Дивовижна тварина - сірий тюлень

Дивовижна тварина - сірий тюлень


Довгномордий тюлень - досить велика тварина, довжина тулуба якої становить близько двох метрів, у деяких особин - і трьох. Тіло виглядає досить потужним, що ж стосується голови, то її лицьова частина досить довга, що і випливає з назви. У цих тварин товсті вуса, нерідко із загнутими кінцями. До речі, довгомордий тюлень, сірий тюлень - це синоніми.

Вигляд

Колір вовни статевозрілих особин значно варіюється залежно від місця проживання, статевої приналежності та віку. Більшість тюленів відрізняється сірим забарвленням, але відтінки можуть бути будь-якими - від блідого до насиченого. Іноді зустрічаються практично чорні особини.

Спина тюленя завжди пофарбована трохи яскравіше, ніж живіт. По всьому тулубу тварини хаотично розкидані більш насичені, ніж основний фон, плями різного розміру і форми. Вони можуть бути довготривалими, кутовими, овальними. На боках і животі вони більш яскраві і кидкі, а на спині - бліді. Балтійський сірий тюлень, цей наймиліший любитель льоду, мабуть, відрізняється за кольором своєї вовни від інших особин, що воліють сушу.

Місця проживання та міграції

Більшість цих тварин населяє Північну Атлантику, а саме її помірну зону. Повсюдно вони зустрічаються в Балтійському морі. Сюди входять Ботнічна (не весь), Ризька і Фінська затоки. Тюлені також поширені від Баренцевого моря до Ла-Маншу, можна їх зустріти і біля берегів Ірландії та Англії. Крім того, винятком не стали Фарерські, Оркнейські, Шетландські і Гебридські острови. Живуть вони і в прибережних водах Центральної та Північної Норвегії, а також Ісландії. Сірий тюлень, таким чином, зустрічається в багатьох місцях. Його ареал досить великий.

Існує два підвиди сірих тюленів: балтійський, що мешкає в однойменному морі, і атлантичний, який проживає в європейських водах.

Що їдять ці тварини?

Їдять довгомороді тюлені в основному рибу, безхребетних же вони вживають не дуже часто і потроху. Вони також харчуються креветками, крабами та різновидами кальмарів. У Балтійському морі багато корму для них: тріска, вугрі, лосось, салака, ліщі.

Що стосується Мурманського узбережжя, то там вони ловлять рибу-горобця. Також вони їдять тріску. А що ж у європейських водах? Там тюлені харчуються деякими видами камбалових і тріскових, оселедцем і палтусом. А ось у затоці Святого Лаврентія корму більше. Там, крім камбалових, тріскових і оселедців, є ще лососеві, акули, макрель і скати. Цим і харчується сірий тюлень. Червона книга, до речі, давно вже поповнилася даними тваринам.

Розмноження і ріст

Довгомороді тюлені цікаві тим, що самки розмножуються в абсолютно різний час. Причому це стосується не тільки особин з різних місць проживання, а й тварин з однієї популяції. Раніше всіх цунають балтійські тюлені, які облюбували льоди однойменного моря; як правило, вони приносять потомство наприкінці зими і на початку весни. Що ж можна сказати про тварин, що мешкають в інших місцях? Всі вони народжують на суші, причому це відбувається набагато пізніше, ніж у балтійських тюленів. Терміни досить розтягнуті. Саме цим сірий тюлень і відрізняється від багатьох інших тварин.

Тільки що з 'явилися на світ дітки покриті білосніжним, шовковистим, довгим і густим волоссям. Він має коричневий відтінок. Але незабаром відбувається зміна хутра, і дитинчата обростають коротким і товстим волоссям, характерним для половозрілих особин. Коли самки годують тюленят молоком, ті досить швидко ростуть, це триває приблизно три тижні.

Деякі особи жіночої статі дорослішають вже в п 'ять років, але до шести років абсолютно всі вони стають половозрілими. А що ж самці? Вони стають дорослими, як правило, в сім років, однак брати участь у розмноженні починають, очевидно, тільки коли їм виповнюється десять. Саме в цьому віці сірий тюлень вже може вважатися статевозрілим.

Спосіб життя

Поведінка довгномордих тюленів залежить головним чином від того, до якої екологічної форми вони належать. Розгляньмо затоку Святого Лаврентія і Балтійське море. Там мешкає льодова форма. Під час ліньки і розмноження цих тварин можна помітити лежачими на крижинах біля берега. В інші періоди сірий тюлень практично постійно знаходиться у воді.

Що стосується особин, що мешкають на інших територіях, то вони кілька разів протягом року виходять на сушу, як правило, в місцях, які вони вже давно облюбували. Це переважно маленькі острівці або інші важкодоступні ділянки, що мають скелясті береги. Однак тюленям важливо, щоб поверхні були прямими, а спуски до води - не надто крутими.

Ці тварини схильні збиратися у великі групи, особливо під час розмноження. У них поширено два види статевих відносин: полігамний (крім них, характерний ще для морського слона) і моногамний (властивий більшості справжніх тюленів). Так звані гареми можна спостерігати виключно на суші - там нерідко навколо одного самця збирається кілька представниць жіночої статі.