Чорний лебідь - птах благородний

Чорний лебідь - птах благородний


Одним з найкрасивіших водоплавних птахів на планеті є чорний лебідь. На відміну від своїх, більш звичних для нашого ока, білокрилих сородичів, ці птахи менше розміром, зате у них найдовша шия серед усіх представників подібних птахів. А повністю оцінити їх красу можна, якщо побачити чорного лебедя в польоті - тоді помітні контрастні білі махові пір 'я в його крилах, витончені лінії тіла і граціозність рухів.


 Батьківщиною цих красенів є Австралія. На цьому закритому континенті збереглося чимало унікальних видів флори і фауни, які зникли з лиця інших частин світу. Чорний лебідь - один з них. На даний момент цей птах і на рідному материку знаходиться на межі зникнення в дикій природі. Зустріти його в природній обстановці зрідка можна також на островах Нової Зеландії, а ось в неволі він поширений по всьому світу в якості мешканця зоопарків і звичайних міських парків поряд з качками, гусями і лебедями-шипунами.

Чорний лебідь - птах (фото є тому підтвердженням) благородний і величавий! Мимоволі затамуєш подих, милуючись цим красенем! До речі, він не кочує залежно від сезону, як інші птахи, вважаючи за краще залишатися на одному і тому ж місці, і без проблем може прожити все життя (а вона у них становить близько 20 років) у своєму ареалі.

Якщо подивитися фотографії, на яких зображений молодий чорний лебідь, можна злегка розчаруватися. Пташенята і юні особини абсолютно не схожі на дорослих лебедів. Вони покриті буруватим пухом, і тільки після досягнення п 'ятимісячного віку починають походити на своїх красенів-батьків. Розмах крил дорослого лебедя може досягати 2 метрів, важить він зазвичай від 4 до 8 кілограмів. Але, незважаючи на уявну неповороткість, злітає цей красень дуже швидко. Його краса вважається незаперечною серед лебедів - красиве темне оперення з муаровим малюнком, контрастний темно-червоний дзьоб, завиті махові пір 'я роблять його вигляд воістину казковим.

На відміну від сородичів-шипунів, чорний лебідь має гучний трубний голос, яким користується, підзиваючи свою зграю. Ці птахи досить компанійські, живуть громадами і відрізняються неконфліктним характером. Можливо, саме з цієї причини вони стали улюбленими парковими птахами по всьому світу. А віднедавна зустріти їх можна і на галявинах приватних володінь. Нарівні з павичами і цесарками, ці красені є окрасою приватного будинку.

У змісті вони невибагливі. Харчується чорний лебідь переважно рослинами. Завдяки довгій шиї, він може витягувати їх стеблі глибоко з-під води. Крім їжі, птиця використовує видобуток при організації гніздів 'я - гнізда чорних лебедів зроблені з стеблів водних рослин. А при вмісті в неволі він чудово вживає в їжу кукурудзу, капустне листя і корм, призначений для гусей. Щоб утримувати чорного лебедя в приватному будинку, зовсім не потрібен окремий басейн. Свою потребу у воді він непогано задовольняє навіть при наявності звичайного корита з водою. Крім того, вони добре переносять низькі температури, а тому їх можна без проблем утримувати в нашому кліматі і влітку, і взимку.