Барібал (ведмідь чорний): опис, зовнішній вигляд, особливості, середовище проживання та цікаві факти

Барібал (ведмідь чорний): опис, зовнішній вигляд, особливості, середовище проживання та цікаві факти


У глибокій давнині цей вид ведмедя був широко поширений на території нинішньої Європи, але досить швидко був винищений, і сьогодні в природних умовах в європейських країнах не зустрічається. Чим барібал (або чорний ведмідь) відрізняється від своїх клишоногих побратимів? Які його повадки, зовнішні особливості? На ці та багато інших запитань ми відповімо далі в статті.

Поширення

Чорний ведмідь барібал ще зовсім недавно населяв лісисті і рівнинні райони Північної Америки. Але велика частина популяції була винищена або витіснена людиною зі східних і південно-східних областей США. До початку XXI століття кількість цих тварин не перевищує 200 тисяч особин. Більшу частину ареалу чорний ведмідь барібал ділить з грізлі.

Область поширення цієї тварини обмежується гористими місцевостями з висотами від 900 до 3 000 метрів над рівнем моря. Барібал - ведмідь, який сьогодні мешкає в Канаді і тридцяти двох штатах США. Невеликі популяції зафіксовані і в Мексиці.

Як правило, він воліє селитися в лісах і районах, не дуже щільно заселених людьми. У Канаді барібал (ведмідь) займає більшу частину свого історичного ареалу. Він уникає лише областей центральних рівнин, де активно розвивається сільське господарство. Хоча зрідка заходить і на ці території.

Барібал (чорний ведмідь): вигляд

Ця тварина, на відміну від своїх великих побратимів, відрізняється середніми розмірами. Морда дещо загострена, лапи високі, з дуже довгими кігтями. Шерсть коротка і гладка. Найчастіше трохи нижче горла у нього можна побачити білу, світло-коричневу або бежеву пляму. Вуха великі, широко поставлені. Незважаючи на деяку зовнішню схожість з грізлі, барібал - ведмідь, який не має переднього плечового горба.

Довжина тіла тварини 1,5 м, довжина хвоста - близько метра, довжина вушної раковини - 80 мм. Важить чорний ведмідь в середньому 135 кг, хоча офіційно зафіксовані випадки, коли окремі особини досягали значно більшої ваги (250 кг). Самки приблизно на третину дрібніші самців.

Тривалість життя у даного виду, на думку дослідників, становить близько двадцяти п 'яти років, хоча рідкісні його представники доживають до десяти років. Цей факт пояснюється екологічними умовами і браконьєрством. Понад 90% смертей барібала у віці після 18 місяців так чи інакше пов 'язані із зустріччю з людиною - постріли мисливців або браконьєрів, автокатастрофи тощо.

Забарвлення

Барібал, опис якого можна знайти в спеціальній літературі про диких тварин, як правило, має чорний, рідше чорно-бурий хутро. Виняток становить лише кінець морди, пофарбований у світло-жовтий. Разом з тим, навіть в одному виводці можуть народитися ведмежата шоколадно-бурого і голубувато-чорного кольору.

Зазвичай бурий відтінок характерний для молодих тварин. Барібал - ведмідь, який за розмірами значно поступається бурому побратиму, однак цей вид не поступається йому за різноманітністю забарвлення. Крім чорних або чорно-бурих, на західному узбережжі США зустрічаються світло-коричневі представники виду, аляскінський різновид відрізняється сріблясто-блакитним хутром (глетчерні ведмеді), тварини, що мешкають на острові Гриббел, мають білу шубу. Але у всіх різновидів є характерна особливість - світло-жовтий кінець морди.

Де живе барібал

Чорні ведмеді комфортно себе почувають на територіях, що поєднують ліси і луги. Ідеальними для них місцями проживання є ліси з різними видами горіхів і плодів. На невеликих сонячних галявинах ці тварини знаходять собі корм. Заболочені місця і низинності забезпечують їх соковитою і ніжною рослинною їжею, а струмки і невеликі річки в лісистій місцевості - питною водою. Крім того, вони використовуються клишоногими для охолодження в літній зній.

Ведмедицям з нащадком необхідні великі дерева, причому їх діаметр стовбура повинен бути не менше 50 см. Кора повинна бути ребристою (наприклад, білі сосни). Ці дерева найбільш безпечні для маленьких ведмежат, які тільки вчаться лазити, і є відмінним місцем для облаштування ночівлі.

Чи є у барібала вороги?

Так, і їх чимало. Барібал - ведмідь, який уникає відкритих ділянок через побоювання нападу більш великих і сильних бурих ведмедів. Саме тому він воліє селитися в лісистих районах. Сірі вовки, койоти, пуми нерідко полюють на ведмежат. І все-таки більшість убитих барібалів - дорослі тварини, і вбиває їх людина.

Їжа

Барібал - ведмідь досить боязкий, неагресивний і всеїдний. У їжі він абсолютно невпевнений і нерозбірливий. Переважно харчується рослинною їжею, личинками та комахами. Чорних ведмедів не можна назвати активними хижаками: більшість хребетних тварин вони споживають лише у вигляді падали. Разом з тим барібал не відмовиться від дрібних гризунів: бобрів, кроликів, може впоратися з невеликим оленем.

Барібал з 'їдає стільки їжі, скільки може вмістити його шлунок. Після цього він вирушає спати, а прокинувшись, знову займається пошуком корму. Залежно від сезону, до 80-95% його раціону становить рослинна їжа. Навесні (квітень-травень) барібал переважно харчується травами. У червні їх раціон стає трохи різноманітнішим: з 'являються комахи, личинки та мурахи, а восени ведмідь ласує ягодами, грибами та шлунками.

Коли в деяких річках Аляски і в Канаді піднімаються на нерест косяки лосося, чорні ведмеді збираються на берегах і на мілководді ловити рибу. Необхідно сказати, що осінь для барібала - критичний період. У цей час йому необхідно запастися жиром на зиму. Особливо це важливо для самок, які протягом зими будуть вигодовувати потомство. Жирові запаси чорні ведмеді накопичують завдяки вживанню в їжу великої кількості плодів, шлунок і горіхів.

Барібал: розмноження

Відразу ж після пробудження від зимової сплячки барібали спарюються. Це відбувається в травні-липні. Вагітність триває до двохсот двадцяти днів. Цікаво, що вагітність у ведмедиці розвивається не відразу, а тільки пізньої осені. Та й лише в тому випадку, якщо вона накопичить необхідну кількість жиру. Ще одна цікава особливість: два-три ведмежаті народжуються взимку, в той час, коли їх мама дуже міцно спить.

Малюки народжуються вагою не більше 450 грамів. Вони самостійно знаходять шлях до жирного і теплого молока, і до весни їх вага вже досягає 5 кг. Ведмежата всюди йдуть за своєю мамою, отримуючи від неї уроки на всі випадки життя. Залишають її вони лише на наступний рік, коли настає пора чергового спарювання.

Спосіб життя

Чорний ведмідь - чудовий альпініст, він чудово лазить по деревах, навіть у досить похилому віці. Це обережні тварини, з сильно розвиненим нюхом, винятковим слухом. На добу, в пошуках їжі або статевого партнера, барібали перетинають значні відстані:

  • молоді тварини, однолітки - 1,6 км;
  • дорослі самці - 12 км;
  • дорослі самки - 9 км.

Максимальна зафіксована протяжність добової прогулянки склала близько 200 км.

Барібал швидко бігає в гору або по горизонтальній поверхні, розвиваючи швидкість до 55 км/год. Ці звірі є і непоганими плавцями, перепливаючи в прісній воді як мінімум 2,5 км.

Годуватися чорні ведмеді воліють рано вранці або ввечері, коли спадає денна спека. Однак деякі активні ночами. Вони намагаються уникати зустрічей з іншими ведмедями і з людьми. Мозок у чорного ведмедя досить великий по відношенню до розмірів тіла. Тварина має чудову пам 'ять. Вважається одним з найбільш інтелектуальних ссавців.

Співробітники національного заповідника в штаті Джорджія стверджують, що чорні ведмеді, коли їх застигають за браконьєрськими витівками за межами заповідника, поводяться дивовижно кмітливо. Вони вдирають у парк і надають службовцям самими залагоджувати питання з розлюченими фермерами, а самі в цей час спокійно прогулюються вздовж кордону парку.

І наостанок деякі цікаві факти:

  • Чорний ведмідь - популярний геральдичний символ. У багатьох країнах його зображення використовується в гербах: в Німеччині, Польщі, Чехії, Росії.
  • Лондонські біфітери - знаменита охорона королеви Великобританії - носять високі шапки з хутра канадських барібалів.
  • Барібал наділений від природи непоганим кольоровим зором.