Американський трипалий дятел: опис, ареал проживання

Американський трипалий дятел: опис, ареал проживання


Трипалий дятел - досить рідкісний птах. Її непримітний характер, відносно невелика чисельність і безладна поведінка ускладнюють відстеження популяції. Крім того, чисельність цих птахів у Північній Америці скорочується, що пов 'язано, швидше за все, з використовуваними методами пожежогасіння і вирубками, після яких не залишається хворих і вмираючих дерев, що є основним джерелом їжі для трипалих дятлів.

Вигляд

У трипалого дятла чорно-біла спина і бока, чорні крила, біла грудка, чорного кольору хвіст з білими зовнішніми пір 'ями, а також чорна голова з білими смугами. Багато пестрин, у самців на голові - жовта пляма. Тому цей мешканець лісу має і другу назву - жовтоголовий дятел. Як випливає з назви, у нього три, а не чотири пальці на кожній лапі.

Де живе дятел

Як правило, ці птахи живуть у зрілих або старих хвойних лісах, особливо в єлях, листяницях, ялицях і орігоснах. Іноді живуть у змішаних лісах, де ростуть осина або верба. Люблять місця з великою кількістю мертвих дерев, наприклад, після пожежі або повені, і ділянки, заражені комахами-шкідниками.

У Північній Америці трипалі дятли забираються на північ далі, ніж якийсь інший вид. Незважаючи на те що вони зазвичай віддають перевагу більш щільним лісам, їх ареал і середовище проживання перетинаються з такими у чорноспинних дятлів.

Часто тихий і непомітний, цей птах може сидіти нерухомо протягом декількох хвилин за стовбуром дерева. У деяких місцях трипалий дятел дуже ефективно бореться з ялиновим короїдом, основним шкідником лісу.

Його підвиди проживають на території Північної Європи (від Скандинавії до північно-західної Азії) і центральної та південної частини євразійського континенту (від Альп до Японії).

Поведінка

Трипалі дятли не бояться людей, але вони тихі і непомітні, і їх важко побачити. Вони часто сідають на стовбури дерев, зазвичай поодинці, хоча пари можуть добувати корм разом. Вони, як правило, займаються пошуком їжі вище по стовбуру, ніж чорноспинні дятли, але точно так само віддирають кору з мертвих і вмираючих дерев, добуваючи їжу. Така поведінка часто дозволяє виявити їх присутність на місцевості.

Гніздування

Одні й ті ж пари можуть залишатися разом більше одного сезону. Місцем гніздування є дупло в дереві, зазвичай мертвому хвойному, іноді - на осині, іншому живому дереві або на опорі. Дупло, яке щороку готують обидва птахи в парі, розташовується, як правило, на висоті від півтора до чотирьох з половиною метрів, іноді вище. Дорослі птахи часто бувають досить необережні біля свого гнізда, ігноруючи можливих спостерігачів.

Гніздо вистилають трісками, що залишилися після видалблювання дупла. Ніякої іншої підстилки трипалі дятли туди не додають. І самець, і самка зазвичай висиджують 4 яйця протягом 12-14 днів. Пташенята з 'являються один за одним. Цей процес може займати чотири дні. Обидва батьки годують пташенят, які залишають гніздо через 22-26 днів. Самець і самка можуть розділити виводок, кожен з них бере собі половину пташенят і займається ними протягом ще 4-8 тижнів. Як правило, у трипалого дятла з 'являється тільки один виводок протягом року.

Раціон харчування

Личинки короїда, особливо ялинового, є найбільш поширеною здобиччю американського трипалого дятла. Вони також їдять інших комах, і в невеликій кількості - фрукти.

Стан міграції

Незважаючи на те що трипалі дятли проживають у багатьох районах, і їм не властива регулярна широтна міграція, вони певною мірою все ж ведуть кочовий спосіб життя і можуть переміщатися в райони, які постраждали після пожеж або навали комах-шкідників. Також слід зазначити, що ці птахи менш чутливі до пожеж, ніж чорноспинні дятли. Орнітологи також відзначають окремі випадки, коли взимку ці птахи перелітають на низинні території.