До якого сімейства належить лев? Опис, харчування, спосіб життя і ареал проживання левів

До якого сімейства належить лев? Опис, харчування, спосіб життя і ареал проживання левів


З часів давнини лев вважався однією з найсильніших тварин на планеті. На сьогоднішній день він є найбільшою кішкою. Для того щоб зрозуміти, як шанували і поважали лева в давнину, достатньо подивитися на безліч наскельних малюнків, скульптури і стародавні родові герби. У стародавньому Єгипті ці хижі ссавці вважалися богами землі. Лева і зараз називають королем серед звірів. Африканські аборигени, які проживають з левами пліч-о-пліч, називають цих тварин "дикою кішкою". Звідси і пішла назва сімейства.

У цій статті ми розглянемо, до якого сімейства належить лев, його ареал проживання і спосіб життя.

Загальний опис

У природі існує кілька видів левів, які відрізняються один від одного. Однак ці міжвидові відмінності незначні, а схожості набагато більші.

Щоб зрозуміти, до якого сімейства належить лев, достатньо буде поглянути на нього. Ця тварина зовні дуже схожа з домашніми кішками, але принципово відрізняється своїми розмірами. Цікавим фактом є те, що лев належить до великої африканської п 'ятірки. Тому при всіляких екскурсіях, сафарі, туристах і мисливцях намагаються показати цих тварин в першу чергу. Велика африканська п 'ятірка - це сукупність 5 тварин Африки, які є найбільш цінними мисливськими трофеями. До неї відноситься лев, леопард, носоріг, слон і буйвол.

Тіла всіх представників сімейства, до якого і належить лев, володіють високою рухливістю і чудовою гнучкістю. Вони мають добре розвинені м 'язи шиї і лап, що робить їх дуже швидкими і сильними. Крім того, на кожній лапі є набір гострих кігтів, довжина яких може досягати 7 сантиметрів. Леви мають велику голову з витягнутою мордою. Пащура цих тварин має сильні щелепи, на яких розташовуються ікла, довжина яких може досягати восьми сантиметрів. Крім цього у них є 30 гострих зубів. Ці особливості дозволяють левам у дикій природі успішно полювати на тварин, які часом можуть перевищувати їхні власні розміри. Пащу також володіє мовою, вкритою свого роду бугорками. Ця особливість допомагає леву зберігати свою вовну в чистоті. Примітно, що тварини мають так звану гриву. Вона розташовується в області голови і переходить на лопатки. При цьому грива лева - це особливість, притаманна лише особинам чоловічої статі. Самки її не мають. Крім цього статевий диморфізм у цих звірів наділяє їх ще цілою низкою відмінностей. Наприклад, самці мають завжди велику вагу і розміри. Грива ж починає рости у левенят вже після досягнення піврічного віку.

До якого сімейства належить лев

Цей великий хижак є представником сімейства котячих. Воно являє собою групу ссавців з загону м 'ясоїдних тварин. Дикі кішки зустрічаються у всіх куточках землі, за винятком Антарктиди, Нової Зеландії, Австралії та Японії. Однак повсюдно поширені домашні представники цього сімейства. Вони є практично скрізь, де можна зустріти людей. Сімейство котячих включає в себе 18 пологів і понад 36 різновидів. Всі представники цього сімейства, крім великих видів, відмінно лазять по скелях і добре плавають. Саме сімейство вчені підрозділюють на два основних підсемейства: великі і малі кішки. До малих відносять всіх представників цього хижого сімейства, які через особливості будови під 'язичної кістки не можуть гарчати. До великих, відповідно, відносять всіх інших. Головною відмінною рисою сімейства є їхнє полювання на здобич, що дорівнює або перевершує за розмірами.

Спосіб життя

Серед сімейства котячих леви виділяються своєю особливістю організації в прайди. Вони являють собою групу, що складається з деякої кількості дорослих особин і молодняка. Там левенята ростуть до статевого дозрівання. Після цього вони залишають свій прайд. Однак вони йдуть не для того, щоб стати одинаками. Ця дика кішка - тварина, яка не пристосована до життя на самоті. Молоді леви шукають групу зі старим ватажком, місце якого можна буде згодом зайняти. Прайд існує за певними правилами. Всі визнають чільництво ватажка, самці здійснюють охорону території. Чужі особини виганяються. Примітно, що роль мисливців відведена самкам. Саме вони здійснюють видобуток їжі для всього прайду. Жіночі особини на відміну від самців мають вищу гнучкість і швидкість. Крім того, грива збільшує навантаження на тіло, а в умовах спекотного африканського клімату сприяє перегріву тіла самця. Тому роль добувачів відведена самкам. Ключовим моментом для успішного полювання є узгодженість дій. Здобута самицями їжа ділиться на весь прайд. Однак якщо на полювання вирушив самець, що буває вкрай рідко, то вся здобич поїдається тільки ім.Найвища активність цих тварин спостерігається в нічний час доби. Вони мають відмінне нічне бачення. Це ще одна ключова ознака, для того щоб зрозуміти, до якого сімейству відноситься лев, адже ця особливість притаманна всім представникам котячих. Після успішного нічного полювання леви відпочивають у колі членів прайду. За рахунок великих розмірів і природної сили у цих хижаків немає ворогів, однак вони часто гинуть у боротьбі за місце ватажка в групі.

Харчування лева

Нічне полювання дозволяє цим хижакам дуже близько підходити до своєї здобичі. Самки беруть у кільце групу копитних і атакують з усіх боків. Їхньою здобиччю стає найповільніша або найболючіша особина. У Африці леви вживають у їжу м "ясо антилоп гну, буйволів та зебр. Великі види левів також полюють на дитинчат жирафів. Іноді вони можуть нападати навіть на бегемотів і молодих слонів. Крім того, леви часто полюють на домашню худобу і дрібніших представників свого сімейства. Такими є гепарди і леопарди. В Індії ці хижаки полюють переважно на оленів і диких кабанів. Добова норма споживання свіжого м 'яса для дорослого лева чоловічої статі - це близько 8 кілограмів. Самки їдять трохи менше, їм достатньо і 5 кілограм.

Розмноження

Статевого дозрівання левиці сягають у 4 роки. Вагітність самки може протікати до 110 днів. Народжується, як правило, не більше трьох дитинчат. Перший час левенята дуже малі і безпорадні. Вони володіють вагою до 1,5 кг, і їх розмір не перевищує 30 сантиметрів. Протягом тижня після народження дитинчата абсолютно сліпі. Бачити вони починають лише на сьомий день. При цьому ходити левенята починають вже через місяць. Перед самим народженням дитинчат самка йде з прайду, щоб облаштувати приховане лежбище. У прайд вона повертається вже з левенятами після 8 тижнів. Примітно, що якщо ватажок групи поступиться своїм місцем іншому леву, то дитинчата будуть вбиті новим лідером. Загроз для життя молодняку більш ніж достатньо, тому, згідно з дослідженнями вчених, статевої зрілості досягають лише 20% левенят.

Скільки живуть леви

Після досягнення 5-річного віку молоді самці йдуть з прайду, для того щоб зайняти чільне становище в іншій групі. Під час боротьби за місце вождя більш слабкі і старі особини часто гинуть. У природі ці хижаки здатні прожити близько п 'ятнадцяти років. Примітно, що в умовах неволі вони можуть прожити 25-30 років. Леви, які знайшли своє місце в прайді, живуть довше, ніж самотні важкі особи.

Білий лев

Лев - це тварина, що володіє безліччю унікальних особливостей. Одна з них - це окрас. Існує велика кількість випадків, коли дослідники спостерігали найбільших кішок незвичайного кольору. Примітно, що тварини, наприклад, з чорною або темною гривою вважаються нормальними, а ось білий або чорний забарвлення тіла є аномалією. Її причиною фахівці називають генетичну мутацію, так званий лейкізм. Саме з її вини з 'являються леви-альбіноси. Однак повною мірою так їх назвати не можна, тому що очі у цих тварин можуть бути як блакитними, так і золотистими.

Білі леви відрізняються від інших видів лише забарвленням і трохи більшими розмірами. Вага таких тварин може сягати 310 кілограмів. Також білі леви мають довше тіло. Розмір дорослого самця перевищує 3 метри, а самки - 2,7. Протягом усього життя у таких левів практично не змінюється відтінок. Однак коли тварина переступила поріг старості, то шерсть набуває кольору слонової кістки.

Чорні леви

Вчені не мають однозначної думки про існування цієї тварини. Однак велика частина схиляється до того, що такого лева не існує. Численні знімки подібних тварин, якими рясніє Всесвітня павутина, фахівці називають результатом графічної обробки. Ще одним із способів отримання фотографії чорного лева є його зйомка в період сутінків. Однак існує думка, що на противагу альбінізму буває ефект, званий меланізмом. При такому явищі шерсть звірів має більшу кількість пігменту. Подібні випадки були зафіксовані у леопардів і ягуарів. Однак виділяти таких тварин в окремий підвид не має сенсу.