Гагара чорнозобая: опис, особливості догляду, середовище проживання та цікаві факти

Гагара чорнозобая: опис, особливості догляду, середовище проживання та цікаві факти


Гагари - водоплавні птахи, які за своїми розмірами трохи менше гуся звичайного. Особливість полягає в тому, що їхні лапи абсолютно не пристосовані до пересування по землі. Вибираючись на берег, птах змушений практично повзти черевом по поверхні, а ось слідів від такого способу пересування майже не залишається. Тому все життя гагар проходить на воді - шлюбний ігри, харчування, сон і відпочинок. Існує кілька видів гагар - червонозоба, білошейна, білоклювна, але найпоширеніший з перерахованих - чорнозоба.

Гагара чорнозобая

Зовнішність самців і самок практично однакова - брюшко покрито білими пір 'ям, а зверху - сірувато-буре або чорне з білими проблисками оперення. Відрізняти особин можна за нашийним малюнком - у кожного він індивідуальний.

Малюнок не проглядається тільки в період зимівель, коли весь окрас птиці перетворюється на більш монотонний. Від гусей і качок гагари відрізняються стилем польоту - злегка сутуляться і прогинають шию вниз. Крила у птахів відносно маленькі, проти розмаху тих же качок, ноги ж видаються назад - їх часто плутають з хвостом. Три передні пальці птиці з 'єднані перепонкою. Гагара чорнозобая володіє звучним голосом - в її переливах можна почути і крики, і стогони. У чорнозобій особини крик більше схожий на каркання ворони. На жаль, гагара знаходиться на стадії вимирання, тому єдиний шанс врятувати вигляд - Червона книга. Звуки чорнозобій гагари в шлюбний період звучать, як "га-га-га-рра", що і дало їй таку назву.

Середовище проживання

Слід відразу зазначити, що плутати гагару з гагою недоречно. Незважаючи на те, що назви птахів дуже схожі, відносяться вони до різних загонів. Та й видобувалися птахи для абсолютно різних потреб - гаги цінувалися за свій пух, а гагари були цінні "гагарьими шийками" для дамських шапочок.

Птах важить близько трьох кілограм, вражає і довжина лап - як мінімум 10,5 сантиметра. Селиться європейська чорнозоба гагара на великих озерах, причому прив 'язується до місця проживання на довгі роки. Гніздо птиці найчастіше виглядає так - потоптаний майданчик біля самої кромки води. Іноді гагара відкладає яйця в купку відмерлої рослинності, яку вона попередньо розкладає на площі десь в півметра завширшки. Але за умови, що гніздо знаходиться в безпосередній близькості від води - щоб не доводилося до нього добиратися по землі.

Потомство гагари

У кладці у птаха не буває занадто багато яєць - зазвичай одне-два. Забарвлення яєць добре маскує їх від хижаків - оливково-бурі яйця практично зливаються з береговою рослинністю. У довжину досягають майже десяти сантиметрів, а по вазі кожне з них витягує приблизно на 105 грам.

Саме за кладкою можна визначити, чиє це гніздо - червонозобій або чорнозобій гагари. У першої яйця набагато менше. Кладку насиджують обидва партнери - вони змінюють один одного, відпускаючи свою половинку відпочити на воді, поспати і наїстися. Період висиджування триває близько місяця - пташеня може проклюнутися як через 25 днів, так і через 30. Малюки залишаються в гнізді рекордно короткий час - не більше двох діб. Потім дорослі особини починають привчати пташенят до води. Перший вихід виглядає так - пташенята забираються на спину дорослому птаху і спускаються так на воду. Зовсім скоро можна спостерігати, як малюки плавають самостійно між двох батьків. Бережно ховають їх від можливих напастей.

Спосіб життя

Гагари - відмінні плавці. Птаху нічого не варто пірнути на глибину до 21 метра, залишаючись при цьому під водою близько двох хвилин. Крила при цьому птах складає на спині, а від промокання їх захищають криючі пір 'я. Чорнозобая гагара довго розганяється проти вітру, перш ніж відірватися поверхні води. Тривалість життя птиці близько 20 років. Тут же діє принцип лебединої вірності - зійшовшись раз у житті, пари не розбиваються до самої смерті. Зимувати птахи відправляються на теплі моря. Там же залишаються особини першого року життя. Навесні гагари прилітають назад, але дуже пізно, коли вода вже стає чистою.

Цікаві зміни відбуваються з птахами взимку. У самий розпал морозних днів у гагар починається випадання махового пера, що позбавляє їх здатності літати як мінімум на 1,5 місяці.

Полювання на гагару

Чорнозобая гагара представляє для людини особливу цінність. Народи крайньої Півночі використовують м 'ясо птиці в їжу, до того ж, зловити гагару зовсім неважко. Найчастіше самі птахи плутаються в рибальських мережах, звідки дістати їх не складає труднощів. Колись з гагар 'їх шкурок (біле черевце і грудка) місцевими кравцями шилися ексклюзивні дамські шапки, проте на сьогодні цей промисел вже неактуальний. Гагара чорнозоба не любить близького розташування людей - птах гине від бруду, що залишається після людей, часто на нього починається полювання заради розваги. Тому в деяких країнах навіть існує свій фестиваль гагар. Коли птахи прилітають з теплих морів, їх зустрічають люди, забезпечують їм перекус і організовували нормальні умови відпочинку. Ми дізналися, як виглядає чорнозоба гагара. Короткий опис дасть зрозуміти, як можна відрізнити її на плаву, наприклад, від звичайної качки.

Гагара на воді

Коли птах пливе, на поверхні видно лише низьколобу голову, невелику частину спини і трохи вигнуту шию - посадка у цього птаха досить низька. Якщо птах починає тривожитися, він занурюється у воду ще глибше, в результаті залишаючи над водною поверхнею лише голову і невелику ділянку шиї.

При сильному переляку вона просто пірнає під воду, вичікуючи там досить довгий час, поки небезпека не мине. Гагара чорнозобая з легкістю переміщається під водою - немов випущена пробка за одну хвилину вона може подолати відстань в 500 метрів. Це рятує її від численних мисливців, які плутають птаха з качкою і чекають, коли він вирине в цьому ж місці.

Ще трохи про гагар чорнозобій

На жаль, особин цього виду залишається все менше і менше. Пересихають озера, руками людини засмічується природа - все це сприяє тому, що птахам доводиться шукати нові місця проживання, а це постійний ризик, якому піддається чорнозобая гагара. Червона книга забороняє полювання на ці [птахів, проте людей це мало зупиняє. За останніми даними чисельність пернатих скоротилася багаторазово, в деяких місцевостях вони зникли назавжди. У наші дні чорнозобих гагар можна зустріти досить рідко - птах намагається селитися в глухих місцевостях, подалі від людського погляду, переважно на великих лісових озерах. Наприклад, у Краснодарському краї цей птах стоїть на особливому обліку - всього тут налічують близько 500 особин, що є рекордно маленьким числом для найпоширенішого виду гагар.