Білі сови - рідкісні і красиві хижаки

Білі сови - рідкісні і красиві хижаки


Білі сови - представники сімейства совиних, які мають характерне білосніжне забарвлення оперення. Можливе вкраплення темно-бурих плям, які утворюють кілька рядів поперечних ліній. За кількістю і яскравістю цих позначин можна судити про вік і статеву приналежність птиці: чим старше особина, тим менше плям і, відповідно, рівніший білий колір.


Ареал проживання, в якому традиційно зустрічаються білі сови, представлений територією полярних і помірних зон: тундри Північної Америки та Євразії. Крім того, сюди можна віднести також великі острови, що знаходяться в Північному Льодовитому океані, такі як Нова Земля, Гренландія, Північна Земля, Острів Врангеля, а також Новосибірські острови. Зустріти цю прекрасну хижаку можна і на Шпіцбергені, і на Алясці.

Біла сова - великий птах з розмахом крил до півтора метра. Як не дивно, самиці значно більше самців як за вагою, так і за розміром. Крім того, відмінною ознакою можна вважати і те, що жіночі особини мають більше пестрин на пір 'ях.

Вилуплені пташенята мають коричневий окрас, який, як вже говорилося раніше, з віком змінюється на білосніжне оперення. Дзьоб у всіх птахів чорного кольору і практично до самого кінчика покритий невеликими жорсткими пір 'ячками. Когтисті ноги також покриті значним шаром оперення. За зовнішнім виглядом воно нагадує шерсть і утворює так звані "косми" ".

Білі сови гніздяться на височинах, при цьому перевага надається сухому грунту і пагорбам. Будівництво може починатися ще до танення снігу, тому вибір місця має величезне значення. Саме гніздо являє собою ямку в землі, куди сови-батьки приносять пух, рослинну гілку і шкурки гризунів. Проте охоронювані від хижаків території мають площу до 6 кв. км. Традиційно ці птахи дотримуються старих місць гніздування і змінюють його, тільки якщо їх змушують умови існування.

У виборі шлюбного партнера білі сови непостійні: у деяких районах спостерігаються стійкі пари протягом декількох років, в той час як в іншій місцевості сови "" сходяться "" тільки на один рік.

Середня тривалість життя цього хижого птаха в дикій природі становить близько 9 років. Проте в умовах штучного утримання це значення може досягати 30. Природними ворогами полярних сов вважаються поморники, а також лисиці і песці, які становлять значну загрозу для відкладених яєць, вилупилися пташенят і молодих птахів.

Білі сови полюють на мишеподібних гризунів, таких як лемінги, а також харчух, зайців, дрібних хижаків і птахів. Не гребують рибою і падаллю. Крилаті хижаки відіграють важливу роль у становленні тундрових екосистем, оскільки є регуляторами популяції гризунів.

Біла сова зустрічається в багатьох аспектах культури країн помірних і полярних зон. Так, наприклад, вона є офіційним символом канадської провінції Квебек, а також нанесена на зображення герба Кайєркана. Полярна сова занесена до Червоної Книги і внесена до Додатка II Конвенції CITES. Подивіться на представлені фото: біла сова в польоті виглядає розкішно і велично.