Блакитний гну: опис, місця проживання і спосіб життя

Блакитний гну: опис, місця проживання і спосіб життя


Блакитні гну - мабуть, найбільш відомі представники африканських антилоп. Це великі копитні ссавці, що поєднують в собі витонченість і силу одночасно. Вони мають буйну вдачу і непередбачувану поведінку. Як виглядають блакитні антилопи гну? Фото і опис цих незвичайних тварин ви знайдете в нашій статті.

Загальна інформація

Гну - рід жуйних копитних тварин, які відносяться до підсемейству антилоп. Їх роги являють собою кістковий відросток черепа, на який зверху "надіт" порожній роговий чохол. Завдяки цій особливості, антилопи разом з буйволами, газелями, козлами і баранами зараховуються до полорогих.

Рід гну включає всього два види: білохвостий і блакитний, генетичні гілки яких розійшлися ще мільйон років тому. Відтоді блакитні антилопи залишалися переважно в межах свого історичного ареалу і зберегли багато подібних рис з давніми предками. Білохвостий вигляд поширився південніше. Освоєння нових біотопів зажадало від нього великих метаморфоз, тому його відмінності з предками набагато помітніші.

Між собою види розрізняються місцями проживання, розмірами, забарвленням і формою рогів. Їх найближчими родичами є антилопи топу, хіроли, біломорді бубали і блисбоки.

Блакитний гну: опис зовнішності

Гну - це великі тварини з високими стрункими ногами і потужним м 'язистим тілом. Вони мають досить своєрідну зовнішність, завдяки якій їх відносять до підсемейству коров 'ячих антилоп. У них велика важка голова з вузьким і витягнутим лицьовим відділом. Роги товсті і заокруглені, з кінцями, спрямованими один на одного. У районі передніх кінцівок на спині тварини є невеликий горб, що добре видно на фото.

Блакитний гну більший за білохвостий. Його зростання сягає від 1,20 до 1,50 метрів, а довжина тулуба становить близько 2 метрів. Важить антилопа 150-275 кілограм. Самці масивніші і сильніші за самок і мають більш товсті роги.

Від шиї до середини спини тягнеться довга, але не надто густа грива чорного кольору. На горлі також присутня смуга вовни. Характерною особливістю блакитного гну є густий чорний хвіст довжиною від 60 до 100 сантиметрів. Тварини пофарбовані в блакитно-сірий відтінок, чому і отримали свою назву. Від шиї до ребер у забарвленні присутні вертикальні темно-коричневі смуги. Антилопи народжуються бурими, купуючи дорослий забарвлення у віці двох місяців.

Місця проживання

Блакитні гну - один з найчисельніших видів антилоп на африканському континенті. Тільки в парку Серенгеті їх налічується близько 300 тисяч. Вони мешкають у різних заказниках і резерватах, але широко зустрічаються і поза їхніми межами, за що і отримали статус тварин, які "викликають найменші побоювання".

Блакитна антилопа гну поширена в Південній і Східній Африці. Вона типова для Танзанії, Кенії, Ботсвани, Мозамбіку, Анголи, Свазіленду, ПАР. Нижньою межею її ареалу вважають річку Помаранчеву, верхньою - гору Кенія і озеро Вікторія.

Антилопа мешкає в помірно вологих районах серед саван, колючих чагарників і редколесій. Вона може пастися як на низинних трав 'янистих рівнинах, так і на горбистих височинах, вкритих лугами.

Чим вони харчуються?

Блакитні гну - жуйні травоїдні тварини, дуже вибагливі у виборі корму. Вони харчуються обмеженим списком продуктів. Їм підходять культури на сонячних низькотравних галявинах, що ростуть на лужних або вулканічних грунтах. Харчування відбувається як вдень, так і вночі. Коли трава в дефіциті, тварини перемикаються на втечі чагарників і дерев.

У день антилопи випивають від 9 до 12 літрів води. Незважаючи на це, вони зустрічаються і в пустелі Калахарі, де отримують воду з баштанних культур, насичених вологою коренів рослин.

Життя блакитних гну підпорядковане сезонним змінам клімату. Двічі на рік тварини здійснюють тривалі міграції, переміщаючись слідом за зливами. Просуваючись на північ, вони відвідують луги і савани, які тільки зрошили дощі, а потім починають повертатися назад. У деяких місцях, наприклад, в районі кратера Нгоронгоро в Танзанії вони не мігрують далеко, але переміщаються від низин до височин.

Спосіб життя

Блакитні гну не живуть поодинці. Вони збиваються в невеликі групки, що складаються окремо з самців і з самок з дитинчатами. У період міграцій вони об 'єднуються у великі стада, але навіть у них зазвичай тримаються групами. Завдяки цьому стадо гну часом розтягується на десятки кілометрів.

Як і багато інших копитних, вони неспішно пересуваються з місця на місце, довго лежать на землі, жують траву і часто грають. Період розмноження у них збігається з сезоном дощів і починається в квітні. У цей час самці стають суворо територіальними. Вони вибирають ділянку в діаметрі близько 100 метрів, позначають її секретом очних залоз і яро охороняють її від суперників. У бій вони вступають, опустивши передні ноги на коліна.

Теля народжується повністю сформованим і відразу може ходити. Це вміння дуже важливе, так як стадо постійно переміщується, а навколо зустрічається величезна кількість небезпек. Перші 8 місяців дитинча всюди слідує за матір 'ю, харчуючись її молоком. У віці двох з половиною років вони вже здатні заводити власне потомство.

Непростий норов антилоп

Блакитні гну дуже непередбачувані. То вони мирно пасуться серед трав, то різко зриваються з місця і галопом мчать по саваннах. Вони характеризуються запальністю і агресивністю. Самки підпускають у групи тільки своїх, а спроба нової антилопи увійти до них у "компанію" закінчується бійкою і переслідуваннями.

У них багато природних ворогів, зустріч з якими закінчується по-різному. Найсильнішими і найнебезпечнішими для них є леви і крокодили. Велика кількість антилоп гине саме на переправах, тому тварини завжди з обережністю підходять до води і не наважуються туди зайти. Налякані гну розбігаються воросипну, здійснюючи високі стрибки. Але тікають вони не завжди. Вдень вони цілком можуть дати відсіч гієні, леопарду або гепарду, починаючи буцатися рогами і ляжатися потужними ногами.

Часом антилопи першими нападають на інших тварин, лякаючи і приводячи в подив навіть слонів. Іноді вони без причини починають виконувати "дикий танець", брикаючись, підстрибуючи і бігаючи по колу, припиняючи буйство всього через кілька хвилин. Про причини і мотиви такої поведінки залишається тільки здогадуватися.