Гіббони - це сімейство мавп, що складається з 13 видів. До його складу входять середніх розмірів деревні примати, що відрізняються дуже довгими передніми кінцівками, за допомогою яких вони здійснюють довгі стрибки, перелітаючи з одного дерева на інше. У них немає почесних мішків і хвоста, але є маленькі сідничні мозолі.

До людиноподібних мавп (раніше вони були об 'єднані в одне сімейство) вони наближаються за низкою ознак, наприклад по будові їх мозку. На сьогодні налічується кілька різновидів гіббонів, поширених у Південно-Східній Азії і на деяких Великих Зондських островах (найближчих до материка).

Місця проживання, спосіб життя і норов

Гіббони (фото мавп представлено в статті) мешкають у тропічних густих і вологих лісах Зондських островів (Ява, Суматра, Калімантан) і Південно-Східної Азії (Бірма, Індія, В 'єтнам, Камбоджі, Індонезія, Таїланд і Малайзія). Піднімаються вони в гірські райони до висоти в 2000 метрів. Активні ці мавпи лише в світлий час доби.

Це невеликі примати, довжина тіла яких становить один метр, а вага не перевищує 10 кілограмів. За допомогою своїх сильних і довгих рук вони можуть перебиратися з гілки на гілку на відстань до десяти і більше метрів. Подібний спосіб пересування (брахіація) характерний і для деяких людиноподібних мавп.

Деякі примати цього різновиду мають здатність до мелодичного співу ("співаючі мавпи"). Мешкають вони маленькими сімейними групами, головою яких є самці-ватажки. Статеве дозрівання у гіббонів відбувається приблизно у віці 5-7 років.

Одним з цікавих фактів є те, що дитинча народжується після зачаття через 210 днів, майже гомілкою і з дуже маленькою вагою. Мама його носить на животі близько двох років, зігріваючи своїм теплом.

Опис і характеристики

Гіббон - це примат, розміри якого невеликі, і маса тіла у різних видів варіюється в межах 4-8,5 кг. Тулуб у нього тонкий, голова невелика, риси обличчя дрібні, схожі на мавпи. Як і у людини, у них всього 32 зуби, а також кілька груп крові - II, III і IV (I група відсутня). Деякі вчені вважають їх досконалими серед мавп не людиноподібних, а інші відносять їх до примітивних людиноподібних видів. Що б там не було, з людьми цих приматів пов 'язує досить близьке генетичне споріднення.

Тіло гібона, фото якого наведено нижче, покрито довгою і густою вовною. Голі у нього лише ступні, обличчя, долоні та сідничні мозолі. Шкіра всіх видів гібонів має чорний колір. Статевий диморфізм у цього різновиду мавп не виражений. Найчастіше фарбування вовни однотонна чорна з невеликими відмітинами білого кольору, розташованими на різних частинах тіла (обличчі, руках і макушці черепа). Нерідко можна зустріти і особин зі світлим хутром: бежевим або коричневим.

Харчування, спосіб життя і норов

Гіббони переважно харчуються рослинною їжею. Основою раціону є листя з квітами, горіхи і соковиті плоди (банани, рамбутани, тамаринди). Іноді тварини харчуються комахами, рідше їдять яйця і пташенят. Пити ці мавпи не вміють. Вони опускають свої руки у воду, а потім злизують з намокшої вовни всю вологу.

Гіббон - це рухлива, розумна і кмітлива мавпа. Її не можна назвати агресивною або шкідливою. У вільний час від ігор ці мавпи досить скромні і рідко беруть участь у конфліктах. Улюблена поза сімейних пар у період відпочинку - сидіти обійнявшись.

Велика частина суперечок зводиться біля гіббонів до охорони кордонів їх ділянок. Однак і в цьому випадку вони воліють не воювати з противником, а просто позначити свої права голосом, що має протяжний і високий звук, що нагадує виття вовка, іноді - свист, а часом - пташині трелі.

Насамкінець про одну важливу особливість гіббонів

Гіббони - це тварини, які відрізняються серед інших мавп рідкісною особливістю - вони є моногамними істотами. Живуть строго або парами, або невеликими групами, що складаються з самки, самця і їх дитинчат (іноді до них приєднуються самотні старі родичі). Пара зберігає вірність один одному протягом усього свого життя, тривалість якого в природних умовах дорівнює приблизно 25 років.