Білогруді ведмеді: опис, місця проживання та харчування

Білогруді ведмеді: опис, місця проживання та харчування


З незапам 'ятних часів людина наділяла деяких диких тварин особливим ореолом таємничості. До них належать і білогруді ведмеді, які є найдавнішим видом. Їх історія налічує вже більше одного мільйона років.

Вигляд

Цей ведмідь має кілька різний назв - азіатський, чорний, тибетський, а більш відомий, як гімалайський. Його статура мало чим відрізняється від інших представників сімейства ведмежих. Але при уважному розгляді можна побачити особливості, властиві тільки цьому виду.

За розмірами білогруді ведмеді значно поступаються своїм бурим родичам. Дорослі самці досягають довжини не більше 170 см, а їх вага коливається від 110 до 150 кг. Статура легша, тому ці ведмеді рухливіші і спритніші. Великі округлі вуха, розташовані на порівняно невеликій голові, надають тварині своєрідний вигляд. Блискучий і шовковистий хутро красивого чорно-смоляного кольору на загривці утворює подобу коміра. Біла відмітина на грудях у вигляді півмісяця - особливий відмітний знак ведмедя, завдяки якому він і отримав свою назву. Тривалість життя в середньому не перевищує 14 років. М 'ясо цих тварин високо цінується, що викликає великий інтерес мисливців. Це стало однією з причин того, що сьогодні білогруді ведмеді занесені до Червоної книги Росії.

Місця проживання

Гімалайський ведмідь населяє гірські райони від Афганістану, Ірану, Пакистану до Японії і Кореї. У Росії мешкає переважно в Приморському і Хабаровському краї. Також зустрічається на півночі В 'єтнаму і острові Тайвань.

Цей ведмідь воліє селитися в кедрових лісах і плодоносних дубняках, там, де зустрічається маньчжурський горіх, липа, монгольський 1916. Уникає ялиново-пихтової тайги, березняків і дрібноти. Зазвичай білогруді ведмеді мешкають у лісовій зоні, розташованій по долинах річок, гірських схилах, висота яких не перевищує 700-800 метрів. Люблять ті місця, де переважають широколічні ліси. У Гімалаях їх можна зустріти влітку і на висоті до 4 км, взимку ж ведмеді спускаються зазвичай у передгір 'я. Обрані для проживання місця білогруді ведмеді залишають тільки в тих випадках, коли виникають проблеми з кормом.

Спосіб життя

Більшу частину свого життя ця тварина проводить на деревах, добуваючи там корм і рятуючись від ворогів.


Тому білогрудий (гімалайський) ведмідь відмінно лазить по деревах, роблячи це з великою спритністю до самої старості. Час спуску навіть з дуже високого дерева займає не більше 3 секунд.

Берлогу він влаштовує також на дереві, вибираючи для цього велике глибоке дупло на висоті не менше восьми метрів або ж використовуючи для цього старе з порожньою серцевиною дерево (тополь, липа або кедр). У ньому прогризає необхідної величини отвір і розробляє за розміром простір всередині дерева. Така берлога у кожного ведмедя не одна. На випадок небезпеки завжди є запасний варіант, де він може сховатися. У сплячці білогруді ведмеді проводять близько 5 місяців - з листопада до березня, іноді залишають свою берлогу лише в квітні.

Ці тварини переважно прагнуть усамітнення. Але буває, що в місцях, де досить багато корму, кілька особин можуть збиратися разом. При цьому суворо дотримується ієрархія, що враховує вік і вагу самця. Особливо це проявляється з настанням шлюбного сезону.

Відносини один з одним ведмеді вибудовують за допомогою візуального контакту, демонструючи позою свій статус. Якщо тварина сідає або лягає - це поза підпорядкування. Те ж саме означає рух назад. Домінуючий ведмідь завжди рухається назустріч своєму конкуренту.

Територія, де живуть білогруді ведмеді, обмежується сечовими мітками, якими самці позначають межі своїх володінь. Крім цього, вони труться спиною об стовбури дерев, залишаючи на них свій запах.

Харчування

Раціон цих тварин становить переважно рослинна їжа, тому весна для них - найважчий час. До того, як з 'явиться в достатку зелена рослинність, в корм йдуть нирки рослин, торішні залишки шлунок і горіхів, корінці та цибулині, які доводиться викопувати із землі.

На початку літа при появі першої трави білогруді ведмеді спускаються в долини, поїдаючи молоді втечі дудника, осоки і борщовика. Не упускають також можливості поласувати яйцями птахів і пташенятами. Коли дозрівають ягоди малини, смородини, черемухи, кедрові горіхи, вони стають основною їжею для ведмедів. Навіть зовсім старі тварини легко підіймаються на дерева в пошуках корму. При цьому роблять це досить цікаво. Обломивши і обглодавши гілочку з плодами, ведмідь підсовує її під себе, таким чином, через деякий час під ним утворюється щось на зразок гнізда. У ньому він може перебувати дуже довго, харчуватися і відпочивати.

Так само, як і бурі побратими, білогруді ведмеді - великі любителі меду. За ним вони готові лізти на будь-яку висоту, прогризти навіть найтовстішу стінку дерева, де влаштувалися дикі бджоли.

У врожайний рік для накопичення жирових запасів ведмедю буває достатньо лише горіхів і шлунків. За півтора місяці гарної годівниці вага жирових запасів дорослої особини зазвичай становить до 30% маси тіла.

Розмноження і вирощування потомства

Статевозрілого віку ведмеді досягають до 3-4 років. Шлюбний період триває приблизно з червня і до серпня, проходячи досить спокійно. Через 7 місяців, взимку, у самки народжуються зазвичай 1 або 2 майже голих і сліпих дитинчати. Вага їх не перевищує 800 г. Через півтора місяці малюки покриваються спочатку сірим гарматом, який незабаром змінюється чорною вовною. Вони вже досить добре бачать і чують, можуть пересуватися по берлозі.

З настанням весни, коли встановиться постійна позитивна температура, ведмежата разом з матір 'ю залишають берлогу. До цього часу їх вага збільшується в 5 разів. Вони харчуються переважно материнським молоком, а з появою зеленої трави поступово переходять на підножний корм, якого особливо багато в долинах річок. Туди і спускаються разом з матір 'ю маленькі білогруді ведмеді, де мешкають до самої осені.

Наступну зиму вони проводять всі разом у берлозі, а до осені вже починають самостійне життя.

Лімітуючі фактори

Господарська діяльність людини і браконьєрство завдають великої шкоди популяції цих ведмедів. Місцеве населення рідко дотримується правил полювання, відстрілюючи тварин у будь-яку пору року, часто після залягання їх у сплячку, навіть незважаючи на те, що білогруді ведмеді занесені до Червоної книги Росії.

Іншим фактором, що сприяє зниженню чисельності цих тварин, є промислова вирубка лісу, пожежі. Мисливці в пошуках видобутку часто прорубують отвори в дуплистих деревах, після чого ті стають непридатні для ведмедів. Все це позбавляє тварин безпечних умов для зимової сплячки. Трапляється, що вони змушені проводити зиму прямо на землі.

Відсутність надійного притулку призводить до збільшення загибелі ведмедів від хижаків. На них може напасти тигр, бурий ведмідь, а дитинчата часто стають жертвами вовка і рисі.

Заходи охорони

Після того, як білогрудий ведмідь занесений до Червоної книги, полювання на нього повністю заборонене. Особлива увага приділяється збереженню основних місцевостей цього виду і суворий контроль за припиненням знищення його притулків. На збереження популяції білогрудих ведмедів спрямована і посилена боротьба з вовками. Щоб відновити чисельність цих тварин, створюються заказники і заповідники зі сприятливими для них умовами проживання. Пасіки, куди часто навідуються ведмеді, обладнуються спеціальними пристосувальними пристосуваннями.

Гімалайський ведмідь і людина

Це спритне, незважаючи на свій незграбний вигляд, і кмітлива тварина здавна приваблювала людину. Про нього складено чимало казок і легенд. Здатність білогрудого ведмедя легко пристосовуватися до неволи призвела до того, що деякі представники цього виду стали справжніми цирковими артистами. Вони відмінно піддаються дресируванню і навчаються різних трюків.


Постійним мешканцем зоопарку, що викликає масу глядацьких симпатій, є білогрудий ведмідь. Червона книга, куди внесені ці тварини, відносить їх до розряду вразливих, а включення в Додаток 1 Конвенції СІТЕС означає заборону переміщення ведмедів у комерційних цілях.

Все-таки в неволі утримувати гімалайських ведмедів досить складно. Для того, щоб повернути їх у рідні пенати, в Приморському краї створено реабілітаційний центр, де тварини навчаються жити в дикій природі.