Білий журавель (стерх): опис, де мешкає й цікаві факти

Білий журавель (стерх): опис, де мешкає й цікаві факти


Цей білосніжний граціозний і величавий птах є окрасою багатьох заповідників. Однак популяція її в природних умовах неухильно скорочується. Білий журавель (стерх) гніздиться лише на обмежених ділянках північних територій Росії.

Стерх: зовнішні особливості

Стерх належить до роду Журавлі, сімейству Журавлі. Птах великий - його зріст коливається від ста сорока до ста шістдесяти сантиметрів, вага близько восьми кілограмів. Розмах крил журавля коливається від двохсот десяти до двохсот тридцяти сантиметрів, залежно від популяції.

Тільки під час зимових міграцій дальні перельоти здійснює білий журавель. Стерх у Росії гніздиться і розмножується. За цими птахами ведуть пильне спостереження вчені-орнітологи.

Забарвлення

Білий журавель (стерх) має характерну особливість, завдяки якій його важко сплутати з іншим птахом - червоний довгий дзьоб, що має на кінцях гострі зазубрини. Навколо очей і у дзьоба пір 'я немає, а шкіра пофарбована в насичений червоний колір і видно здалеку.

На корпусі пір 'я, розташовані в два ряди - білі, на внутрішній стороні крил на кінцях два ряди - чорні. Ноги довгі, рожеватого відтінку. Вони є чудовими помічниками стерха на заболочених територіях: дозволяють перебиратися у в 'язкій трясовині по купинах.

Спочатку очі пташенят блакитні, потім вони набувають жовтого відтінку. Білий журавель (стерх) живе близько сімдесяти років, не утворюючи підвидів.

Ареал проживання

На сьогоднішній день існують дві популяції журавлів цього виду. Одна мешкає в Архангельській області, а друга - в Ямало-Ненецькому окрузі. Це дуже обережний птах - стерх. Білий журавель, короткий опис якого наведено в статті, всіляко намагається уникати зустрічей з людьми, і це не марно: адже браконьєри в багатьох районах почуваються безкарно.

Якщо птах помітить людину - вона покине гніздо. Стерх може кинути не тільки кладку, але і вже вилупилися пташенят. Тому не рекомендується турбувати птахів у цей період. Білий журавель (стерх), який гніздиться тільки в Росії, зимувати може в Азербайджані та Індії, Афганістані та Монголії, Китаї та Пакистані. На початку березня журавлі повертаються на батьківщину.

В Якутії стерх відправляється у віддалені райони тундри і вибирає для розміщення топкі болота і непрохідні ліси. Тут він живе до зимової міграції.

Харчування

Багатьох натуралістів цікавить питання: "Чим живиться білий журавель (стерх)?" У раціон цього найкрасивішого птаха входить і рослинна, і тваринна їжа. Поряд з водними рослинами: клубнями, гарматою, журавлиною і осокою, яку дуже люблять стерхи, - вони не відмовляться поласувати великими комахами, яйцями інших птахів, гризунами, чужими пташенятами, безхребетними тваринами і рибою. Взимку, під час міграції, стерхи обмежуються тільки рослинною їжею. Необхідно зазначити, що ці птахи ніколи не завдають шкоди сільськогосподарським угіддям.

Розмноження

Білі журавлі - це моногамні птахи. Пари формуються, коли журавлям виповнюється шість років. У середині або кінці травня сформована пара птахів вибирає місце для майбутнього гніздування. Як і інші види журавлів, своє возз 'єднання пара відзначає гучним співом. Крик цих птахів характерний - протяжний, високий і чистий. Він відрізняє стерхів від інших видів.

Гнізда стерхи будують на відкритій воді. Вони представляють собою добре утрамбовані платформи зі стеблів осоки. Обов 'язкова умова при виборі місця для гніздування - наявність прісної води, причому водойма повинна бути глибиною не менше 40 сантиметрів.

Цікаво спостерігати за шлюбним танцем пари. Спочатку обидва птахи запрокидають голови і видають мелодійні, складні і протяжні звуки. Виконуючи свою "весільну" пісню, самець широко розправляє крила, в той час як його обраниця тримає їх складеними. У цей час білі журавлі починають свій танець, який складається з поклонів, підстрибувань, підкидань гілочок і поплескань крилами.

Будують гнізд обидва батьки. Зазвичай самка відкладає два сірих яйця з невеликими темними плямами. У посушливий рік може бути і одне. Потомство самка висиджує двадцять дев 'ять днів. У цей час самець пильно охороняє гніздо.

Нащадок, що вилупилося, починає нелегку боротьбу за виживання. У підсумку залишається одне найбільше і сильне пташеня. Через сімдесят п 'ять днів у нього з' являються коричнево-руді пір 'я. У білосніжних красенів вони перетворюються тільки до трьох років.

Червона книга Росії: білий журавель (стерх)

Стерх - найбільший птах зі свого сімейства. Вона веде переважно водний спосіб життя, що ускладнює роботу з порятунку цього виду від вимирання. Зараз чисельність якутської популяції не перевищує трьох тисяч особин. Для західносибірських стерхів - ситуація критична: їх залишилося не більше двадцяти особин.

Серйозно питанням охорони білих журавлів зайнялися в 1970 році. Були створені численні розплідники, резервні фонди, де орнітологи вирощують цих птахів з яєць. Вони навчають пташенят перельотів на великі відстані. Тим не менш зберігається загроза, що повністю зникне білий журавель (стерх). Червона книга (міжнародна) теж повнила свої списки цим зникаючим видом. Полювання на цих птахів повністю заборонене.

Надія на відродження

З середини дев 'яностих років минулого століття в природне середовище було випущено більше ста білих журавлів, вирощених в розплідниках. На жаль, такі пташенята погано приживаються (не більше 20%). Причина такої високої смертності полягає у відсутності навігаційної орієнтації, а також польотної підготовки, яка дається батьками в природних умовах.

Цю проблему спробували виправити американські вчені. Вони поставили експеримент, суть якого полягала в проведенні пташенят за маршрутом, використовуючи мотодельтаплани. У Росії розробили аналогічну програму, яку назвали "Політ надії".

Було побудовано п 'ять мотодельтапланів у 2006 році, і з їх допомогою юних стерхів повели по тривалому маршруту від Ямалу до Узбекистану, де мешкали сірі журавлі, і стерхи разом з ними вирушили зимувати. У 2012 році президент В. Путін брав участь у такій програмі. Але з якоїсь причини цього разу сірі журавлі не прийняли стерхів, і орнітологи змушені були привести сім пташенят до Білозерського заказника в Тюмені.

Цікаві факти

  • В Індії стерха називають птахом-лілією. Індира Ганді видала указ (1981), за яким в місці зимівлі білих журавлів був створений парк "Кеоладео", в якому дотримується найсуворіший режим і створені сприятливі умови для охорони цих чудових птахів.
  • Білий журавель (стерх) долає найдовший шлях, порівняно з іншими видами журавлів: понад п 'ять з половиною тисяч кілометрів. Двічі на рік ці журавлі пролітають над дев 'ятьма країнами.
  • У Дагестані, територію якого перетинають стерхи під час міграції, з 'явилася красива легенда про те, що стерхи є душами загиблих воїнів. Легенда лягла в основу відомої пісні, слова якої написав Расул Гамзатов.
  • У шлюбний період білі журавлі сплять не більше двох годин на добу.
  • Для народів мансі і ханти білий журавель є священним птахом, родовим тотемом, неодмінним персонажем всіх ритуальних обрядів.
  • Ханти ніколи не потурбують стерха: існує негласне табу на відвідування тих місць, де гніздяться білі журавлі у весняно-літній період.
  • Найефективнішими методами розведення цих птахів орнітологи вважають метод "прийомних батьків" і вирощування молодняку в заповіднику. У першому випадку яйця білих журавлів можуть бути підкладені в гнізда сірих журавлів. У другому - пташенят вирощують у заповіднику, ізольовано від контактів з людиною. Потім їх випускають до дорослих диких журавлів.

Орнітологи продовжують розробляти заходи, спрямовані на збереження цього чудового птаха. Сподіваємося, що білий журавель (стерх), опис якого ми представили в цій статті, буде збережений і прекрасний птах буде довго радувати нас своїм виглядом.