Буйвол водяний: опис, ареал проживання. Людина і буйвол

Буйвол водяний: опис, ареал проживання. Людина і буйвол


Як показує практика, в тваринному світі норовливою подобою і агресивністю часто володіють не хижаки, а представники великих травоїдних. Наприклад, слони, гіпопотами, носороги і буйвол водяної (індійський або азіатський), про який і піде мова. Це одна з перших одомашнених людиною тварин. Його здавна використовували як тягову силу. Історія їхнього розведення почалася на Цейлоні понад 5 тисяч років тому.

Опис вигляду

Велика тварина з неспокійною подобою належить до роду азіатських буйволів, це бики значних розмірів і загрозливого виду. Доросла особина в довжину виростає до трьох метрів, при цьому в холці досягає висоти 2 м, а вага коливається біля позначки 1000 кг. Найгрізніша їхня зброя - роги, що виростають у довжину 1,5-2 м. Вони відведені назад і злегка розставлені в сторони, мають форму напівмісяць зі сплощеним перерізом. У самок рогу найчастіше відсутні або невеликих розмірів.

Водяний буйвол, фото якого представлено в статті, має щільну статуру, окрас іссиня-чорний, ноги на половину білі, потужної будови. Форма голови витягнута і як би злегка опущена, хвіст довгий, що закінчується великим пензликом. Тварина володіє добре розвиненим нюхом, гострим слухом, але зір посередній. Це дуже серйозний противник, якому не властивий страх ні перед людиною, ні перед хижаками. Готуючись до нападу, самець починає активно бити ногами землю, при цьому голосно фирка. Самки особливо небезпечні в період, коли оберігають телят.

Буйвол водяний: ареал обитания.

Порівняно нещодавно за історичними мірками (перше тисячоліття н. е.) цю грізну тварину можна було зустріти мало не повсюдно. Величезний ареал його проживання простягався від Месопотамії до земель південного Китаю, а в 19 столітті він був завезений до Австралії і заселив північну частину континенту. Зараз тварину можна зустріти в основному в Азії: Непал, Бутан, Лаос, Таїланд, Індія, Камбоджа і на Шрі-Ланці. До середини двадцятого століття вони водилися і в Малайзії, але, мабуть, були винищені остаточно. В даний час чисельність диких азіатських буйволів в дикій природі продовжує скорочуватися, вид знаходиться на межі повного вимирання.

Чому "водяний"?

Індійський водяний буйвол свою назву отримав не випадково. Його спосіб життя найтіснішим чином пов 'язаний з різного роду водоймами з повільно поточною водою або стоячою, особливо часто він вибирає тростинні і високотравні зарості по берегах, а також заболочені джунглі і річкові долини.

Стадо пасеться в ранні ранкові та вечірні години, коли на вулиці ще прохолодно. Основний раціон (до 70%) становить водна рослинність. Спекотні дні буйволи проводять, занурившись до самої голови у воду або рідкий бруд, часто сусідячи з носорогами. Тварина дуже погано переносить спеку, оскільки потові залози вкрай слабо розвинені. У воді він перебуває в безпеці, тіло стає легким і перебуває в статиці, а тому витрата енергії сповільнюється. Ця особливість пояснює, чому тварину назвали "" водяний буйвол "", в зоологічній таксономії даного поняття немає. Як називається водяний буйвол по-науковому? Це азіатський або індійський буйвол, найбільший бик на планеті.

Цікаво, що вони непогано пірнають і плавають. Незмінними супутниками тварин є білі чаплі і деякі інші птахи, які сідають на їх спину або голову і витягують кліщів і різних паразитів зі шкури. У природі все закономірно і взаємовигідно. Проводячи більшу частину часу у водоймі, азіатський буйвол (водяний) удобрює його. Гній є природним добривом і підтримує інтенсивне зростання водних рослин.

Поведінкові особливості

Практично всі копитні тварини є стадними, і буйвол - не виняток. Тримаються вони, як правило, невеликими групами, до складу яких входить ватажок - старий бик, кілька молодих самців і самка з телятами. Ієрархія в стаді виражена слабко. Старий самець тримається у віддаленні, але при нападі хижаків або будь-якій іншій загрозі і порятунку втечею контролює стадо. При пересуванні дотримується певний порядок. Дорослі особини йдуть першими, за ними біжать телята, а потім ар 'єргард - молодняк.

Тропічний клімат обумовлює те, що індійський буйвол (водяний) не має певного періоду розмноження. Вагітність корови триває близько 300-340 днів, завжди народжується тільки одне теля. Новонароджений володіє м 'яким пухнастим хутром яскравого жовто-бурого кольору. Вигодовування молоком триває до півроку, іноді до 9 місяців. Після теля повністю переходить на підножний корм.

Проблема збереження вигляду

Зникнувши з багатьох місць, буйвол на сьогоднішній день зберігся в Азії, але і там його чисельність неухильно скорочується. Головна тому причина - руйнування природних місць проживання тварин, а не полювання, як може здатися на перший погляд. Безумовно, вона теж має місце, але ведеться відповідно до закону за виділеними квотами. Заселення глухих територій і розорювання земель, осушення боліт - все це відбирає у тварин будинок. Другий фактор - схрещення диких особин з одомашненими, в результаті чого перші втрачають чистоту крові. Уникнути цієї обставини практично неможливо, оскільки сусідство з людьми дуже тісне.

Азіатський буйвол (водяний) має природних ворогів, але їх небагато. Напасти і, що важливо, перемогти дорослого бика можуть тільки гребнисті або болотні крокодили, тигри. На самок, телят і молодняк ризикують нападати багато представників хижаків, у тому числі леопарди, вовки. На деяких островах Індонезії відомо про напад на тварин великих комодських варанів. Розриваючи у биків сухожилля, "комодоскі дракони" буквально живцем з 'їдають свою здобич. У телят велика ймовірність загибелі від спеки або хвороб.

Буйвол і людина

Люди ще в глибокій давнині одомашнили цього великого і сильного представника роду буйволів. Зараз цей бик - одна з основних тварин у сільському господарстві азіатського регіону. Домашні особи відрізняються від диких не тільки спокійною і врівноваженою мораллю, а й статурою. Вони мають провисле і сильно випирає черево, в той час як аборигенний вигляд володіє підсмаженим тілом і агресивним характером. Головна сфера застосування тварини - як тяглової сили при обробці рисових полів. М 'ясо в їжу не вживається, оскільки занадто жорстке, а ось молоко володіє високою жирністю, але продуктивність буйволиць в рази менше порівняно з простими коровами.