Дрозд горобинник - гарний шкідник

Дрозд горобинник - гарний шкідник


Дрозд горобинник - птах, що відноситься до загону Воробйні, сімейству Дроздові, роду Дрозди. Біологічна група - шкідливі птахи.


Самки і самці мають однакове забарвлення, в якому присутні білий, чорний, сіро-голубуваті і рижуваті відтінки. Тіло довжиною 25-28 см, довжина крила 15 см, маса близько 100 г. Ось такий він, дрізд горобинник. Фото добре його демонструє.

Воліє мешкати на опушках листяних і хвойних лісів, поблизу заплавних заростей, у міських парках, садах і на присадибних ділянках. Поширений практично повсюдно. Найнепугливіший з усіх дроздових.

Птах всеїдний. Навесні і влітку харчується переважно комахами, черв 'яками, равликами, взимку і восени - ягодами, плодами, насінням. Годуватися може як на деревах, так і на землі.

Особливу перевагу в зимовий час ці дрозди віддають горобині. Недарма ж їх так назвали. При рясному врожаї птиці можуть надовго затриматися в одному місці, поки не об 'їдять всі ягоди. Дрозд горобинник - основний розповсюджувач насіння цих рослин. Побувавши в шлунково-кишковому тракті птаха, насіння всхожості не втрачає.

Зграя, налітаючи на горобинове дерево, розосереджується по ньому. Зриваючи і проковтуючи ягоди, птахи відносно рівномірно очищають дерево від плодів. Частина ягід падає на землю, і вони не лінуються спускатися, щоб підняти уронене. Тоді на снігу (якщо він лежить) добре проглядаються їхні сліди. До речі, у горобинників найбільші сліди з усіх дроздових.

Дрозд горобинник - птах перелітний, кочує, зграйний. Гніздується колоніями, в яких може бути до 30 пар. Гнізда - глибокі міцні чаші, свиті з тонких гілочок, трави і закріплені глинистим грунтом. Вони споруджуються в розвилках товстих гілок дерев і чагарників, на різній висоті.

Іноді колонії розоряються воронами, сойками, сороками. Але горобинники не бездіють, вони захищають свої гнізда, "обстрілюючи" ворогів послідом. Це серйозна зброя, оскільки забруднення виходить настільки сильне, що птахи зі склеєними пір 'ям летіти не можуть. Людям, які потрапили в колонію, теж може дістатися.

За літній період самка відкладає яйця двічі. У кладці буває від 4 до 7 яєць цікавого забарвлення - зеленуватих з бурими вкрапленнями. Охорону гнізда і самки бере на себе самець. Пташенят вигодовують удвох. Пташенята перші 12-14 днів проводять у гнізді, потім вилітають з нього, але до самостійного життя абсолютно не підготовлені. Батьки продовжують опікати їх, годують, вчать літати.

Молодняк збивається в зграї і кочує, розшукуючи місця для годування. Пізніше до їхніх лав вливаються другі висновки. До осені утворюються великі зграї, в які входять як молоді, так і дорослі птахи.

Дрозд горобинник може завдавати шкоди ягідним насадженням, садовій землянику в тому числі. Якусь частину ягід вони з 'їдають, але набагато більшу кількість накльовують. Пошкоджують смородину, чорницю, крижовник, малину, обліпиху, ялівець, калину, журавлину, бузину червону, вишні, груші, яблука. Велику шкоду ці птахи завдають розплідникам, що займаються розведенням особливо цінних і нових сортів плодових і ягідних культур. У деяких державах дозволено навіть відстріл дроздів у певний період року.

Спів дрозда неприємний, тріскучий, стрікочучий. Через ці звуки птах не підходить для утримання в домашніх умовах.