Ансельм Кентерберійський: філософія, основні ідеї, цитати, роки життя, біографія коротко

Ансельм Кентерберійський: філософія, основні ідеї, цитати, роки життя, біографія коротко


Зараз у це важко повірити, але тисячу років тому на землі з 'явилася людина, яка змінила уявлення людей про Бога. Він змусив християнський світ заново вчитися жити за Святим Письмом, пояснив багато з того, що вважалося вищим за розуміння звичайного мирянина. Ансельм Кентерберійський, завдяки своїй освіченості, побожності і щирості, зумів змінити точку зору більшості схоластиків.

Божа милість

Він народився в досить заможній родині. Вони не бідували, не знали позбавлень, таких як, наприклад, голод. Але дев 'ятирічному хлопчикові наснився сон, що з ним розмовляє Господь і просить його піднятися на найвищу гору в тих місцях, а потім ламає з ним хліб. Це було настільки яскраве враження, що дитина, яка ніколи ні в чому не потребувала, запам 'ятала його на довгі роки.

Не встиг хлопчик увійти в пору юності, як його мати раптово вмирає, залишаючи батька настільки невтішним, що окресливши від горя, він вимещує злість на синові. Не витримавши подібного звернення, Ансельм йде з дому разом зі старим слугою, якому стало шкода хлопчисько. Вони пішки перетинають гори і потрапляють до Франції. Шляховики були настільки голодні, що хлопець почав їсти сніг. У відчаї його попутник заглядає в котомку, чекаючи там побачити порожнечу, але замість цього знаходить ломоти білого хліба. Такий явний вияв Божої милості ще раз доводить юнакові, що він повинен присвятити себе церкві.

Монастир Діви Марії

Через три роки після початку їхнього спільного шляху наші мандрівники потрапляють в монастир, який знаходиться на піклуванні відомого священика і вченого Ланфранка. Тут же є школа, яка здатна дати кращу освіту в Європі кожному, хто готовий вчитися і хто про це попросить. Природно, що Ансельм з радістю вгризається в граніт науки, а незабаром стає кращим учнем. Ще через десять років він приймає рішення постригтися в ченці і жити праведним життям. За еталон їм були взяті життя святих, які проводили свої дні в молитвах про людство, постійно постили і навчали інших жити за законом Божим.

Священик

Ланфранка переводять в інший монастир, а Ансельм Кентерберійський стає новим священиком. У цей період у нього формуються ідеї, відображені потім у книгах з богослов 'я. Філософські питання щодо причини жертви Спасителя, інструмента пізнання світу займають його думки. Тлумачення цих спірних, як з точки зору філософії, так і з точки зору богослов 'я, сентенцій приносить проповіднику Кентерберійському визнання громадськості.

Пізнання: віра чи вищий розум?

Згідно зі збереженими документами, Ансельм Кентерберійський, ідеї якого так активно і натхнено приймалися церквою, вважав, що для пізнання необхідно вірити, адже якщо світ народився з ідеї когось великого, то тільки віра може допомогти зрозуміти його задум. Це твердження, дещо спірне на перший погляд, відразу ж отримало прихильників, які змогли переконати всіх інших в його істинності. До того ж з цього вересня можна було вивести іншу, що поняття Бога народжується одночасно з людиною і вже існує в ньому - отже, Бог існує теж.

Архієпископ Кентерберійський

Вдалий похід Вільгельма Завойовника із захоплення Британії приніс на кельтську землю і християнство, підкріплене вогнем і мечем. Разом з ним нести світло справжньої віри приїхав і священик Ланфранк. Ансельм часто відвідував свого вчителя і сподобався місцевому населенню. Так що коли служба Ланфранка закінчилася у зв 'язку з його безчасною кончиною, народ зажадав, щоб наступним єпископом зробили саме його. Так він став Ансельм Кентерберійський.

Роки життя на Туманному Альбіоні далеко не завжди були прості. Після Вільгельма Завойовника прийшов новий король, який не бажав слухати проповідей від будь-кого і відразу ж вступив у конфронтацію з претендентом на посаду єпископа. Довгих чотири роки йшло їх протистояння, і ось, будучи вже на смертному одрі, Вільгельм дає свою згоду на призначення Ансельма. Незабаром після прийняття цього рішення хвороба, яка довгий час терзала державу, відступила, і смерть відсунулася на невизначений час.

Введення на посаду

За натурою своєю скромна людина, Ансельм Кентерберійський, філософія якого не дозволяла йому керувати іншими людьми, довго відмовлявся від сану. Тим більше йому претїли всілякі почесті, пов 'язані з цією подією. Любов до помпезності не була йому властивою. Тому він не прийняв посох єпископа з рук короля, де факто не визнаючи духовну посаду, призначену мирським владикою.

Докази буття Божого

  1. Благо і Добро існують як в контексті діянь Бога, так і незалежно від нього в різних сферах буття, як стверджував Ансельм Кентерберійський. Основні ідеї його зводилися до роздумів про багаторічну сутність Бога. В даному випадку, це сутність Добра.
  2. Будь-яка річ має свою причину. А що є наш світ, як не сума речей? Світ теж певною мірою річ, і повинен теж мати причину. Так, сила, здатна створити таку дивовижну "річ", і є Бог.
  3. Кожен предмет має свій ступінь досконалості, який можна порівняти з іншими. А якщо є порівняльна досконалість, то є і незрівнянна. Ось воно і буде Богом.
  4. Ця ідея повторює мислювальну теорію існування Бога. Раз навіть у помутненому мозку душевнохворої людини присутня думка про істоту, вище якої не можна помислити нічого, то це і є Бог.

Ці чотири докази вивів Ансельм Кентерберійський (біографія коротко була викладена в цій статті). Ще у Франції до нього почали приходити подібні ідеї. Вони викристалізовувалися, знаходилися розумні та логічні пояснення, і шикувалися в струнку Божого існування.

Детальніше про ці докази можна прочитати в трактаті під назвою "Прослоджіум", який повністю присвячений ідеям про особливості мислення людини, про вплив віри на цей процес і втручання Бога.

Апріорні та апостеріорні твердження

Всі докази буття Божого Ансельм Кентерберійський ділить на ті, які ґрунтуються на досвіді і ті, які приймаються незалежно від наявності цього. До апостериорних він зарахував ті, що були відомі ще за часів Платона і активно використовувалися служителями церкви, щоб наставити свою паству на шлях правдивий. Всі подібні твердження зводяться до одного - спостерігаючи за природою і розвитком життя в ній, неможливо заперечувати думку, що все це віддано Богом і має вищий намір. Отже, Творець існує.

Ансельм Кентерберійський, філософія якого не могла задовольнитися тільки опосередкованим розумінням Бога, знайшов апріорні докази його існування. Все виявилося набагато простіше, якщо прийняти на віру, що Бог вміщує в себе тільки позитивні якості, що спостерігаються в природі. Оскільки існування - це теж позитивна характеристика, то він існує. Ми думаємо Бога досконалим, а отже, існуючим. Отже, доказ про існування Бога виводиться з самого поняття про Бога.

Саме завдяки цим доказам і увійшов в історію філософії та богослов 'я Ансельм Кентерберійський. Філософія, основні ідеї якої були зосереджені на пошуках доказів існування Бога, порушувала ще багато аспектів людського існування. У своїй праці він допомагав розібратися в хитросплетіннях і вітіїватостях церковного вчення.

Ансельм Кентерберійський був одним з найбільш знаменитих святих свого часу. Він пройшов довгий шлях від хлопчиська, на якого знизійшла Божа милість, до єпископа, який має владу над розумами своєї пастви, але не зловживає нею. Таким ми бачимо зараз те, як жив і працював Ансельм Кентерберійський. Цитати з його трактатів досі використовуються служителями церкви, незважаючи на те, що філософи спростували ці докази існування Бога.