Беркут - птах високих гір

Беркут - птах високих гір


На території Росії, у найвіддаленіших її куточках, у гірських районах Кавказу, Саян і Алтаю, мешкає беркут - птах величний і граціозний. Невеликі місця проживання також помічені в південній частині Далекого Сходу, але популяції беркута там нечисленні. По всьому світу його можна знайти: в Європі, Азії, Північній Америці і в Північно-Західній Африці. Однак при тому птах занесений до Міжнародної Червоної книги як рідкісний вимираючий вигляд.


Беркут - птах значних розмірів. Довжина тіла сягає 1 метра, а розмір крила 60-70 см, важать великі особини від 3 до 6 кг. Самиці зазвичай більші від самців і важать більше. Оперення красивого коричневого кольору з вкрапленнями рудого і світлого мармурового в області хвоста і черевця. Дзьоб темний, гачкуватий, загинається вниз, лапи жовті з гострими чорними кігтями. Даний вид відноситься до сімейству Яструбині. Птах беркут (фото знаходиться вище) - найбільший орел, хижак, що полює на всіляку дичину.

Як жертву він часто вибирає собі зайців, лисиць, куниць, сусликів, дитинчат козулі, іноді зазіхає на домашню худобу. У голодну пору беркут здатний харчуватися падаллю, а також полювати на мишей, білок, рептилій. Свої гнізда сімейна пара будує в лісових масивах, в найбільш непрохідних хащах або на обриві скелі, в недоступному місці. Цей хижак не любить метушні, чужого втручання і сусідства з ким-небудь. Ведуть, в основному, осідлий спосіб життя, але особини, що заселяють північний схід Сибіру, на зиму перебираються в більш теплі краї. Також молоді птахи часто кочують.

Хижий птах беркут утворює пару на все життя - ці величезні орли віддані один одному, одне сімейне гніздо служить загальним жилем кілька років. Слід зазначити, що розміри цього житла вражають. У ньому спокійно могла б жити людина, адже діаметр гнізда досягає 3 метрів, а висота - 2 метри! Зроблено гніздо з міцних сучок дерева, гілок і хмизу. У ньому на початку березня з 'являється кладка яєць, що складається з 1-3 штук. Колір шкаралупи - брудно-білий з бурими пестринками. Самка піклується про потомство, насиджує яйця 43-45 днів, іноді її змінює батько сімейства. Наприкінці весни на світ з 'являються орлята, абсолютно безпорадні і повністю залежні від турботи і уваги батьків - пухові пташенята білого кольору. У 75-80 днів підрослі пташенята встають на крило. Молоді сперті особи на першому році життя темніші за своїх батьків, іноді здаються і зовсім чорними. Свій постійний окрас набувають тільки на 5-6-му році життя.

Беркут - птах з гострим зором. Зайця, наприклад, він здатний побачити за 4 км. Крім того, це ще й найшвидший хижак з загону Соколині. Його політ легкий, маневрений, граціозний, швидкість при пікіруванні розвивається до 100 км/год. Незважаючи на свої розміри, беркут - птах досить активний, і велика частина його життя присвячена полюванню. Місця проживання і густота заселення територій залежать від наявності їжі в даному районі, але основною причиною збитку популяції залишається людина.

В результаті масових вирубок лісу, застосування пестицидів, урбанізації різко скорочується територія, придатна для житла. З цієї причини частина територій, заселених беркутами, оголошена заповідною зоною, а сама птиця є в багатьох країнах охороняється.