Чорні лелеки - приховані і дуже обережні птахи

Чорні лелеки - приховані і дуже обережні птахи


Багатьом з нас знайомі білі лелеки, деякі навіть бачили цих величезних птахів, милувалися їх бездоганними гніздами, побудованими на дахах будинків або стовпах. Але мало хто знає, що насправді існує далеко не один вид цих пернатих. Найрідкіснішими і найцікавішими з точки зору вивчення є чорні лелеки. Їх ареал проживання досить широкий, але ось кількість самих птахів не радує захисників природи. Їх чисельність протягом багатьох років продовжує залишатися стабільно низькою. Лелеки гніздяться практично по всій Євразії, в деяких регіонах утворилися окремі поселення, а в Південній Африці є осіла популяція цього виду. Наприкінці серпня птахи зриваються зі своїх місць і відлітають у південно-східну частину Китаю, Африку.


Чорні лелеки за розміром трохи поступаються своїм білим сородичам, але розмах крил зазвичай досягає 2 м. Вага близько 3 кг, ноги, дзьоб і шкіра навколо очей червоні, колір оперення чорний з зеленим і фіолетовим відливами, білою залишається лише нижня частина. Побачити птаха не так-то просто, тому що вона не тільки рідкісна, але і потайна. Воліє гніздитися біля водойм, у старих лісах, передгір 'ях, поблизу людських поселень їх не побачити.

Пару чорні лелеки створюють раз і на все життя. Повертаються з теплих країв вони в кінці березня і відразу ж приймаються за облаштування гнізда. Бували випадки, коли на одному місці протягом 14 років виводилися пташенята. Цей вид пернатих не утворює колоній, а воліє селитися поодинці, тому одна пара займає велику територію. Самиця відкладає в гніздо до 7 яєць. Зазвичай серед них є і неоплодотворені. Пара насиджує яйця по черзі протягом місяця.

Пташенята чорного лелеки мають жовтий дзьоб і білий або сірий пух. У перші дні вони абсолютно безпорадні і навіть харчуватися самостійно не можуть. На ноги вони піднімаються через місяць, а то й через півтора. Гніздо пташенята можуть покинути у віці трохи більше двох місяців. Наприкінці літа, збираючись всією сім 'єю, лелеки відлітають в теплі краї, хоча якщо є прожиток, то вони можуть залишитися до перших заморозків. Статевої зрілості пернаті досягають у віці 3 років.

Чорні лелеки харчуються жабами, рибою, невеликими зміями, ящірками, молюсками, великими комахами. Вони здатні відлітати від гнізда на великі відстані (до 10 км), щоб поохотитися на болоті, сирому лугу, мілководді водойм. Наявність потомства накладає на птахів додаткові обов 'язки, самка із самцем по черзі відправляються за їжею для пташенят, годують їх по 5 разів на день. Їжа спочатку відригується, а потім вже пропонується малюкам. Відомий випадок, коли лелека принесла в гніздо близько 50 жаб вагою більше 0,5 кг.

Чисельність цих прекрасних птахів з кожним роком зменшується, хоча природних ворогів і не має чорний лелека. Фото пернатих викликають захоплення і змушують задуматися, що потрібно зробити для того, щоб ці прекрасні істоти не зникли з лиця землі. Вирубка лісів, скорочення кормової бази негативно позначаються на чисельності цих птахів. Цей вид занесений до Червоних книг Росії, України, Білорусі, Казахстану, а з Індією, Японією, КНДР і Кореєю укладені домовленості про охорону зимуючих птахів.