Чибіс - птах-символ слов 'янських народів

Чибіс - птах-символ слов 'янських народів


Чібіс має широкий ареал проживання, що охоплює північно-західну частину Африки, степову і лісостепову зону Євразії, починаючи від Атлантичного і до Тихого океану. Лише біля Балтійського моря і в Західній Європі вони ведуть осідлий спосіб життя, а на всій решті території подорожує чибіс. Птах відомий багатьом, оскільки в природі він зустрічається дуже часто і привертає до себе увагу гучним скрипучим криком. 


Чібіс луговий за розмірами нагадує галку або голуба, тільки крила у нього значно ширша. В очі відразу кидається чорно-біле забарвлення оперення з пурпуровим і синьо-зеленим блиском, на потилиці розташований хохолок. Після зимівлі в теплих краях до нас вони прилітають рано навесні, коли ще лежить сніг, і відразу ж облаштовуються на лугах, біля боліт або на мокрих полях. Воліють жити великими сім 'ями або парами, відлітають вони зграями, що досягають більше сотні птахів.

У багатьох країнах відомий чибіс. Птах має різні назви - наприклад, у Росії його називають пігаліцею, лугівкою, вошивиком, а в Польщі та Україні помилково називають чайкою. Слов 'янські народи в усі часи любили її, шанували, тому вбивати пернатого суворо заборонялося. Можливо, більшість легенд, пісень і віршів присвячено не справжній чайці, а саме чібісу, тому що йому теж притаманний характерний сумний, плачучий звук голосу. Один з українських гетьманів зробив цю птицю символом України, в легендах вона постає то невтішною вдовою, то горемічною матір 'ю, у якої забирають дітей.

 На місце гніздування разом з такими ранніми гостями, як дикий голуб, жайворонок, скворець, прилітає і чибіс. Птах гніздо облаштовує прямо на землі, вириваючи неглибоку ямку і встилаючи її сухою травою. Самочка кладе чотири яйця, які потім по черзі з партнером висиджує. Батьки турбуються про безпеку пташенят, тому, заздривши здалеку людину, вони летять назустріч зі свого укриття і кричать. Їхні вигуки дуже сильно нагадують вигук "чиї ви, чиї ви". Чибіси не відступають і супроводжують небезпечний об 'єкт, виділяючи в повітрі неймовірні кульбіти.

Пташенята своєю поведінкою трохи нагадують пінгвінів, у разі небезпеки вони ховаються. Пробігаючи незначну відстань, малюки витягуються "стовпчиком", немов прислухаючись до навколишніх звуків. Комахами, хробаками, равликами, багатоніжками і різними безхребетними харчується чибіс. Птах пристосувався до проживання в агроландшафтному середовищі, він комфортно себе почуває по сусідству з великою рогатою худобою і людиною. Зменшення сільськогосподарських угідь негативно позначилося і на популяції цього виду пернатих.

 Як не дивно, але покинуті і необроблені поля, заростаючі високим бур 'яном пасовища не вважає своїм будинком чибіс. Птах, фотографії якого викликають умилення, на жаль, зустрічається все рідше. Слід зазначити, що з кожним роком їх чисельність зменшується. Виною цьому не тільки зміна природного середовища проживання, а й винищення тисяч особин мисливцями. Особливо чибіси страждають під час зимівлі там, де їх м 'ясо входить в раціон харчування місцевих жителів: це Іран, Китай, країни Передньої Азії. Тому біологи докладають усіх зусиль, щоб уберегти птахів від винищення хоча б у Росії.