Дикі козли: види, опис, поширення, харчування

Дикі козли: види, опис, поширення, харчування


Мало хто знає, що предками звичайних домашніх кіз є дикі козли. Зовні між ними помітна значна різниця навіть у тій же поведінці. Проте вони мають спільне коріння. Тисячоліття, проведені поруч з людиною, вплинули на одомашнених тварин. Однак і донині на землі мешкають дикі козли. Саме про них ми хочемо поговорити в нашій статті.

Дикі гірські козли

Дикі козли, які досі мешкають в умовах дикої природи, напевно є прабатьками сучасних домашніх кіз. Їх ділять на різні види, підвиди. У нашій статті ми хочемо розповісти про деякі з них. Дикі козли - це жуйні ссавці, яких нині, залежно від класифікації, налічується від восьми до десяти видів. Переважно вони мешкають у гірських районах. Такі тварини дуже рухливі, витривалі, можуть вижити на землях з дуже мізерною рослинністю. Умовно їх можна розділити на три види: тури, козли і козероги. Давайте поговоримо про деякі з них.

Гвинторогий козел

Де живе гвинторогий козел? Мархур мешкає в Туркменістані (в горах Кугітанг), Таджикистані (в районі хребтів Дарвазький, Бабатаг і Кугітангтау), Узбекистані (у верхів 'ях Амудар' ї), Афганістані, Східному Пакистані і в північно-західній частині Індії.

Зовні мархур не схожий на інших гірських козлів. Його роги мають особливу форму, чому, власне, він і отримав назву гвинторогий. Роги скручені в кілька обертів, причому правий закручений вправо, а лівий - вліво. Самці мають відмінні ознаки у вигляді довгої бороди і пишної вовни на грудях. Забарвлення тварин варіюється від рудого до сірого кольору. Представники чоловічої статі можуть досягати 80-120 кілограмів, перевершуючи самок за вагою в два рази. У висоту мархур сягає одного метра.

Там, де живе гвинторогий козел, не такий багатий вибір їжі, тому в літній час основою раціону є трав 'яниста рослинність, а ось в зимові місяці в хід йдуть тонкі гілочки дерев. Навіть при вигляді небезпечного ворога козли продовжують пастися, часом піднімаючи голову і спостерігаючи за ситуацією. Але варто їм тільки втратити з уваги хижака, вони миттєво ховаються з уваги. Мархури мешкають, як правило, невеликими групами, а в період гону об 'єднуються в стада, що складаються з 15-20 особин. В умовах дикої природи гвинторогі козли, як правило, не живуть більше десяти років. А ось тварини, які утримуються в зоопарках, спокійно доживають і до двадцяти.

Західнокавказький, або кубанський тур

Ці тварини дуже граціозні. Західнокавказький тур мешкає на кордоні Грузії та Росії. Ареал його проживання не дуже великий і являє собою всього лише нешироку смугу площею близько 4500 кілометрів квадратних, яка постійно скорочується через людську діяльність.

Кубанський тур розглядається міжнародним союзом охорони природи як вид, який знаходиться у великій небезпеці. Нині по цілому світі налічується не більше 10000 особин. В умовах дикої природи західнокавказький тур частенько зустрічається зі східнокавказьким, в результаті чого на світ з 'являються гібридні особини, не здатні дати потомство. Це теж є однією з причин зменшення поголів 'я.

Кубанські тури генетично близькі з безоаровими цапами, а зовнішню їх схожість з дагестанськими турами можна пояснити гібридизацією, що підтверджено останніми науковими дослідженнями.

Зовнішній вигляд і поведінка західнокавказького туру

Західнокавказький тур має дуже міцну і масивну статуру. Дорослі самці важать від 65 до 100 кілограмів. А ось самки трохи поступаються у вазі (не більше 60 кілограмів). Відповідно, і роги у самок значно менші, ніж у самців. Роги у чоловічих особин досить масивні і важкі, досягають у довжину 75 сантиметрів. Але їх діаметр не настільки великий, як, наприклад, у східнокавказьких представників. А ось хвости у самок і самців однакові. Верхня частина кубанського туру має червоно-коричневе забарвлення, а нижня - жовту. У зимовий період шерсть має сірувато-коричневий відтінок, що дає можливість тварині зливатися з навколишнім середовищем.

Західнокавказькі тури дуже обережні. Дорослі особини все літо проводять далеко в горах, не дозволяючи нікому до них наближатися. А ось самки мешкають маленькими стадами, в їхніх спільнотах панує матріархат. Жіночі особини займаються вихованням молодняка, допомагаючи в цьому один одному. Зауважено, що самки є дуже дбайливими мамами, у разі небезпеки вони ніколи не кинуть своє потомство і до останнього намагатимуться відвести малюків від мисливців.

Самці виховуються в стадах до статевої зрілості, а у віці 3-4 років вони виганяються, але при цьому ще не вміють жити самостійно, тому об 'єднуються в маленькі групи. А ось вже у віці 6-7 років чоловічі особини стають досить сильними, щоб боротися за самку.

У зимовий час кубанські тури періодично об 'єднуються у великі різностатеві стада, оскільки всім разом їм простіше перенести холоди. У такі періоди корму стає дуже мало, тому тварини не тільки їдять суху траву, знайдену під снігом, а й об 'їдають з хвойних дерев кору, обгризають молоді втечі беріз, ів і хвою, з неймовірним апетитом вони поїдають листя плюща і їжачки.

Гімалайський тар

Гімалайський тар - козел, якого іноді його ще називають козлиною антилопою. Тварина зовні дійсно дуже схожа на козла, але при цьому має довгу коричнево-руду шерсть, у висоту досягає одного метра. Тари, як правило, намагаються триматися маленькими сімейними групами. Іноді вони об 'єднуються в стада, чисельність яких досягає 30-40 особин. Тари дуже обережні і при найменшій небезпеці біжать по каменях через ліси, з легкістю минаючи круті схили. Під час шлюбного сезону тварини б 'ються один з одним рогами, борючись за самку.

Аравійський тар

Аравійський тар мешкає всього в одному регіоні на землі - це гірська місцевість Хаджар на Аравійському півострові, яка частково знаходиться на території Оману, а частково - на землях ОАЕ. Тварини мешкають у горах і скелях в умовах вкрай посушливого клімату.

Тар аравійський має щільну статуру, міцні ноги, що підходять для лазіння по крутих скелях. Тварина повністю покрита довжиною вовною риже-коричневого кольору, а вздовж спини тягнеться темна смуга. Самки і самці мають довгі, загнуті назад роги.

Сибірський козерог

Сибірські козероги - це мешканці скелястих гір. Їхні південні і західні побратими проживають переважно на безлісних високогір 'ях, а північні - в лісовій зоні. Тварини мають великі розміри і сильно розвинені ноги, а також довгі шаблевидні роги. Самці більш великі, ніж самки, і досягають ста кілограм, а їх висота в холці коливається між 67 і 110 см. Мешкають сибірські козероги на скелях і гірських схилах на різних висотах. Їх можна зустріти в Монголії, Саянах і на Алтаї.

Альпійські козли

Альпійські гірські козли - це представники роду гірських козлів, побачити яких можна лише в Альпах. Мешкають вони на висоті до 3,5 тисяч метрів і обожнюють дивувати туристів своїм умінням підійматися по відвісних скелях. Тварини чудово почуваються в горах, на кордоні лісу і льоду. У зимовий період у пошуках їжі козли змушені спускатися трохи нижче, але роблять вони це рідко, оскільки альпійські луки небезпечні для них у плані хижаків. Але козероги теж виявляють небачену обережність. Вирушаючи на водопій або просто на пасовище, вони завжди залишають сторожового козла, який зможе вчасно попередити інших про небезпеку.

Альпійські козли - це досить великі тварини, вага яких може досягти ста кілограм при зрості півтора метра. Самки, природно, набагато скромніші в розмірах, їх вага навряд чи доходить до сорока кілограм. Як і їхні сибірські сородичі, вони можуть похвалитися значними рогами. У самців вони можуть досягати одного метра, а ось у самок ця частина трохи менше.

Роги для тварин є не просто окрасою, а вельми серйозною зброєю. У період з листопада по січень настає шлюбний сезон. У цей час самці-одинаки починають підшукувати собі відповідне стадо самок, проганяючи геть від них всіх суперників. Нерідко їм доводиться брати участь у справжніх неабияких боях, головною зброєю в яких є потужні роги. Відвоювавши стадо кізочок, тварина залишається на деякий час у ній, а навесні кожна самка народжує одного-двох козенят. Протягом наступного року вони вигодовують молоком своє потомство.

Надалі підросле покоління поводиться так само, як і інші дикі козли, види яких наведені нами в статті: самки не покидають своє стадо, а ось самцям, які подорослішали, доведеться піти. На початку самостійного життя чоловічі особини намагаються створювати свої власні стада, але, як правило, вони досить швидко розпадаються.

Історія альпійських козлів

В даний час в Альпах налічується близько 30-40 тисяч таких тварин. А на початку дев 'ятнадцятого століття альпійські козли перебували мало не на межі знищення. А вся справа в тому, що середньовічні люди вважали козерогів містичними і священними істотами. Їхній вовні, кісткам і крові деколи приписували надзвичайні властивості, в тому числі вміння зцілювати недуги. Все це призвело до того, що за тваринами почалося завзяте полювання.

До 1816 року альпійських козлів залишилося не більше сотні. Саме їх дивом вдалося зберегти. Всі існуючі нині альпійські козли сталися саме від тієї сотні. Надалі тварини були взяті під охорону, завдяки чому поступово збільшилася їх чисельність.