Чому лев - цар звірів?

Чому лев - цар звірів?


У Центральній Африці, на відкритих теренах мешкає одна з найбільших тварин сімейства котячих - лев. Він завжди користувався повагою і повагою людини. Його зображення нерідко можна було зустріти на гербах і прапорах. У Стародавньому Єгипті лева вважали священною твариною. У Греції в ньому бачили супутника богинь. З усього розмаїття фауни нашої планети саме він отримав звання "цар звірів".

Зовнішність

Люди завжди наділяли лева найкращими якостями. Це непереможність, благородство, вірність і хоробрість. Однак відомо, що велична кішка в тваринному світі зовсім не є найспритнішою, швидкою і розумною серед інших великих хижаків.

То чому левів називають "царем звірів"?

Ця тварина завжди наводила страх. Про його велич говорить безліч факторів. В першу чергу - це зовнішність хижака.

Серед представників котячих він є абсолютним рекордсменом по висоті в плечах. Розкішна грива самців у довжину може досягати 40 см. Починає рости вона у левенят у піврічному віці, і з часом стає пишніше і гущавіше.

У кожної особини вона зростає індивідуально, залежно від приналежності до підвиду, умов проживання, зокрема, від температури. Однак основним факторам її розвитку залишається рівень гормону тестостерону.

Також лев має добре розвинені, потужні ноги. Під час полювання величезну роль відіграють сильні щелепи, нерідко довжина кликів досягає 8 см. Окрас "царя звірів" варіюється від темно-коричневого до жовтуватого. Зазвичай нижня частина тіла більш світлих відтінків, ніж верхня, а кінчик хвоста завжди має "пензлик" чорного кольору.

Варто відзначити, що у самки грива відсутня. Пов 'язано це з тим, що вона частіше бере участь у полюванні, під час якого розкішна шевелюра може заважати, ускладнюючи маскування.

За звання "цар звірів" леви могли б змагатися з тиграми, але вони програють останнім у ваговій категорії. Маса дорослого самця лева може досягати 150-250 кг, коли як самки всього 120-180 кг. Висота в районі плечей становить 123 і 107 см відповідно.

Прайд

Відповідаючи на запитання: "Чому лев - цар звірів?", необхідно звернути увагу на організацію сімейного укладу хижака. Самець є справжнім главою сім 'ї. Групи тварин (прайди), як правило, складаються з 5-6 самок, які є рідними сестрами, 1-2 самців і підростаючого потомства, до досягнення їм статевого дозрівання.

Деякі леви ведуть одиночний спосіб життя. В основному це молоді особини, які покинули прайд у пошуках власного. Таким чином, у левів відсутнє кровозмішення.

Ватажок групи, як правило, більшу частину часу проводить, відстоюючи територію свого прайду і захищаючи своє сімейство. Царя звірів бояться і поважають. Добре відчувається сувора ієрархія. До трапези він завжди приступає першим. Якщо хтось із членів сім 'ї спробує ослухатися, то має місце покарання, аж до вигнання з прайду.

Частіше "термін правління" лева невеликий. В середньому він становить 2-3 роки. Після чого приходить більш сильний і молодий самець і "скидає" ватажка.

Територія

Подібно правителю будь-якої держави, лев - цар звірів ретельно стежить за кордонами своїх володінь. Він постійно обходить територію і мітить її. А знаменитим гучним ревом, яким чути на кілька кілометрів, він також нагадує про свою присутність. За територію, на якій живе його прайд, він готовий битися на смерть.

Основу такої поведінки становить потреба в захисті самок від інших самців. Площа володінь багато в чому залежить від кількості тварин, які стають видобутком левів. Якщо їх недостатньо, межі можуть простягатися до 30 км в діаметрі.

Зустрічаються також леви, які постійно йдуть за мігруючими стадами тварин.

Завоювання території і прайду у хижаків відбувається силою. Бої за панування між самцями бувають зазвичай дуже кривавими. Нерідко в кінці гинуть обидва противника. Левиці постійно відганяють чужим самиць, які намагаються приєднатися до прайду.

На кордонах території нерідко бродять молоді самці. Це нові претенденти в ватажки прайду. Якщо хтось із них досягне успіху, вже про нього скажуть: "" Лев - цар звірів "". Але їм поки не вистачає сміливості і сил, щоб кинути виклик власнику території. Однак своєю присутністю вони нагадують, що його "царювання" не вічне.

Полювання

Визначення "лев - цар звірів" також підтверджують і способи видобутку їжі. Справа в тому, що ватажок прайду в полюванні не бере участі. На пошуки видобутку відправляються левиці.

Самки більш спритні і рухливі. Їм простіше зловити жертву. Полюють вони групами. Вибравши потенційний видобуток, переслідують його групою.

Однак швидко бігати вони можуть недовго, лише на короткі дистанції, тому на пошуки жертви в основному відправляються вночі.

Жертвами стають великі ссавці: зебри, гну, дикі кабани, газелі, олені. Під час полювання на буйвола або жирафа до самок може приєднатися і сам "цар звірів". При цьому хижаки непомітно підкрадаються до стаду відразу з усіх боків. Як тільки відстань стає менше 30 метрів, леви накидаються на найближчу тварину.

Після цього починається потужна атака. Швидким стрибком вони ловлять жертву і починають її душити. Дрібніші тварини гинуть навіть від удару лапи.

Трапезу завжди першим починає лев, тільки коли він насититься, до здобичі підходять самки з потомством.

Чому лев - цар звірів? Розмноження

При досягненні чотирирічного віку самка досягає статевого дозрівання. Тепер вона готова до розмноження.

Під час овуляції левиця може спарюватися відразу з кількома самцями до 20-40 разів на день.

Потомство може з 'явитися в будь-яку пору року. Однак самки в прайді зазвичай мають дитинчат все в один час. Таким чином легше захищати і годувати потомство.

Вагітність триває в середньому 110 днів. Перед пологами хижачка покидає свою зграю, знаходить усамітнене місце, і там народжує до 3-4 кошенят.

Левенята з 'являються на світ сліпими і безпорадними, вагою до 2 кг. Через тиждень у них відкриваються очі, ходити вони починають лише через місяць.

Кілька разів протягом місяця самка змінює місце свого перебування. Так вона захищає своїх дітей від інших хижаків.

Через два місяці вона повертається до свого прайду з левенятами. 6-8 тижнів вони харчуються тільки материнським молоком, після починають пробувати м 'ясо. У 6-7 місяців лактація припиняється.

Самець ставиться до свого потомства за настроєм. Він може як грати з ними, так і прогнати від себе.

Навчанням підростаючого покоління займається самка. Майже всі навички, які використовуються під час полювання, є набутими, а не вродженими інстинктами.

При зміні ватажка зграї потомству може загрожувати небезпека. Молодий лев здатний вбити підростаючих кошенят, для того щоб самка знову була готова до спарювання.

Життєвий цикл

Той факт, що лев - цар звірів, підтверджує також його складний шлях до "влади".

До двох років доживає тільки 20% всього потомства, найчастіше вони стають жертвами хижаків.

У природних умовах леви живуть до 14 років, у неволі - до 20. Чимало особин гине під час бійок за територію і першість у прайді. Досягає "цар звірів" статевої зрілості до 3 років. До 4-5 років вони можуть претендувати на роль ватажка в групі.

Якщо чисельність прайду стає великою, то з нього можуть бути вигнані не тільки самці, але і самки. Також при захопленні першості новим ватажком ця ж доля очікує всіх неполовозрілих левиць.

Якщо вони не зможуть приєднатися до іншої групи, то їх чекає дуже суворе життя, оскільки виростити потомство поодинці майже неможливо.

Інші хижаки і "цар звірів"

Леви, як правило, домінують над іншими, більш дрібними, представниками сімейства котячих. Гепарди та леопарди намагаються уникати великих хижаків, і ретельно ховають від них своє потомство. Велика частина дитинчат гине саме через напад лева.

Навіть те, що дрібніші хижаки намагаються не конкурувати під час видобутку їжі, не завжди рятує.

Гієни знаходяться завжди поруч з левами, але намагаються тримати дистанцію. За відсутності агресії з боку падальників граціозна кішка не звертає на них уваги. Однак атаки на гієн рідкістю не є.

Справжню небезпеку для лева становлять нільські крокодили. Під час нападу одна на одну обидві сторони отримують серйозні травми.

Зникнення вигляду

У наш час побачити лева в основному можна тільки в зоопарку. Однак ще в Середньовіччі граціозні хижаки, крім Африки, жили в Ірані, Європі та Близькому Сході. Також їх можна було зустріти в деяких районах Росії.

Наразі відомо чимало вимерлих підвидів цих представників сімейства котячих, при цьому деякі з них зникли з вини людини навіть менше 100 років тому.

Популяції левів з кожним роком зменшуються, тільки за останні два десятиліття цих хижаків стало на 40% менше.

Основними причинами зниження чисельності є зміна клімату, що призводить до втрати основних місць проживання, хвороби, а також втручання людини.

Утримувати в зоопарках великого граціозного хижака стали починаючи з 18 століття. Головна мета - зберегти левів як вид, а також показати екзотичних тварин людям.

Тут ретельно стежать за розмноженням хижака. При цьому намагаються зберегти чистоту підвидів. Тварини тут живуть довше, досягають великих розмірів і ваги.